Monday, May 7, 2012

Diy Repair Fabrik Seat Kereta Berlubang

Pertanyaan yang diajukan..
Azrol said bro nk tanya kusyen kete aku berlobang kena api putong rokok camne nk buat nk kasi hilang lobang 2 nk kn tuka sarung kusyen ke? 
Jawapan kami..
Thanks bertanya pada Azrol.. Maaf agak lama terstop berblog ni.. sebabnya kebelakangan ni teramat sibuk dengan kerja-kerja yang bertimbun ... hari ni ada kesempatan sikit... Saya cuba berikan sedikit info berkenaan dengan masalah tersebut secara ringkas macam kat bawah ni..   
 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Diy Repair Fabrik Seat Kereta Berlubang
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Lubang pada fabrik seat walaupun nampak seat kereta tu cantik tapi kalau dah berlubang memang sakit sikit mata…Kadang kala  lubang seat tu mungkin berpunca dari api bara puntung rokok yang jatuh atas seat tu.. Tu yang berlubang tu...
Nampak cacat pulak rupa seat tu..  mungkin dari lubang kecil boleh melarat menjadi lebih besar lagi lubangnya kalau tak di jaga dan diambil tindakan segera.. Ada cara nak hilangkan bekas lubang tersebut...Kalau rajin ikuti caranya seperti dibawah.. 

1)Cuba guna “Permatex Fibric Repair Kit” kat dalam tu disertakan sekali mixing bottle, Clear Air Dry Adhesive, Colour mix dan juga super glue (gam pelekat)
Boleh cari kat kedai hardware mungkin ada jual... hari tu ada nampak kat laman web ebay pun ada jual “Permatex Fibric Repair Kit” tapi tak ingat pulak harganya..
2)Ambil sedikit kapas ( kat sini ambil dari hujung cotton bud )…
3)Kemudian sumbat ke dalam lubang fabric seat.. Tutup bekas lubang tu ngan kapas tadi rata-rata… bubuh sikit super glue nak bagi lekat kapas tu..
 
4)Dekat sebelah belakang peket “Permatex Fibric Repair Kit” tu ada carta warna.. cuba matching colour dengan warna seat
5)Kemudian ambil fabrik yang disertakan sekali dalam kelengkapan “Permatex Fibric Repair Kit” dan potong / gunting kain fabrik ikut bentuk agak-agak besar sedikit daripada lubang
Pastu fabrik yang kita gunting tadi kita sumbat dalam lubang seat.. Tutup dan rata kan dengan kemas… bubuh sikit super glue nak bagi lekat fabrik tu..

6)Pastu sapukan sedikit “ Clear Air Rry Adhesive” kat atas permukaan lubang seat tersebut..
7)Manakala “Mixing Bottle” ni pula tempat nak bancuh Colour mix
8)Bancuh Colour mix ikut warna yang nak di matching colour ngan warna seat kereta
9)Ambil sedikit bancuh Colour mix tadi letak atas jaring, kemudian lekap atas lubang seat tersebut
10)Dengan mengunakan spatula yang di bekalkan tenyeh-tenyeh ( di lenyek-lenyek) Colour mix atas jaring tadi pada lubang seat tersebut… buang saki baki lebihan colour mix..  Kemudian biarkan seketika sehingga benar benar kering.. 
11)Ni contoh bila dah kering… dah tak berapa nampak sangat bekas seat tu yang berlubang… kira ok lahhh dari nampak sangat kesan lubang tu .. Mudahan cara ini berguna pada yang berkenaan untuk jimat kos tak payah tukar sarung seat kereta...
 
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment  

15 comments:

Alan said...

seat ni boleh repair erkk..

ABU said...

Wah nampak susunan gambar ajaib sungguh.. Rupnya blh repair ar...

Yas y said...

Nice entri bro, aku sendiri pun tak tahu yg fabrik boleh direpair sampai begini..kira mmg okeh sesangat dah nih....

atuk said...

Assalamualaikum Afzainizam

nampk macam senang ajer...tapi...he he

Udinz.com said...

aku pun ada jgak berlubang..
tengok tuto ni..rasa nak baiki..
tapi malas pulak...
payah!hehe

tehr said...

tak pernah tahu pulak seat ni boleh repair
terima kasih banyak, bro

Woofer Storm said...

jimat sikit,nak tukar seat tu memang kopek duit dibuatnya...

nabilah_2908 said...

lubangnya kecil..tapi banyak juga ye bahan2nya..huhu... ;)

Prince of Noob said...

terbaeklah... dapat jugak aku repair seat aku yg berlobang2 ni... done follow - Noobc

Papa Mifz said...

pengajaran nyer jgn la merokok ketika memandu agar tak berlubang seat kereta...hehe

dhiera said...

terbaek la.. seat kereta saya tu memang dah berlubang dah kena rokok juga~ aih.. sape la guna kereta sampai terbakar kusyen~ hehehe. nanti nak buat!

ku-cit said...

nmpk mcm senang, tp kalo nk buat cam rumit plak...eheheh

khairul said...

ooo ada cara rupanya

logorithm said...

Moral of the story: Jangan hisap rokok dalam kereta. :-D


Terbaru dari Logokoko:

[U] Rasa macam kucing

[U] Kantoi skodeng tengah bogel!

[U] Bercuti di Damai Laut

Long Jack said...

Terbaiklah bro!!