Tuesday, April 24, 2012

Sport Rim RS Watanabe

 Pertanyaan yang diajukan..
faizul fadzullah said... Boleh saudara terangkan sejarah mengenai rim Watanabe yang digunakan seperti dalam cerita Initial D dan Wangan Midnight? Sy amat meminati rim tersebut dan bercadang untuk memakaikan rim tersebut di saga FLX saya. Harap saudara tidak keberatan menjawab soalan saya.
 Jawapan kami..
Terima kasih pada faizul fadzullah bertanya... Maaf agak lambat jawab pasal saya dalam bercuti agak panjang sikit .. Sebenarnya  saya tak tau nak jawab camner ni...tapi ada sedikit secara ringkas info yang dapat saya berikan
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Sport Rim RS Watanabe
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Sejarah dan Kaitan Sport Rim Watanabe
Syarikat WATANABE  Co, Ltd manufactures  diasaskan pada tahun 1967 oleh Toshiyuki Watanabe bagi teknologi pembuatan sport rim Alumunium dan magnesium yang paling ringan dan kuat berbanding rim jenama keluaran lain selain dari jenama sport rim enkei kiranya lah… kilang pembuatan sport rim ni terletak kat Kanagawa, Jepun..Mungkin tak ramai yang kenal RS Watanabe, Logo dia tu gambar burung 3 ekor macam kat bawah ni

Sport rim RS Watanabe Dalam perlumbaan F3
Ianya telah mula popular pada tahun 1972 apabila sport rim RS Watanabe digunakan secara meluas pada kereta perlumbaan untuk Fomula 3 FJ-1300 dan FP-2000 kebanyakkannya Rally Jepun.. Semasa mula-mula Sport rim Watanabe di perkenalkan Toshiyuki Watanabe sendiri telah menubuhkan pasukan Racing (Watanabe Hayashi Speed team) memasuki arena litar di banyak perlumbaan F3   ​​..Mari lihat kegemilangan dan kecemerlangan Sport rim ni digunakan dalam perlumbaan..
  Sport rim RS Watanabe Initial-D & Wangan Midnight
Kalau pernah tengok buku komik Initial-D tulisan Shuichi Shigeno pada tahun 1995, kemudian menjadi kartun anime Initial-D di TV pada tahun 1998 dan jadi film Initial-D,di Hong Kong pada tahun 2005 dimana  Trueno AE86 milik Takumi Fujiwara seorang pelajar yang setiap hari menghantar tofu dengan kereta Toyota AE86 yang terlibat perlumbaan drift di kawasan pergunungan Gunma.. mesti korang ingat kan.. Kalau korang perati bebetul kereta Toyota AE86 tersebut menggunakan sport rim RS Watanabe tersebut..
 
Ada satu lagi kalau korang pernah jumpa komik Wangan Midnight dikeluarkan pada tahun 1990 hasil tulisan Michiharu Kusunoki kemudian diadaptasi kepada anime kartun pada sekitas 2007 dan jadi movie Jepun pada tahun 2009.. kisah Akio Asakura sebagai perlumbaan jalanan menaiki Fairlady Z (Z31) melawan Shima Tatsuya guna kereta Porsche 911yang berlaku di Laluan Bayshore Shuto Tokyo Lebuhraya. 'Wangan' citer ni pon best gak...  bukan apa kat citer ni pon kereta diorang ni guna sport rim RS Watanabe..
 Sport rim RS Watanabe & kereta Old School
Kebanyakan pada masa tu kereta old school ( zaman mak ayah kita lah) macam Toyota corona, Toyota KE25,30,70, Toyota AE86, Starlet kambing KP61,Datsun Driving school,Datsun buah kana,Datsun 140Y dan lain-lain...... banyak guna rim RS Watanabe ni..
Dari dulu lagi Rim RS Watanabe ni orang lebih kenal dengan treadmark sport rim dia tu  8 Spoke ( 8 batang) sampai sekarang pun masih kekal dengan 8 batang gak..

RS Watanabe 4 Spoke dan 5 Spoke
Sebenarnya pada tahun 1976 RS Watanabe pernah ada keluar sport rim 4 Spoke dan 5 Spoke juga .. tapi tak banyak lah .. ni memang pattern Sport rim zaman dulu punya ni kita banyak kereta bertaraf old school ...susah nak dapat ni..

RS Watanabe STELLAR
Tahun 1979 RS Watanabe mengeluarkan Sport rim bentuk STELLAR.. pattern Sport rim bintang ni popular masa nak masuk era 80 an..sport rim ni banyak ada kat Toyota KE 25dan pada kereta Datsun

RS WatanabeTurbo Falcon dan Falcon Mesh
Tahun 1980 RS Watanabe mengeluarkan dua bentuk Sport rim iaitu Turbo Falcon dan juga Falcon Mesh.. Sama gak tahun 80 an punya pattern sportrim tapi sekarang kita tengok banyak kereta Proton saga, Iswara dan Produa Kancil ada pakai...

RS Watanabe GR-8 dan M8
Tahun 1995 dan tahun 1996  RS Watanabe mengeluarkan GR-8 spoke agak kurus biasanya ramai masuk Proton wira dan M-8 spoke dia agak pendek masuk kereta mini, kancil dan kelisa..

RS Watanabe Desert 6
Tahun 1999 RS Watanabe mengeluarkan dua bentuk Sport rim iaitu Desert 6.. Rasanya Sport rim ni paling payah nak jumpa sekarang ni...  dikatakan kilang buat cuma 2 tahun pengeluaran sahaja.. maka tak banyak lah jumlahnya... yang istimewa nya bentuknya bagi saya adalah bentuk segi enam (hexagon) pada tempat pengikat nut tu...

RS Watanabe cyclone
Tahun 2001 RS Watanabe mengeluarkan Sport rim bentuk cyclone.. Rasanya nak masuk tahun 2000 tu memang musim orang pasang Sport rim akar cam ni...tak silap ada dua jenis iaitu 4 spoke ade dan 5 spoke ada..

 RS Watanabe Forged Eight
 Tahun 2002  mengeluarkan Sport rim bentuk Forged Eight jenis Spoke (batang) tegak lurus.. tak silap untuk kereta Suzuki Swiff rasanya..
Watanabe Banana
Mulai tahun 2009 RS Watanabe seakan-akan mengembalikan semula versi lama mungkin pattern dulu masih evergreen dipandang ( masih lagi 8 Spoke)dengan mengeluarkan 4 versi Sport rim  NewRS8 tetapi mengikut  kesesuaian kereta zaman sekarang yang mengikut PCD pembuatan kereta ( jarak diantara kedudukan bolt nut pada knuckle) dan kelebaran tayar... Menurut sesetengah sumber mengatakan sport rim NewRS8 sangat ringan kalau 15-17 inci tu beratnya antara 5.8kg-6.7kg jer ...
-A/B Type untuk model kereta yang kecil atau saiz mini
-F8 Type untuk kereta RWD dan 4WD
-F8F Type untuk kenderaan FWD, RWD dan 4WD yang memerlukan offset positif yang besar sedalam mana tayar dan guna tayar lebar
-R Type untuk kenderaan yang mempunyai offset rendah untuk kereta sedan biasa-biasa jer
Kalau tak silap RS Watanabe rim selain jenis yang bias-biasa tu ada gak yang mempunyai 2-piece dan juga 3-piece..Tapi terpulang lah pada owner dan citarasa dan rupabentuk kenderaan.. Cuma bagi saya kalau kereta kecil Sport rim 2 piece untuk tayar bersaiz  14" & 13" kalau kereta Myvi Viva ada gak yang pakai .. Kalau nak guna sport rim 3 piece rasanya sesuai untuk body kereta besar , enjin cc besar dan bertayar saiz 15" 16" 17" & 18", lagi pon kena ikut kesesuaian kereta lah.. Kalau nak masuk kereta BLM FLX, Vios atau kereta Myvi kira cun dan masih sesuai..
_______________________________

Perbezaan antara  Black Racing dan Rs Watanabe
Ok Sekali pandang memang nampak macam tak ada persamaan pon.. Saya pon sekali imbas memang tak perasan mana satu Sport rim Black Racing dan Rs Watanabe..Kedua-dua sport rim ni berlainan brand (jenama lain) sebenarnya...
Kalau dari segi luaran kita mungkin sedikit gambaran boleh kenal perbezaan antara keduanya

Dari segi logo antara Sport rim Black Racing dan Rs Watanabe pun dah nampak beza.. Bila pusing belakang pun nampak banyak perbezaanya..
 
Spoke watanabe lebih nampak panjang berbanding Black Racing...sebab tu kekadang rim 15' black racing nampak lebih kecik berbanding watanabe 15'... Spoke Black Racing nampak sedikit terkangkang berbanding spoke watanabe rasanya...
 ***Setakat ini ajer yang termampu nak maklumkan.. Selebihnya saya kurang arif dalam hal ni harap maaf..
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

13 comments:

tehr said...

Tak ada la aku reti pasal rim ni
Cuma kadang2 nampak kereta cun dengan rim
Kadang pula ada kereta macam tak kena tempat je

cikguden said...

bila la aku nak tukar sport rim kt kete aku tu. huhu...

khairul said...

mahai tak bro?

ku-cit said...

bro ni mmg expert la pasal keter...mana blajar bro???

Alan said...

x ambik tau sgt jenama sportrim..tgk mana yang cun je..kebanyakkan kedai jual yang recon sebab murah..

aShaBuLz said...

aku pun tgk yang mana berkenan je. tak pilih sangat jenama. asal sesuai dengan kereta, angkut. huhu..ckp mcm dah ada kereta.

Papa Mifz said...

bro...terbaik....sungguh detailed...pasti terjawab segala persoalan...

Yas y said...

aku tak pernah usha2 lak sport rim jenis nih...rasa2nya rega dia boleh tahan jugak kot....

ayunda maajis said...

sport rim kaler putih dh nampak..yg kaler pink belom lg.

Zack Hazze said...

perghhh...!!! sport rim initial D...

logorithm said...

Wah... wa tak nak Watanabe!

Hehe... acah aje. Terliur ooo... mestilah nakkkk... :-p


Terbaru dari Logokoko:

[18SX] Tips membesarkan anu...

[U] Tandas terbuka

[U] Parking lama sangat

ABU said...

aku pun tak familiar sngt bab bab pasal sptrim ni.. ni info yg bagus..

faizul fadzullah said...

Thanks you very much..bru berkesempatan nk tingglkn komen..seperti biasa jwpn yg diberikan sungguh tepat, padat, mudah cerna..tq very much for the info..love fire starting automobil!..