Tuesday, March 20, 2012

Diy repair windshield kena batu


Pertanyaan yang diajukan..
Hadi said aku bw kete kl-ipoh higway folo blkg lori tiba2 de batu jatuh dari lori ke apa xtahu ar cermin ada retak skit. 1 tpt de sompek kecik kt cermin . Nak buat camner bro?
Jawapan kami..
Thanks Hadi bertanya.. Secara ringkasnya saya cuba terangkan sedikit... Bila mana cermin kereta kita pecah, retak , sumbing , terkopek , dan sebagainya.. So saya syorkan kena pergi cari kedai Dr. Cermin. So dia boleh repair dan harga perkhidmatan agak munasabah..
Pesanan kami
-Jika kita follow belakang lori yang membawa batu, sila jauhkan jarak kereta kita dengan lori..
takut kalau-kalau batu yang jatuh akan terus kena cermin depan atau melantun dari jalan naik keatas cermin
-Jangan follow belakang lori bawak batu..
-Kalau boleh turunkan sikit cermin sisi agar suhu dalam kereta (bila air-cond dihidupkan) supaya suhu dan tekanan luar dan dalam kereta sama.
-Punca pecahan cermin berlaku apabila perbezaan yang ketara antara suhu luar yang panas dan suhu dalam kereta yang sejuk...jadi ianya menyebabkan tekanan luar agak tinggi berbanding dalam kereta...bila batu walaupun kecil jatuh atas permukaan cermin...maka cermin tak mampu menahan hentakan batu itu...
-Kadang kala jika suhu luar terlampau panas tetiba kita pasang air cond menyebabkan kejutan suhu... cermin kereta kita boleh retak secara tak semena-mena tanpa ada objek yang terkena di cermin kereta.
-Sila ambil perlindungan insurans untuk cover cermin kereta .kalau terjadi apa-apa senang kemudian hari..

Antara jenis-jenis kerosakan pada permukaan windshield yang biasa berlaku keretakan cermin...terkena batu yang terjatuh dari lori...
Kos repair kat kedai Dr. Cermin nak repair Windshield yang retak lingkungan RM 180....berbanding kalau tukar cermin RM 500... so altenatif lain adalah repair sendiri lebih murah sikit...
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Diy Repair Windshield Retak
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Windshield sombing terkopek
Cuba guna “Gloveman Windshield Repair Kit”
harga dalam lingkungan RM65.00.... Saya pernah nampak ada jual kat Tebrau Jusco, JB.. tak tau lah kalau brand Jusco kat tempat korang ada jual ke tak...

Hah ni semua peralatan yang ada dalam pack tersebut
1. kaki tool support
2. Plunger
3. Razor blade (pisau cukur)
4. Resin (1.5g)
5. Clear Finishing Film
first step,Ambil pisau cukur bersihkan serpihan pada permukaan windshield berlubang yang retak sumbing tu..

Lekapkan tapak “kaki tool” berada dibahagian center ( lubang center tepat-tepat dengan pada permukaan windshield sumbing tu )
Kemudian pasang screw “tiub pembaikan” pada lubang tapak kaki tool .. Putar screw ke kanan dengan ketat sehingga mencecah dasar tempat sumbing
Cuba tengok dari dalam kereta .. Perbetulkan kedudukan tiub hingga benar-benar mengenai dan mencecah tempat sumbing
Titiskan 2-3 titik cecair resin kedalam “tiub pembaikan” .. Tapi jangan titis resin banyak sangat nanti susah nak kering pulak

Pastu masukkan plunger kedalam tiub.. Pusingkan plunger kekanan ini bertujuan memberi tekanan supaya dapat menolak resin meresap ke dalam tempat kerosakan..
Kemudian longgarkan semula ( putar ke kiri) plunger sedikit saje supaya gelembung udara terperangkap dapat keluar..

Ambil sekeping “clear finishing film” kemudian titiskan sedikit resin diatas kemudian tampal permukaan film di atas kawasan pembaikan masih lembap .. Pastu tape sikit bahagian tepi kiri kanan film tu supaya tak lari atau melorot jatuh dari tempat asalnya… kemudian tunggu lebih kurang 15-30 minit… biarkan resin kering
Kalau kat kedai cermin diorang guna heated UV light ( warna biru) untuk keringkan cepat dengan sempurna cecair resin pada permukaan cermin..Masa yang diambil kalau guna heated UV light lebih kurang 10-15 minit saje.

Buang tape … kemudian ambil pisau cukur tanggalkan film yang melekat tadi… kemudian dengan guna pisau cukur kikis untuk meratakan permukaan cermin dari kesan-kesan lebihan resin .. Bersihkan dengan kain pada cermin tersebut….siap dahh
 
Selepas repair, tempat sumbing tu tertutup semula… walau pun dah repair kalau kita tenung bekas sumbing tu memang masih ada nampak bekasnya sikit…tapi kira ok dari sebelumnya kan..kan..
_______________________________
Windshield Cracks ( retak merekah).
Ok ada satu lagi jenis kerosakkan yang serius iaitu Windshield Cracks ( retak merekah) ... Kalau tak di rawat segera nanti lebih bertambah buruk lagi keadaanya ( crack akan merebak lebih panjang lagi)
Jika windshield mengalami Cracks ( retak merekah).. Titiskan 2-3 titik cecair resin di sepanjang tempat jaluran crack tersebut…

kemudian titiskan sedikit resin diatas “clear finishing film”

Pastu tampal “clear finishing film” di atas kawasan crack tersebut .. Biarkan lebih kurang 15-30 minit untuk resin benar-benar kering

Terpulang pada korang nak biar jemur pada matahari agak lambat nak kering.. Tapi kalau guna heated UV light cepat sikit kering resin tersebut..

Gunakan pisau cukur tanggalkan film yang melekat tadi… kemudian dengan guna pisau cukur kikis untuk meratakan permukaan cermin dari kesan-kesan lebihan resin.. Bersihkan dengan kain pada cermin tersebut….siap dahh

Seperti yang saya cakap selepas repair, bekas tempat crack tu bercantum semula tapi ada nampak bekasnya sikit ada garisan halus tapi kira ok lah tu …

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

38 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

kiranya lebih saving la kan dari tukar yang baru :)

ku-cit said...

bole buat sendiri rupanya....igtkan cuma kedai aje yg bole repair....

Edy Fee said...

boleh repair ye...haha ket ayah aku byk kne epair..haha

Alan said...

retak kecil bolehlah repair tapi kalau dah berlubang besau elok tukau jelah cermin baru.

Zack Hazze said...

ooo mcm ni rupanya...bleh bt kat kreta kakak aku...ada skit sopek mcm ni laa...tq bro...cantekkk...!!!

khairul said...

ooo ada cara rupanyaaaaaaa

nabilah_2908 said...

oh...ada cara rupanya...

masa cermin kereta ayah sy crack..mmg terus tukar yg baru...pergi juga kt kedai dr cermin ni...tp tidak pula dieorg advice tuk buat cara macam ni..huhu..

tp...kedai mana yang xnk untung kan..? huhu.. :)

Yas y said...

Entri ni yang aku suka...aku sendiri tak tau bole repair sendiri cermin ni ropenya...thxs bro...
Entri Hangat ...
Siapakah Lelaki Kacak 2012

Papa Mifz said...

kene den sampai skrg tak betul2 crack kat cermin depan...kecik jer...kene batu gak...ingat nak pergi ke DR CERMIN...tak berkesempatan sampai skrg...baru tau boleh buat sendiri rupo nyer...tq bro..

Udinz.com said...

tq bro sebab ajar ni..

aku ingat kalau cermin pecah kena tukar terus..tapi boleh repair balik ruapnya...bagus la kalau camtu...jimat kos...

Woofer Storm said...

bgus tip ni bro..thank ye^^

logorithm said...

Uiks? Rupa-rupanya windshield yang retak pon boleh direpair!


Terbaru dari Logokoko:

[U] Melayang RM1,400!

[U] Kari semalam?

[13SX] Raba opismate

ABU said...

aku baru tahu pasal perbezaan suhu dan tekanan tu blh mendorong cermin pecah.. niceeee..

vuala said...

kite pun baru je jd crack kete ni. pi dr.cermin die suh tukar baru trus, tapi masalah nk tunggu die update harga sbb die kene cari dulu cermin kete ni die takde dlm list... tapi die tgk kate bleh lg tunggu sampai renew insurance then die buatkan claim, siap ckp crack tu bleh tahan lg setahun dua....

dlm pd nk kurangkan risk and sambil nak jimat, cari kot ade care DIY. skali jenjalan kt tenet sini ade bgtau, trus pagi tadi pi bli (kat ace hardware ioi puchong).... ni dh buat tgh tunggu kering and tgk the result....

tq tuan tanah share d info....

vuala said...

nak update. result agak puas hati. crack appearance reduce dalam 50%. Now nampak more like calar jer, takde le cam nak terbelah time jadi crack tu......

Muhammad Nuraizat said...

owh bru taww ade kit utk repair cermin keta, tq for the information,,, agaknyer susah ckt na cri kit tu, xpernah jmpe kt sini,.. haha mohon izin share yer :)

Azreezalazrul Azreezalazrul said...

terima kasih tuan admin ini adalah info yg berguna dari dicekik oleh tauke tuan kedai kereta

Azim Azaim said...

Kalau guna cecair ni, ianya merosakan tinted kereta tak

mohamad sam said...

setuju bonar dgn nasihat tu....thnx bro.....selamat hari raya aidilfitri....INGAT jangan ikut rapat belakang lori batu....senyum

mohamad sam said...

setuju bonar dgn nasihat tu....thnx bro.....selamat hari raya aidilfitri....INGAT jangan ikut rapat belakang lori batu....senyum

fara hana said...

Klu retak tu ada 2 tmt ..boleh ke bahan tu guna utk beberapa kali

Ezainie Amrie said...

Kat ne leh bli mnda nie area penang..urgent pless..

sem guan said...

area pahang ade jual x?

Jonh Lim said...

Boss area kl ada kedai ke..? Kalau ada kedai call i 0133507503 or whatssap I.. I nak repair cermin depan..tq elvin liew

alfar89 said...

Berjaya dak?? Ape hasilnya??
Berapa hrga kit tu di Ace??

alfar89 said...

Berjaya dak?? Ape hasilnya??
Berapa hrga kit tu di Ace??

acapalowkey said...

Dah dekat 4 tahon da der.. Dia x balas..tak yah harap lagi
.. Jangan2 dah tuka kete baru

acapalowkey said...

Dah dekat 4 tahon da der.. Dia x balas..tak yah harap lagi
.. Jangan2 dah tuka kete baru

cheap & economical shop said...

Kt serembn mna arah nk cari bondo alah ni?keto den kono batu lh kek tampin.rotak comin ee

Azali Aliyias said...

Nak beli kat mana ni

Azali Aliyias said...

Nak beli kat mana ni

Unknown said...

saya ada jd mcmtu... pegi dekat dr cermin tp dia xbleh buat ... mcmna ya... mcm blubg tu boleh, tp yg crack xboleh.. mohon bantuan

Unknown said...

saya ada jd mcmtu... pegi dekat dr cermin tp dia xbleh buat ... mcmna ya... mcm blubg tu boleh, tp yg crack xboleh.. mohon bantuan

malay boy said...

Kan dia dh ckp kat bawah tu apa result dia. Baca dulu before post.

malay boy said...

Kan dia dh ckp kat bawah tu apa result dia. Baca dulu before post.

Lennex Koh said...

Nak pasang cermin kereta sekitar Kuala Lumpur, sila melayari
http://www.autoglass.com.my
atau
www.cerminkereta.my
017-5142226
Wind Autoglass Supplies
Jalan Klang Lama

Unknown said...

Kalau calar mcmane plk bang

King king said...

Kalau calar mcmane plk nk buat