Saturday, July 23, 2011

Tip Bersihkan Lining Roof kereta


Pertanyaan Yang Diajukan..
yaya82: salam bro.. Sy ade baca blog ni byk ttg cuci2 kete. lehx bro trangkan cmner nk cuci siling bumbung kete jnis kain bebulu dan penel dasbod nmpak dah itam sgt & berbau hapak plk. sy ingat nk cuci tp siling tu kena bukak ker klu nak cuci? terima kasih :)
Jawapan kami....
Thanks bertanya pada yaya82 .. Maaf dah agak lama tertunda entry ni... Insya Allah saya jawab seperti dibawah ni..
_______________________________
Tip -tip Bersihkan Lining Roof Kereta
_______________________________
Seperti maklum agak jarang ada orang nak bersihkan lining roof kereta ni ..Memang ramai yang tak ambil berat pasal ni pun .. Lining roof dari warna cerah sampai jadi warna kelabu .. yelahh atas kepala tak ada siapa yang perasan pun..Terutama perokok yang hisap rokok tegar dalam kereta, lining roof akan meninggalkan kesan asap kelabu kekuningan dan bau melekat pada lining atau bagi owner kereta yang suka buka tingkap masa drive, debu dan kotoran masuk kedalam kereta lining roof penuh debu bila kita tepuk-tepuk lining roof tu, gugur semua habuk jatuh ke bawah.. kalau hantar car wash pun diorang tak akan cuci lining roof ni..

Ok berbalik pertanyaan tu.... tak payah buka atau cabut lining roof tuuu.. just hanya cuci sikit guna span pun dah boleh bersih... Tapi yang menjadi masalah nak mendongak keatas pulak..memang sakit leher nak cuci semua ni..

1) Seperti biasa kita kena sediakan peralatan seperti botol spray, Sponge (span), kain buruk, bancuhan air sabun.. Ambi pur spray dan air wick aqua mist spray..

2) Bancuhan air sabun tersebut di masukkan dalam botol spray kemudian spray semburan pada permukaan lining roof.. Gosok pakai span dan cuba lah korang bersihkan keseluruhan permukaan lining roof tu.. Lapkan dengan kain buruk untuk mengeringkan permukaan lining roof tersebut..

3) Sambil-sambil tu cuba bersihkan juga roof light dan hand grip dengan span tersebut.. cuba hilangkan kesan daki-daki yang melekat pada area tu.. lapkan dengan kain buruk selepas itu..

Cuba lihat perbezaan Sebelum dan selepas cucian..

4) Memang nampak kotoran yang melekat pada span tu.. Sebelum ni ingatkan lining roof kereta aku ni dah bersih dah , rupa banyak habuk dan kotoran melekat lahh... hitam span tu.... kotor sangat rupanya...


5) Ok lepas tu beralih pula pada bahagian Sun visor pad tu pulak.. Spray pada sun visor pad dengan air sabun, pastu gosok pakai span dan bersihkan permukaan sun visor pad tersebut.. lapkan dengan kain buruk lepas tu...

6) Untuk panel dashborad kereta tu pula spray dengan air sabun atau hanya basahkan sahaja span tu dengan air sabun.. Pastu span tu gosok dan bersihkan pada permukaan panel dashboard..

7) Pastu lapkan dengan kain buruk.. keringkan mana-mana tempat yang basah..


8) Kat sini aku gunakan Air Wick Aqua Mist Spray (Haruman Lavenda) bauannya agak neutral menyegarkan dan Ambi pur jenis hypo alergenic bauan nya pun tak sakit hidung...

9) Ambi pur jenis hypo alergenic.. aku sebur kedalam celah celah lubang air corn..

10) Air Wick Aqua Mist Spray (Haruman Lavenda) aku spraykan pada bahagian lining roof untuk menyah bau hapak pada lining roof dan memberikan bauan aroma yang menyegarkan...
Cuba lah yerr. Senang ajerr.. kalau nak buat seribu daya tak nak seribu dalihh...

Segarkan kereta anda dengan Little Trees!

Little trees ni aku dapat masa joint contest di blog http://danielzaidi.blogspot.com/ so aku gantung kat depan.. Terima kasih pada En. Edy.. masih kuat bauanyer sampai sekarang...
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

20 comments:

tehr said...

memang sakit leher nak cuci semua ni
aku pernah gak sekali cuci roof ni
tu pun dah lama sangat dah

HEROICzero said...

nice jugak sebab dekat siling kereta ada kesan air coke , tin meletop dalam kereta .

hua hua hua .

tapi cantik jugak , macam corak harimau bintang jadi nya, serata jek corak nya bila kering .

Nazz@Purple said...

oo cm tu eh..bila tah nazz rajin nak cuci cm tu..

Prince Halilintar said...

owh yg ni mmg senang je kan nak buat..setakat ni ok la lagi..dah teruk nnt baru la cuci..hehe

Rozali said...

Assalamualaikum Afzainizam

tak pernah cuci lining roof, dashboard sesekali ada lerrr

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK

Wassalam

Edy Zaidi said...

eh..ada lg little tree tu...hehe

Kakzakie said...

Kakak pun bersih tak pakai tips sebab ahad lepas baru tukar kusyen dia orang tak jaga sampai kena roof dia (Kedai depan TJ mart Kulai itulah...)

Eazy Izzuddin said...

lepas ni nak cuci lah hehe
xD

Papa Mifz said...

dah lamo raso nye den x bersih2 kan kete den...huhu

nabilah_2908 said...

biasanya kat atas ni tak bape nk kotor...cuma kat seat tu...bnyk tnda...itu..ini.. :)

cara sembur air freshener kt air cond tu menarik..nak try nnti.. ;)

Mohamadazhan.com said...

perkongsian yang menarik.boleh cuba ni pada kereta =)

Alan said...

dashboard selalu lap je time hantar carwash tapi tak terpikir nak cuci bumbung tu hehehehe

Yastro said...

Kalau jenis yg suka merokok dalam keta lagi la cepat hitam kat bumbung tu...
#aku ader gak merokok dlm keta..tp time betul2 ngantuk arr...

Ct Arina said...

o yelah. aku x penah tepikir pun x bersihkan roof kete kt dalam tu. pas ni blh r buat. haha^^ tengkiu bro!

eh, salu g BSI ke? agak2 bile boleh set mase tolong saye cuci enjin kete? hahah =D

aziekz said...

oo,,xbrani nk cuci roof tu,,tkut smakin kotor...tp..tgk la,,klu dh parah perlu ni,,,thanks bro,,

ayie said...

haha lom pernah cuci lagi

Ct Arina said...

dah beli dah air wick tu. bau jasmine. wangi ouw!

kayrul-shah said...

dah tau caranya..lepas nie boleh la cuci..hehehe

Along Phyromaster said...

Kan kalu damp lebey skit nt lining tu saging x?

Kalu hantar steamer mahal plak..

Nt ada x macam poolstain lepas lap2 tu?

ElneyZ said...

kalau guna fabric cleaner sebagai ganti sabun ok tak?