Tuesday, June 12, 2012

Diy Spray Paint Caliper Brake Disk kereta

Pertanyaan yang diajukan
Zahidi said Bro nak tanya de tk diy cat spray spray merah disk depan drum belakang.. Nk wat tp tk tau cara yg senang ?
Jawapan kami..
Thanks Zahidi bertanya.. cuma agak lama terstop berblog ... Saya bercuti sekolah panjang kali ni... hari ni baru ada kesempatan nak berblog.. maaf lah yerr..
Ok berbalik pada soalan kat atas tu...Kalau nak spray merah jer laa.. disk depan dan drum belakang ala-ala brembo ni agak senang nak buat sebenarnya..
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Diy Spray Paint Caliper Brake Disk kereta
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Rasanya kos diy dalam lingkungan RM 25 jerr... Sedikit sebanyak saya cuba terangkan caranya macam kat bawah ni secara ringkas.. Semua barang-barang boleh cari kat kedai hardware ada jual kesemuanya..
First tanggalkan sport rim tu dulu … pastu ambil kertas pasir gosok kat permukaan brake disk tu bagi membuang kotoran melekat..
Boleh gunakan Spray brake parts cleaner yang digunakan untuk mencuci sistem brake dengan lebih berkesan.. Bersihkan kesan minyak yang melekat dipermukaan..
Ambil beberapa keping old newspapper balut ( tutup) bahagian  disk tersebut, tinggalkan bahagian nak di spray cat kat caliper brake
Disyorkan mengunakan spray Dupli-colour jenis Primer Sealer semburkan untuk lapisan primer pada caliper disk brake tersebut.. Biarkan kering seketika
Pastu  spray Dupli-colour jenis Caliper Paint warna merah pula pada caliper disk brake tersebut.. Biarkan kering seketika lagi sehingga kering..
Dupli-colour jenis Caliper Paint  ni  havy duty (lebih tahan kalau kena panas melampau dan tak cepat terkopek balik cat tu)
Lepas spray sebaik- baiknya spray dengan clear....pakai clear yg mahal sket...kalau takde clear alamatnya kejap je tanggal ler... Tapi kalau tak guna clear pon tak per.. Ok bila dah benar-benar kering barulah pasang sport rim balik kat tempat asalnya..
Kalau nak spray bahagian drum brake belakang pulak, sama ajer macam cara Diy disebutkan kat atas tu..
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

10 comments:

mohd fakhri said...

bro..boleh tlg tunjuk ajar DIY utk convert lagenda lampu love kpada lagenda ultraman tak?maksud saya, part2 apa yg kena tukar?handle pun kena tukar ke?

khairul said...

dulu pernah gak buat camni bro

logorithm said...

Wah... memang nampak lebih menarik dengan highlight merah tuh. Mekap yang sangat macho! :-D


Terbaru dari Logokoko:

[13PG] Kantoi orang gila separuh bogel sedang skodeng!

[U] Seibu

[U] Kembar Ben Ashaari???

Papa Mifz said...

teringin jugak nak buat...spray warna merah mcm tuh cantek gak kan...garang jer...:)

ayie said...

Macam susah je!

tehr said...

nampak macam boleh buat juga ni
bagi nampak garang
hehe

Fakhruddin said...

wah....jadi cantik brake!
terbaik ah..kalau terspray ngn brake dish tak bahaya ke..tkut x makan brake..

ABU said...

oh sgt keretip.. ni blh buat sendiri ni..ceh ceh.. mcm aku tahu kan..

Yas y said...

Hhehe...satu ketika dulu aku pun sama minat buat mende2 cam nih...la ni dh kurang dh....guna je yg standet tu

MyGarage Online said...

dah lama aku cari plastic primer nie.