Friday, June 15, 2012

Diy Spray Cover plastic kereta

Pertanyaan yang diajukan
Amad said bro klu spray pakai cat tin kt part interior kereta yg dbuat dr plastk leh tk lekat cat tu aku nk cat laci consol dashbot le warne itam?mtk tolong ajar nkwat ?
Jawapan kami..
Thanks bertanya Amad ..pertanyaan tersebut agak terlewat nak jawab.. Sorry beb.. Ok kat bawah ni saya cuba terangkan cara-cara nak spray part-part dalaman kereta (Cover plastic) kereta secara ringkasnya.. harap dapat membantu..
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Diy Spray Cover plastic kereta
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Untuk Spray  balik part-part dalaman kereta (cover Plastik) kita boleh buat sendiri dengan menggunakan spray tin... cuma leceh sikit nak kerjakan...
1)Buka dan tanggalkan cover plastik dalam kereta yang mana korang nak cat tu
2)Dapatkan thinner satu botol dah cukup dah .. Paper tape .. kertas pasir 1000 (yang halus) , spray tin Plastik primer ( kasi lekat cat) , Spray tin clear code, dan spray tin warna yang dikehendaki...
Korang boleh beli barang-barang ni kat kedai hardware atau boleh terus pergi kedai bancuh cat kereta ... semuanya ada jual kat situ..
3)Basuh dengan sabun.. bersihkan kalau ada bekas wax atau getah sticker atau kekotoran degil boleh bersihkan dengan thinner.. pastu jemur hingga kering... kalau ada minyak greese atau wax masih melekat kat permukaan cover plastik tu , nanti bila proses spray cat mesti cat tu tak lekat ...tolong bersihkan sebersih-bersihnya yerr..
4)Pastu gosok kertas pasir halus kat sini aku pakai 1000 punya.. alahai gosok ala kadar ajer.. jangan tonyoh kuat-kuat sangat.
5)Pastu spray selapis nipis Plastik Primer.. tunggu kering..  Tujuannya nak bagi cat spray Colour seterusnya nanti lekat pada permukaan plastik
6)Bila dah kering spray pula warna yang di inginkan kalau kat sini saya bagi contoh warna hitam (senang sikit kalau hitam ni) spray dengan berhati-hati tak terlalu tebal agar tak meleleh..
7)Tunggu kering sebentar.. balas balik cat tu selapis lagi hingga rata.. pastu jemur balik sampai kering..
8)Biarkan kering sebentar kemudian barulah spray selapis clearcoat plak untuk kasi kilat sikit.
9)Jemur lagi sampai benar-benar kering barulah pasang part tersebut pada tempat asalnya..
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

11 comments:

khairul said...

boleh jimat duit klu tau buat sendiri kan

Yas y said...

kalau dh calar2 teruk sgt tu mmg elok gak spray sendiri...nampak cantik sikit

tehr said...

masa spray kena tengok gak arah angin
aku dak kena sekali
haha

padan muka aku

Papa Mifz said...

yer la kalo pandai buat sendiri mmg jimat kan...

Alan said...

nak wat sendiri selalunya x cantik hehehe

Fakhruddin said...

wah..bagus..bertambah cantik jadinya..

ABU said...

Wah terus jadi macam baru..

Mohamadazhan.com said...

ilmu baru dapat ni...nak calar ni kdg2 tak kira tempat...tambah dok flat..

Woofer Storm said...

memng buat sndiri lagi jimat,tapi kalau tak pndai mcm sy ni bgus antar kepada yang pakar je.heheeee

syah said...

Plastic primer tu brand pe?kt mne bole dpT?

mohd helmy said...

Perkongsian yang amat berguna....superb admin

Bagi sesiapa yang inginkan door trim@pillar dalam kereta berwarna hitam saya ada menyediakan cat sapu khas untuk door trim@panel pillar...hasil dari testimoni pengguna cat masih bertahan hampir 4tahun tanpa sebarang rekahan....cat hitam khas kami membentuk lapisan seperti original....
1botol cat plastic rm45 cukup utk pillar myvi

Sebarang pertanyaan boleh whatsapp
0173093460-helmy-
Maaf tumpang iklan ye admin....semoga admin panjang umur serta dimurahkan rezeki