Monday, April 2, 2012

Masalah Starter Solenoid kereta

Pertanyaan diajukan..
Fahmi said bangun pagi td cdgnye nak basuh kete. dh alihkan kereta masuk ke garaj skit . time start ada berat skit tp still boleh hidup. bila aku nak alihkan kete je. crank 2,3 kali takleh. aik?? sebelum nie memang aku suspek ada masalah dkt starter aku buat tatau je. sebab pernah kereta aku susah nak hidup.Bro? macamne cara nak tau starter problem ke tak dan cara penyelesaian baik pulih?
Jawapan kami
Thanks bertanya pada Fahmi.. Masalah starter ni agak rumit kalau nak di terangkan secara detail.. tapi saya cuba terangkan secara ringkas seperti dibawah..
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Masalah Starter Solenoid kereta
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Jika ada masalah dengan sistem starter, kita sukar nak crank enjin apabila bateri atau motor starter dalam keadaan rosak... Biasanya bila nak start kereta ada bunyi ketik ketik..... Kadang kala kalau dibiarkan masalah berlarutan boleh menyebabkan enjin kereta tak dapat dihidupkan.. Maka cara senang kenalah mintak tolong pada kawan-kawan tolak kereta...enjin kereta boleh di hidupkan secara menolak.
Bagaimana cara nak tau starter problem ke tak?
Nak kepastian, sila bawa kereta anda ke electrikal woksyop kenderaan yang berhampiran untuk diperiksa.... Secara basic saya terangkan macam kat bawah..
1) Mula-mula cuba periksa keadaan bateri. ok ke tak? Sebenarnya kalau bateri lemah pun susah nak start. (gunakan volt meter untuk periksa keadaan bateri)... Bila bateri di sukat dengan volt meter.. dalam keadaan enjin mati bacaan pada bateri adalah 12.4 - 12.6 volt. Bila enjin dah start pada pada bateri ialah 13.8 atau 14.0 volt .. Jadi untuk crank hidupkan enjin perlukan 14v

2) Cuba ketuk-ketuk sikit kat starter tu mana la tau dia terlekat jammed ke?ketuk dengan hujung spanar ker atau guna hammer kecik ker atau standby satu kayu...mintak orang lain tolong pulas kunci...then sorang lagi cuba ketuk-ketuk itu kat kepala starter..Kadang kala stater tak leh gerak pasal lekat dengan habuk carbon yang berselaput didalamnyer..

3) Cuba periksa keadaan wire pada starter tu.. periksa keadaan relay starter.Kadang kala relay dah kong( cuba try dulu tukar relay yang ok) .. Cuba Start boleh crank ke tak?
Guna Teknik Jumper pada Starter motor
Starter solenoid berfungsi sebagai relay switch. Apabila rosak membuatkan starter motor tidak boleh memusingkan enjin kerana tiada arus elektrik yang mengalir pada starter.

Antara salah satu cara nak test sama ada starter solenoid berfungsi dengan baik atau tidak?.
ada 2 teknik nak cuba buat  pemeriksaan Starter solenoid ok ke tak.....
1) Buat jumper dengan mengunakan wire pada starter solenoid...

- Cara ni agak leceh sikit...first...  Kena buka dan cabut keluar stater tersebut dari tempatnye..

-Ambil cable jumper sambung pada bateri kereta.. Hitam pasang pada body starter.. Merah pada starter solenoid … ambil satu wire cuba connectkan terminal positif dan terminal negetive..
-Cuba connectkan yg terminal positif dan terminal negetive.. Pastu aci gigi gear pusing ker tak? tengok kalau berputar lancar kira lancar lah... tapi kalau berputar slow kena servis balik.. kalau tak berpusing mungkin ada problem pada starter tersebut...

2) Buat Jumper dengan mengunakan Screw driver pada starter solenoid..
- Selalunya kita pintaskan antara cable bateri dan cable starter pada solenoid dengan mengunakan screw driver yang panjang. Berhati-hati bila menggunakan kaedah ini kerana percikan api akan berlaku.
-Cuba tengok sama ada aci gigi gear pusing ker tak? macam saya sebutkan.. cuba tengok aci gigi gear kalau berputar lancar kira ok lah. tu.. Kalau berputar slow kena servis balik.. kalau tak berpusing  starter rosak lah... 
Diy Servis Starter
Selalunya banyak kotoran berselaput di dalam starter memyebabkan tak kuat untuk crank maka perlulah di service( bersihkan) starter tersebut.. Kalau ada keyakinan nak buat sendiri... boleh buat cara ni...
1) Bukak dan cabut starter dari tempatnya..
2)Buka Bolt nut pada bahagian belakang starter .. Pastu cabut bolt tersebut
3) Cungkil dengan skrew driver pada celah housing starter.. Pastu asingkan dari coil starter
4)Keluarkan semua sekali asingkan dari coil starter dari housing starter
5) keluarkan selenoid starter dan servis bahagian dalam selonoid
6)Gunakan WD-40 cuci hingga bersih segala kotoran pada starter
7) Spray WD-40 untuk mencuci semua peralatan yang dibuka tersebut.. Nak lagi senang guna berus dawai halus atau guna kertas pasir halus
8)Mana-mana part rosak akan digantikan misalnya carbon brush kena ganti baru
9)Kalau carbon brush dah pendek atau kaput tukar carbon brush,Tapi kena gunakan solder untuk lekatkan balik carbon brush..Tidak lah mahal untuk diganti
10)Bila dah siap semua servis coil starter boleh lah pasang balik kat housing starter
11)Kemudian pasang balik selenoid starter pada Starter tu semula..
12) Pasang balik coil starter dan cantumkan semula pada housing starter..
Jangan lupa bubuh minyak greese pada penutup belakang starter tersebut..
Diy Pasang Starter Relay
Selalunya kalau masa crank hanya bunyi 'ketak' 'ketak' (starter lemah) walaupun guna bateri baru.. Korang boleh mencuba untuk memasangkan relay pada starter.. Tujuan tambah Relay ni pada starter kereta untuk menguatkan lagi supply karen yang cukup ketika crank kereta.. Selalunya kat kedai acsesori kereta atau bengkel kereta ada buat cara ni...

(klick untuk perbesarkan gambar)
Fungsi relay adalah untuk mengawal litar dan menjadi switch berkuasa rendah kepada berkuasa tinggi.. Tak silap ada 2 jenis relay normally open kebiasaannya 4 kaki dan normally close 5 kaki.. Kalau nak pasang cari yang brand baik sikit lebih tahan lama... kalau jenis relay cikai cepat jer terbakar...
-kaki 30 iaitu sambung ke direct 12v kebiasaanya terus ke positif (+) bateri dengan diletakkan fuse 10A pada wire ini, kalau berlaku litar pintas fuse akan memutuskan arus untuk menyelamatkan peralatan kereta
-kaki 85 ini ialah negatif (-) sambung pada wayer ignition suis. .
-kaki 86 pula ialah untuk ground.. pendekkan grounding wire agar lebih dekat dengan relay..
-kaki 87 iaitu (output 12v ) wire positif masuk kabel starter selenoid
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

53 comments:

Alan said...

perghhhh x paham hehehe

Yas y said...

Kes ni sebenarnya sama gak ngan aku...aku dh beli starter relay tu...dlm 3/4 bulan dah kot...tapi smpai skg tak pasang2 lagi...hehehe

Papa Mifz said...

den pun tak berapo nak faham..hehe

tapi takpo entry nih den yakin sgt berguno pado yg memerlukan....

dhiera said...

ni complicated dah ni~ adoyaii... tapi alhamdulillah sampai skang belum pernah susah nak start kereta~

nabilah_2908 said...

erm...kalau org yg expert..faham la kan...saya ni...

baca tu baca..tapi rasa blank je..hihi.. :)

kadkahwinkosongartz said...

assalamualakikum bro Mohd Afzainizam Ismail ,
nak tanya tentang NISSAN AD RESORT-
-enjin yang sesuai untuk ditukar.
-serta yang berkaitan

tolong tanya kat member kesian pulak sebab asyik bertanya pada orang tak tau pasal keta ni he,he

Woofer Storm said...

slmt mlm bro...

cikguden said...

salam.lama tak singgah sini.apa khabar?

tak pernah lagi alami kes2 macam ni. kalau jadi tak tau apa nak buat.huhu

ABU said...

wah menarik.. aku pun jadi pening2 hahaha

aShaBuLz said...

wah....sangat berguna. detail explanation. huh bagus2...tq kongsi.

logorithm said...

Kat mana lokasi starter nih pun I tak tahu. Hehe... :-p


Terbaru dari Logokoko:

[U] My Backyard Extension Phase 1

[U] Malang menanti si buta di hadapan!

[18SX] Tak dapat merompak, rogol pon jadilah...

Papa Mifz said...

http://www.papamifz.com/2012/04/fm-tioman-penghantaraan-terakhir.html

mark zack said...

terima kasih. Saya baru jer selesai servis starter tu.. Buat sendiri tu.... (perpandukan yg ni).. Mak ai.. Habuk penuh kat dlm tu..... Lepas servis jer keta terus boleh start.. Alhamdulillah...

mark zack said...

kalau tak melayang la seratus lebih tukar stater baru,,, tu pun beli kat kedai potong body..

faizal mansor said...

Salam boss....sya da sambung area tv kereta ngn headrest monitor ke wayar suis.....nk kena pakai relay jugak ke...........
Reverse cemera kena guna relay jugak ke...mohon info bohhhhh

Fauzul Aziz said...

kancil standard 850 waktu mula beli dulu starter relay sudah sedia ada ke?starter relay nie kedudukan dia di mana ye?sblah tabung tu mcm warna hitam tu apa ye sblah kanan

NASRUL HADI BIN SAIADIN Hadi said...

utk kereta malaysia xsusah sgt..utk kereta luar perlu study lbh skit..

nizam san said...

Perdana SE relay starter ori ada kat area mana...kekadang bila nak start jadi kosong...swicth ok..

diddy_lasauFC said...

Biasanya apa mslah kalau enjin x boleh start langsung sdangkan batery starter smua masih ok lg??. . Kemarin sy masuk dlm kerta n ambl kunci dlm kocek tetiba alarm berbunyi, n bila sy start kerta tu memang tiada bunyi crank langsung...mslah apakh ini??

hyuga neiji said...

sy ada kereta proton magma 8v.. kalau strt kunci kena tahan klu tdak engin mati xblh lepas kunci kena tahan trus... tlong bg tips mcm mna nak slesaikan?

jiwa kacau said...

hyuga senji..
tukar switch kunci..switch kunci problem..
sblom nk tukar switch kunci.On kunci ke ACC
lepas tu bro kena ada tester current (test lamp)
bro test dkt coil botol ada current smpai ke tak.
klau x smpai baru la bro tukar switch kunci..

As- neechan said...

Assalamualaikum,, sy panggil abg jelah ye..abg Mohd Afzainizam Ismail...
yg steps kat atas tu,,starter krete ape??
*important++urgent

nizam san said...

Hahaha..dah settle problem...servis starter dan tukar carbon brush set baru...SETTLE...tak payah pening2 dok dengar macam2 teori pomen nombo nam...

Bateri Kereta said...

Warga Orang Wangsa Maju AU3, keramat Cheras, Kuala Lumpur dan Gombak. perkhidmatan kami lebih cepat kepada anda. cawangan kami di Jalan Jejaka, Taman Maluri telah pun dibuka.

Kami di bateriku.com akan selesaikan masalah anda.

PERCUMA - PENGHANTARAN | PEMASANGAN | PEMERIKSAAN

Sebarang pertanyaan hubungi :
1-800-22-2324 - toll free
012 - 245 8027 - call,sms,whatsapp

*harga termurah di pasaran - harga kilang
*bermula dr RM120 (harga walk in) (Harga berbeza mengikut jenis kenderaan)
*servis tip top
*bateri kering dan basah
*beroperasi dari 9 PAGI hingga 11 MALAM setiap hari (9 pagi - 6 ptg Ahad dan Cuti Umum)

hasya auni mohd asmawi said...

Salam tuan... nk tanya:

Enjin kereta berbunyi kuat masa dihidupkan jer... lepas tu ok tak berbunyi...sebab apa ya?
pernah ada orang kat depan masa start kereta..
terkejut sambil bersilat... hahaha..

TQ

mohd nashriq said...

tgh terjd pd keta aku skang ni aduhai ketuk2 pun xjd nih dahla kat pasaraya ni, last2 pnggil pomen dtg kena la tukar seketul teebang lagi rm180 huhu....aritu keta engine jem air kering byk tersumbat kat salur air, keta dh 11 thn mcm2 ragam

mohd nashriq said...

tgh terjd pd keta aku skang ni aduhai ketuk2 pun xjd nih dahla kat pasaraya ni, last2 pnggil pomen dtg kena la tukar seketul teebang lagi rm180 huhu....aritu keta engine jem air kering byk tersumbat kat salur air, keta dh 11 thn mcm2 ragam

Azri Rizal said...

Starter kelisa den dh rosak..dh tuko baru..starter ori sya simpan & servis blk...thx broo

sprinkle said...

Tq kerana menulis ruangab ini.kereta aku sedang masalah starter.nk buat sdr tp cari starter kat enjin ni x jumpa2 lg..

sprinkle said...

Tq kerana menulis ruangab ini.kereta aku sedang masalah starter.nk buat sdr tp cari starter kat enjin ni x jumpa2 lg..

Unknown said...

Article berguna. Tq

azrirmn said...

Camana nak buat step no 5 tu utk solenoid produa kelisa?

afif zaki said...

carbon brush ad jual kt kdai sparepart keta ke?

Nawawi Rahman said...

Kenapa sya punya starter motor kat tempat wayernya menjadi panas

Nawawi Rahman said...

Kenapa sya punya starter motor kat tempat wayernya menjadi panas

Jamian Mian said...

Perghh blur mata aku klu bab wayering nii..

Zizan Ijan said...

Bro .. Klu tau sbbnya jadi mcm tu dila balas balik kt komen ni.. Aku pon jd sama mcm kau pnya. Bateri. Starter n altinator smua ok tp xleh start

Amirul Asyraf said...

Sape blh serviskan starter vr4 sy? Ape2 pm. Upah cte dlm wsap hehehe adik mintak tlg......

Amirul Asyraf said...

0176337801

TAJUL ANUAR ANUAR said...

Salam....berkenaan starter lmst sebelum ni dah tambah relay sebab x kuat pagi tadi terus x bleh start tgk bateri ok.jadi saya beli starter baru siap pasang kat keta tapi saya buang relay bila saya cuba start langsung x bunyi apa..saya tgk sambungan wayar x silap..kenape ye..

TAJUL ANUAR ANUAR said...

Salam....berkenaan starter lmst sebelum ni dah tambah relay sebab x kuat pagi tadi terus x bleh start tgk bateri ok.jadi saya beli starter baru siap pasang kat keta tapi saya buang relay bila saya cuba start langsung x bunyi apa..saya tgk sambungan wayar x silap..kenape ye..

TAJUL ANUAR ANUAR said...

Salam....berkenaan starter lmst sebelum ni dah tambah relay sebab x kuat pagi tadi terus x bleh start tgk bateri ok.jadi saya beli starter baru siap pasang kat keta tapi saya buang relay bila saya cuba start langsung x bunyi apa..saya tgk sambungan wayar x silap..kenape ye..

panduan muslim moden said...

Assalam tuan. Nak kepastian Proton Persona 2008. Masalah masa start okay tapi dalam perjalanan ada masanya radio off tiba2 dan serentak wiper tak befungsi. Apa masalahnya tuan. Minta pencerahan. T.Kasih.

Mohd Syahiran said...

Sayank bertanya.. Sebelum nie sy cuma ketuk2 starter sudah boleh hidup.. Last2 xboleh hidup sy tukar starter baru.. Bila sudah tukar sudah boleh hidup.. Esok2 sy start terus xboleh hidup pulak..apa masalahnya yerr

Unknown said...

Kadang2 masalah starter ni cepat rosat terdapat minyak didalam tu. Kalau kereta gen2 drive shaft dia berdekatan dgn starter kalau drive shaft dah keluar minyak bermakna minyak akan masuk kedalam starter dgn cara tak sengaja bila kita bejalan. Lama kelamaan starter akan basah dah power langsung takde. Cube cheks siapa yang pakai gen2.

Unknown said...

Starter kancil kt mne yer?

Naz-R Nas-iR said...

Panduan berguna. Waja saya mengalami masalah ini. Saya paham apa yang ditulis cuma, kalau saya buat sendiri, seminggu baru siap. Hahahaha.

Unknown said...

Klau on kunci api smua ad.mcm nne bos..tp wiyar untuk ke starter crank mmg xde current.kunci problem jgk ke..

Muhammad Haziq said...

Ni kalau bawak g service starte kat workshop brapa agak

Muhammad Haziq said...

Ni kalau bawak g service starte kat workshop brapa agak

M3 STUDIO said...

Sebelah enjin belah kanan ..cuba tngok bawah dia..

Unknown said...

Byk kedai woksyop sumanbk tukar seketul.. ni aku dok cari krdai sparepart byk xde jual 1 set.. huhu carbon tu kene beli kedai hardware ke? Yg mcm drill/grinder punya carbon brush..

Unknown said...

Byk kedai woksyop sumanbk tukar seketul.. ni aku dok cari krdai sparepart byk xde jual 1 set.. huhu carbon tu kene beli kedai hardware ke? Yg mcm drill/grinder punya carbon brush..