Sunday, October 9, 2011

Silicon Wiper dan Wiper kereta biasa



Pertanyaan Yang diajukan..
wanbu as salam bro... nak mintak bantuan sikit wiper mane yg terbaik untuk dipilih biasa ker yg silikon? aq baru tuko yg biasa tp ada bunyi lg la?
Jawapan Kami..
Thanks pada wanbu bertanya... Maaf agak lambat saya balas…

Sebagaimana Korang tahu musim hujan, Benda penting sekali mesti kena ada wiper kereta.. Wiper adalah hal yang sangat penting digunakan untuk menyapu air hujan yang menghalangi pandangan. Dan boleh mendatangkan bahaya semasa memandu disebabkan penglihatan yang tidak jelas
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Silicon wiper VS Wiper getah?

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Pada masa sekarang terdapat 2 jenis wiper iaitu pengilap menggunakan jenis bingkai besi dan jenis soft wiper yang menggunakan getah Silikon sepenuhnya

Wiper kereta biasa ( getah )
- Mudah koyak, retak,reput atau melekat pada cermin
- Getah cepat keras sudah tidak elastis fleksibel lagi untuk menyapu air dari cermin kereta
- Masih ada garis-garis air tertinggal bila wipe.
- Perlu ditukar setiap 6 bulan sekali
- Mencalarkan cermin kereta
- Penglihatan yang tidak jelas dan kabur
- Time wiper nak sapu je bunyi bising semasa diguna macam kasar sangat permukaan wiper tu dengan cermin.
- kalau hujan wiping tersangkut-sangkut atau terketar ketar
_______________________________



Silicon wiper
- Silicon wiper ni mesra alam Lebih tahan lama berbanding pengelap getah (biasa)
- Silicon wiper dikatakan bagus sebab blade dia tak kan jadi keras macam wiper getah bila dah lama pakai.
- Silicon wiper tak kan mencalarkan cermin kereta kerana dia jenis solf wiper berbanding wiper biasa dalam dia ada besi..
- Mengelap dengan lebih berkesan dan dapat di'wipe' dengan lebih rata cermin kereta anda
- Ianya tidak mudah koyak, retak,reput atau melekat pada cermin depan
- Selalunya Silikon wiper ni dibuat penuh Tanpa tulang (Boneless Full Silicone) Mudah lentur dan ikut lengkungan cermin kereta anda
- Sapuan air lebih dapat baik dan rata
- Kalau hujan lebat, cermin kat depan tak kabur sangat macam wiper biasa..
- Tidak dipengaruhi oleh minyak, hujan, panas
- lebih smooth dan lancar pergerakan wiper tu.
- Kos efisien kerana tidak perlu kerap ditukar.


Sebenarnya sekarang kat kereta aku pakai Wiper Silicone Cap Brand PIAA.. Harga RM 50.00 Sepasang beli kat kedai Aksesori kereta kat tempat aku.. Tapi bukan original kot.. kalau yang original tu memang mahal dekat RM 200 lebih gak harganya... Alahai bukan orang tau pun original ke tak... Dah dekat 2 tahun lebih masih ok lagi.. Kondisi masih menyapu air hujan dengan baik, cun dan tip top lagi beb... rasanya memang tak rugi aku beli..


Pergi ajer kedai aksesori... Sekarang Silicon wiper dah macam-macam jenis brand.. Yang pasti kualiti wiper depend pada brand gak..Contohnya Dura-edge, BOSCH, HKS, Maxblade dan macam-macam lagi lah....ada yang mahal dari RM 250 sepasang (original lah) ...dan ada yg murah ( jenis cap ayam ) boleh dapat RM 20- RM 40 pun ada...kat pasar malam ada jual ...
_______________________________
Tip-tip Penjagaan Wiper Kereta
Sebenarnya tak kisahlah samaada nak Wiper getah biasa atau Silikon Wiper.. kalau kita menitik beratkan penjagaan wiper kereta, ianya boleh digunakan dalam jangkamasa lebih lama menjangkau usia lebih 1 tahun penggunaan sekiranya dijaga dengan baik.

1. Tegakkan/ diangkat bilah wiper bila parking diangkat terutama sekali dalam keadaan cuaca panas. Ini kerana apabila wiper tersebut terus diletakkan diatas cermin tadi tindak balas suhu mengakibatkan bilah getah tersebut rosak dan menjadi tidak rata.
2. Pastikan tangki pencuci cermin diisi air dan sedikit cecair pencuci (Wiper fluid) agar bila kita mengelap cermin menggunakan wiper lebih licin dan tidak merosakkan bilah dan cermin kereta anda.
3. Selalunya cecair pencuci cermin biasanya didatangkan dengan bahan kalis air (water repellent) yang membantu pemanduan agar lebih jelas dalam keadaan hujan lebat. Tetapi.... Pastikan penggunaan cecair pencuci (Wiper fluid) tidak memberi kesan kepada permukaan cermin. Tetapi saya difahamkan ada gak jenis cecair pencuci (Wiper fluid) mengandungi peluntur ini boleh bertindak balas (side effect ) dengan getah atau silicon bilah wiper dan menyebabkan ianya menjadi cepat keras.
4.Bersihkan bilah pengelap sekerap yang boleh sebaik-baiknya dalam seminggu sekali. Gunakan kain basah dan bersihkan dari hujung ke hujung, wiper yang kotor biasanya akan meninggalkan kotoran berwarna hitam pada kain tadi. Atau jirus air lap pakai tisu pun jadi laaaa... Bila mana kita terus gunakan wiper waktu hujan, dikuatiri akan habuk atas ketulan pasir yang melekat pada getah wiper akan merosakkan permukaan screen dan mungkin juga boleh merosakkan getah wiper tu.
_______________________________
Tip-tip Penjagaan Cermin Kereta
Sebenarnya walaupun kita dah tukar wiper Cermin kereta.... kalau kita tak pernah cuci atau ada gak yang tidak pernah dijaga pun tetap akan menjadi kelam, kusam dan kasar seterusnya boleh menjejaskan pandangan dan pemanduan.... Cermin yang tidak dijaga boleh merosakkan wiper dan menyebabkan wiper perlu kerap diganti.

1. Penjagaan screen (cermin kereta) cuci dengan sabun kemudian bilas dengan air bersih dan lap / tenyeh dengan kertas surat khabar, then bahagian dalam pulak...pakai kertas tisu dapur yang serap minyak tuh....memang cermin bersih dan clear sekali....Kalau rajin buat leh hilang watermark atas cermin tuh......

2. Masalah cermin kereta selalunya ade kesan karat tak hilang ada tanda bulat-bulat kat cermin,cermin tu rasa kasar.. Cari waxco compounder Benda ni pekat,tuang kat span pastu lap.Tapi eloknya basahkan skit span tu lapkan atas cermin supaya senang hilang water mark tu. baru le bersih cermin tu..Pakai sebotol pun tak habis...
_______________________________
Adengan Tak mau di lihat ???


Peerrghhh... Sedih betul.. kesian aku melihatnya... Kalau tetiba motor wiper kereta korang tetiba rosak boleh guna tip ni dimasa darurat.....
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

26 comments:

nabilah_2908 said...

wiper yg skrg ni banyk di jual di supermarket..set up 1 tempat..kemudian jual wiper ni...siap tolong pasangkan..sepasang 20 ringgit..itu jenis silikon punya yer..?

kayrul-shah said...

thanks ye untuk info nie..baru berkira2 nak tukar wiper baru coz wiper lama dah berbunyi la plak...

Papa Mifz said...

haha...lawak la gmbr time darurat tuh...tp agak kreatip gak ler...haha

aziekz said...

dah gna 3 tahun gna kete tak penah tkar wiper lagi..kna chek ni

thanks info ni,,, :)

wanbu said...

tq bro atas jawapannya...

rasa lega bila bacanya..
mungkin kete aku alami masalah nie kot...

"Tetapi saya difahamkan ada gak jenis cecair pencuci (Wiper fluid) mengandungi peluntur ini boleh bertindak balas (side effect ) dengan getah atau silicon bilah wiper dan menyebabkan ianya menjadi cepat keras."

huhu... pasni nak try wat tips2 yg diberikan kat atas... (^_^)

Woofer Storm said...

memang best la bro ni,layan je persoalan dgn sebaik mgkn..

kereta sy dah lama tak tukar wiper,ingatkan nak tukar tapi masih kdg2 tkde..bila ada masa lupa plak.hehe ingat lepas ni nak kena tukar gak kat blkg tu coz dah rosak kot..grrrrrr

slm pagi bro^^

logorithm said...

I gunakan wiper silicon yang dibeli di pasar malam. Harga kalau tak silap I RM10 satu. Masalahnya ia tak melengkung mengikut cermin kereta I. Wiping kurang sempurna tapi masih ok lah...

Ini kali kedua I bertukar kepada wiper silicon. Kali pertama dulu ia rosak sebab I cuba nak tolak ranting kecil pokok yang jatuh atas cermin kereta I dengan wiper. Sebaliknya ranting tuh tersepit di antara wiper dan cermin kereta. Rosak wiper. Terpaksa tukar baru.


Terbaru dari Logokoko:

[U] Proton Satria Neo menyerupai binatang apa?

[U] Dijumpai mati di padang golf

[U] Gambar dulu-dulu #2

Alan said...

setakat ni x penah lagi pakai silikon.

penah juga motor wiper rosak langsung tak boleh berhenti bergerak.tutup enjin barulah berhenti wiper tu.

tukar motor wiper kena 45 hinggit adoii.

Yastro said...

Aku rasa guna wiper ni lagi bagus dari wiper jenis lama tu...dari segi kualiti pun okeh gak walaupun murah.

Pengalaman aku, pernah dulu (wiper lama) tercabut gara2 ikat tak ketat...hehehe

Kakzakie said...

Adegan yg tak mahu terjadi bila wiper rosak. Minta dijauhkan. Kakak kalau wiper asal (dari mula belilah - ok wipernya). Tapi kalau dah tukar baru macam ada bunyi kesat. Agaknya bukan jenis siliconlah tu ye.

Kereta lama kakak wipernya ada bunyi cit-cit bila bergerak geram...

ABU said...

oh ini jenis2 wiper.. aku tak tahu sgt, atlist blg ni blh jadi rujukan..

eh ari tu member opis aku tertengok dia tenga baca blog ni..cari info pasal kereta la tu.. hehehe..nice.. :D

Saiazuan said...

eh ada jugak yg mcm kt bwh tu ek? btw thanks for the tips bro.. silikon adalah pilihan bijak :D

Nizam Ijam said...

ramai y ade masalah nie...entry yang bagus..

ayunda maajis said...

kikik jenuh la nk gerak wiper guna tali..mn nk pegang stereng.mn nk pegang tali.leh eksiden woo..

nk wiper kaler pink..eheh

Edy Fee said...

silicon la kot.ten lawak ko wiper pkai tali.gaaggaga ok laklau keadaan terdesak..kreatif n survivor

IMANSHAH said...

alhamdulillah aku selalu cuci

ayie said...

PIA ye..nanti nak carik la bila wiper down..huhu

Prince Halilintar said...

wiper dan cermin pun kene amik berat je..slmt ade ko..blh dpt ilmu psl ni..best bro...

tehr said...

tak pernah aku tahu ada wiper jenis silicon
selama ni aku ingat jenis getah je

Rezlyx said...

haha..adegan xmau lihat tu...aku dah kena...tetiba wiper link wira aku tecabut dr balljoint..plastik balljoint patah..tekena time ujan pla tu..tpaksa guna wire..haha..sungguh lucu..

hairy zon said...

WIPER SILICONE MURAH

SEMUA KERETA DI MALAYSIA

Jenama : HKS.......

Sizes :
Semua Saiz
--------
HARGA PALING MURAH DARI KEDAI LAIN.
MESTI PUAS HATI....

1 = RM 10
2 = RM 15 sahaja

*****Beli Banyak... Boleh Kasi Murah lg..

Lokasi:

Jalan Ampang..K.L...dekat Ampang Point...

penghantaran ke seluruh Malaysia........termasuk sabah/serawak...

HARGA TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN MELALUI POS...

Sebarang keraguan/pertanyan/kemusykilan:::
CALL/SMS/WHATSAPP::::::
HAIRY: 0122468115

hairy zon said...

WIPER SILICONE MURAH terus dari Kilang….

SEMUA KERETA DI MALAYSIA

Jenama : HKS.......

Sizes :
Semua Saiz
--------
HARGA PALING MURAH DARI KEDAI LAIN.
MESTI PUAS HATI....

1 ( satu )= RM 10
2 ( sepasang )= RM 15 shj…

*****Beli Banyak... Boleh Kasi Murah lg..

Lokasi:

Jalan Ampang..K.L...dekat Ampang Point...

penghantaran ke seluruh Malaysia........termasuk sabah/serawak...

HARGA TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN MELALUI POS...

Sebarang keraguan/pertanyan/kemusykilan:::
CALL/SMS/WHATSAPP::::::
HAIRY: 0122468115


Boleh juga layari dalam:
1)http://wipercar.blogspot.com
2) Dalam Mudah.com: Taip: Wiper silicone brand hks

amerul azreen said...

assalamualikum nk tanya skit...knp wiper blah pemandu lbih panjang dri wiper blah pnumpang..?blah jlaskan x..

shue mohd aris said...

SAYA NAK BERHUBUNG DENGAN ORANG YANG MEMPROSES/MEMBUAT WIPER KERETA . SILA HUBUNGI SAYA 0176480092 AQASYAH

sarmiza raimie said...

Amerul azreen : awak silap psg tu.. ptt belah pnumpang yg pnjg... blh pmndu pendek... bkk je .. ubah balik.. setel mslh

sarmiza raimie said...

Amerul azreen : awak silap psg tu.. ptt belah pnumpang yg pnjg... blh pmndu pendek... bkk je .. ubah balik.. setel mslh