Sunday, March 4, 2012

Diy Hilangkan Calar Dashboard Kereta

Pertanyaan yang diajukan..
ewan said mntak tolong, dasboard kete aku trcalar skit. wlau kcik tp sakit mate tngok. de tip nk hilangkn tk bro
Jawapan kami..
Thanks ewan bertanya...  Kalau berlaku calar pada atas dashboard atau kat mana mana bahagian plastik cover dalam interior kereta ni memang tak sedap mata nak pandang... walau pun calar tersebut kecil dan halus... kadang kala secara tak sengaja atau kita sendiri tak sedar bila masa tercalar  pada dashboard tu... Apa pun saya cuba bantu beri pandangan sikit..
 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Diy Hilangkan Kesan Calar Halus Di permukaan Dashboard
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
 1) Cara Layur Guna Api Lighter
-Kalau dashboard ada kesan calar kecil pada permukaan ( tapi tak makan dalam) masih boleh di hilangkan kesan calar tersebut..
 
 
-Kesan calar tersebut  tersebut memang jelas nampak pada permukaan dashboard..Cuba layurkan dengan  api lighter pada tempat calar tersebut.. Tapi jangan pulak cucuh api lighter lama-lama dan jarak dekat sangat ... nanti cair pulak plastik dashboard tu... ala kadar agak-agak suam-suam kuku..
-Pastu ambil kain lapik kat jari... cuba tekan tekap supaya bekas calar tu rata balik..
-Cuba tengok kan dah hilang kesan calar tu..
 -Yang ni calar kecil pada cover plastik pintu kereta.. Sama gak caranya boleh layurkan dengan api lighter pada bekas calar tu..
-Pastu tekan-tekan dengan kain.."Perlu di ingatkan.. " Jangan guna hujung jari korang tanpa lapik kain nanti akan ada bekas cap jari pulak ..
-Ok dah hilang jugak dah bekas calar tu ...
-Yang ni kat cover penutup speaker kereta.. selalu sangat terlanggar dengan kasut pasal terletak kat hujung bawah kat panel pintu menyebabkan selalu sangat calar balar..
-Gunakan cara yang sama layurkan dengan api lighter.. pastu tekap dengan kain untuk tutup kembali kesan calar tersebut..
-Insya Allah berhasil juga hilangkan calar tersebut..
_______________________________
2) Cara Gunakan Wax Pengilap Dashboard
-Kesan calar kecil pada dashboard kereta boleh kita tutup kesan calar dengan menggunakan wax dashboard.. Tapi cara ni hanya sementara ajer... Kesan calar tu akan nampak semula apa bila wax tu kering..
-Ni beberapa contoh Wax pengilap  dashboard tersebut... Antaranya boleh guna Meguiars Ultimate, turtle atau waxco punya brand..
-Nak kena rajin wax lah dashboard tu ..Jadi tak nampak lah sangat kesan calar tu…malah dashboard akan nampak shining lagi..
 _______________________________
3) Cara Spray Cat Semula Dashboard dan Cover Part. 
-Kalau dah nampak dashboard tu teruk sangat calarnya ( Kesan calar agak dalam) agak payah sikit nak kasi hilangkan kesan calar tersebut.. Terpaksa Sembur spray cat untuk tutup calar balar Dashboard dan Cover Part. 


-Dapatkan thinner satu botol dah cukup dah .. Paper tape .. kertas pasir 1000 (yang halus) , spray tin Plastik primer ( kasi lekat cat) , Spray tin clear code, dan spray tin warna yang dikehendaki...Ok kat sini saya gunakan spray tin jenis Aikka (Spray cat Spacial untuk dashboard cari kat kedai bancuh cat keretaa da jual) kalau payah sangat pakai Samurai brand atau DPI atau Angkor pun boleh.. 

-Buka dan tanggalkan cover plastik dalam kereta yang mana korang nak cat tu.. basuh dengan sabun bersih bersih kalau ada bekas wax atau getah sticker atau kekotoran degil. boleh bersihkan dengan thinner.. pastu jemur hingga kering
-Pastu gosok kertas pasir halus kat sini aku pakai 1000 punya.. gosok ala kadar ajer.. jangan tonyok kuat-kuat sangat.. pastu spray selapis nipis Plastik Primer.. Tunggu kering.. pastu spray pula undercode warna gray atau putih.. jemur kering ...
-Bila dah kering spray pula warna yang di inginkan kalau kat sini aku bagi contoh warna hitam (senang sikit kalau hitam ni) spray dengan berhati-hati tak terlalu tebal agar tak meleleh..tunggu kering sebentar.. balas balik cat tu selapis lagi hingga rata.. pastu jemur balik sampai kering..
-Biarkan kering sebentar kemudian barulah spray selapis clearcode plak untuk kasi kilat sikit..
-Jemur lagi sampai benar-benar kering barulah pasang part tersebut pada tempat asalnya.. 

-Kalau kita nak spray cat kat bahagian calar dashboard  kereta... Terlebih dulu kena tutup surat khabar lama kat bahagian cermin dan tape ngan papertape kat celah celah cermin dan bahagian yang tak nak kena spray..baru boleh lakukan-kerja-kerja spray.. jadi tak payah lah bersusah payah nak cabut keluar dashborad tu.. Tak payah nak tanggal dashboard, kat situ jugak dah boleh spray..
-Yang ni bekas double tape pada dashboard ( terkopek & calar ).. So memang nampak sangat hodoh  ada bekas gam double tape dah melekat kekal tak boleh hilang... Jadi terpaksalah kita cat balik dashboard tu Insya Allah dah tak berapa nampak bekas calar dan kesan double tape tu bila dah sembur cat kat permukaan dashboard tu…
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment  

23 comments:

nabilah_2908 said...

best..!! boleh guna lighter rupanya..boleh try nnti.. :-)

Alan said...

setakat calar tu boleh terima lagi tapi kalau dah pecah memang rasa sakit hati ler

atuk said...

Assalamualaikum Afzainizam

terima kasih banyak2
nanti boleh cuba

logorithm said...

Wah! Cara pertama tuh yang paling menarik! Tak pernah terpikir! Ok... boleh bikin kat kereta sendiri nanti. Thanx bro for the tips!


Terbaru dari Logokoko:

[U] Flat untuk dijual

[13SX] Toilet signage yang nakal (Part 2:2)

[U] Kena ragut!

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

laa pakai lighter je. senang la~

Papa Mifz said...

info tersangat bagus nih...

tehr said...

Terbaik, bro
Harap tak ada la yg terlebih api nanti
Boleh hangus kereta tu
hehe

Yas y said...

Baru aku tau satu teknik lagi...layurkan dgn lighter, seb bek takat ni d/trim atau d/board keta aku lom jd ape2 laie..tp bule la aku bookmark n3 ko ni....thanks bro...

Udinz.com said...

terbaikk..
terima kasih atas tips yang diberikan...boleh try ni..

mmm..kalau pintu kereta calar boleh kasi hilang tak?

dmx said...

waa...dasyat gak
takut..tebako kete plak huhuk

kutoOobambOo / ericoanaci said...

alamak kutooo takut lah guna lighter tu.. taknakkkk.. biar calar jer.. ha3

ABU said...

wah kretipnya.. nnti aku buat gak.. tpi takut kang tebakar semua hahahaha

khairul said...

WOW TIPS TERBAEK LA BOS tq

ayie said...

wah ada cara murah..huhu..nak buat la

Woofer Storm said...

dulu rajin wax dashboard keta,skg ni malas pula nak jaga..ehheee

encik Cool said...

kalau nk kasi kereta hilang cmna plok ek??

dhiera said...

guna lighter je ke? senang la.. ada jugak calar2 dekat dashboard tu~

AfhamFahmy said...

terbaik info nih :D

Rakyat Malaysia said...

diy yang cool! suka bab hilangkan calar pakai lighter tu.. terasa nak cuba lak..

lawati blog saya,perang saudara Kei car!!

aShaBuLz said...

salam.

hurm...sangat berguna. tq bro

Edy Fee said...

klau aku buat silap2 terbakar 1 kereta terus

.::: Princess MOMOY :::. said...

cara 1 tu memang mengagumkan ^^

Chap Tata said...

Bro..kalo nak spray spoiler getah kene pakai spray plastik primer ke?