Sunday, May 15, 2011

Diy repair dan spray helmet lama


Pertanyaan Yang diajukan..

fiz: tahniah tuan blog..byk yg sy nk tau psl motor ada kt sini..kalo bole nk tau jgk cane nk baiki helmet, spray balik biar nampak kreatip sikit. ad 3 helmet kt umh yg stil ok tp span dh koyak.tq

Jawapan Kami..
Kalau korang ada helmet tak pakai atau helmet-helmet lama ke .. korang boleh spray cat untuk mencantikkan kembali helmet usang korang... tapi korang kenalah kreatif sikit... kalau tak kreatif macam mana nak nampak cantik.. betul tak... apa pun belum cuba belum tau kan.. mungkin korang ada bakat seni terpendam.. Cubalah hasilkan sendiri dari kreativiti seni tangan korang ye..
_______________________________
Diy Spray Helmet Lama
_______________________________
Kita boleh buat sendiri tak yah antar kat kedai yang memerlukan kos bukan sikit.... sendiri bikin sendiri Spray lahh... Jimat belanja...
Beli aje cat aeresol Samurai brand ni... Kalau korang berani mencuba boleh lah tray ye...

plastik primer = Memastikan cat dapat melekat pada permukaan plastik ( selalunya Cover Part plastik getah warna hitam).. penggunaan plastik primer juga dapat elakkan cat cepat tanggal atau terkopek.
undercoart= kaler base = bagi colour base tu sekata sebelum sembur warna yang di ingin kan
putty primer = Samurai primer putty untuk menutup kesan-kesan calar kecil, cat die biasanya warna kelabu . kalau nak hasil colour yang lebih cun kena spray primer putty sebelum undercoat
warna pilihan = warna yg ko nak sembur kat coverset sama ada korang nak gunakan Colour standart aje ke, Khameloen atau matellic .terpulang pada kamu.
lacquer = Sebagai clear atau pelindung lapisan cat dan kasi warna timbul, licin ,menambah kilauan.
_______________________________
Kalau korang rajin Helmet burok ni boleh jadi smart kalau pandai dan rajin nak cat balik helmet ye.. Kalau Helmet korang tu dah banyak scrach, calar balar, banyak sopak, cat terkopek-kopek dan permukaan tak rata.. tampal dulu pakai fiberglass filler.. ni kira macam plaster balik permukaan yang calar balar tu..fiberglass filler ni ada jual kat kedai hardware..

1)Gosok pakai kertas pasir paling halus sekali..kasi licin dulu permukaan tu dan pastikan rata-permukaan tu..
2) Bersihkan dari sebarang kotoran dan habuk melekat.. Pastu spray samurai plastik primer dulu kat permukaan..

3) Pastu Spray pula warna silver... kali ni tak gunakan undercode tapi tersus ajer spray warna silver... Nak jimat blanjer sikit ni...

4) Hahh... kalau korang nak kreatif... korang boleh cari sedikit kain langsir yang dah tak pakai... tapi kena cari yang bercorak jaring-jaring lahh... kalau tak ada guna ajer alas meja benang kait yang tak pakai.... Jangan pulak korang rembat alas meja rumah .. nanti emak korang marah pulak...
5) Sebelum tu masking tape buat boder lakaran kawasan kat mana nak spray nanti...pastu ambik potongan kain langsir atau kain alas meja benang kait tadi tampal kat tempat tu...

6) Ok mulakan spray warna dikehendaki...Semburkan warna SAMURAI Khameleon Spray Paint pilihan yang anda minati tak kesah warna apa asal korang suka, colour apa yang korang minat.... kat sini aku spray samurai khameleon warna orange dan satu lagi purple.. tunggu kering lagi... buka masking tape.. pastu tutup dengan tape bahagian bercorak tadi.. Spray pula dengan warna Merah untuk latar belakang helmet tersebut...

7) Jemur sampai kering semula sepenuhnya.. kemudian buka kesemua masking tape dengan cermat dan hati-hati..
8)Semburkan SAMURAI 1K lacquer untuk perlindungan berganda dan kilauan yang maksima. Tunggu kering lagi...
9) Dah siap dahhhh....
_______________________________
Membaiki Padding Pad dan span helmet
_______________________________
Tentang span atau padding pad helmet tu tak leh buat apa..Kalau rosak kena lah hantar repair kat kedai yang boleh baikinya kat tempat korang... mesti ada punya kat tempat korang kedai yang memberikan perkhidmatan membaik pulih helmet kat tempat korang...




Selalu yang aku nampak diorang hantar helmet untuk membaiki Cheek Pad (padding bahagian tepi) rosak, selalunya diorang tukar kulit pada Cheek Pad yang telah rosak dengan menggantikan kulit baru. kadang tu diorang jahit kain Cheek Pad pada bahagian pipi yang kebiasaannya koyak. kalau nak tambah span dalam Cheek Pad supaya lebih ketat semasa dipakai pun boleh jugak..kalau span dah hancur diorang boleh gantikan semula span pada kain Center Pad yang telah hancur dengan span baru.
_______________________________
Tip Jaga Helmet
_______________________________
Kadang macam mana sekali pun jaga helmet ni tetap permukaan cat dia akan calar.... Kalau korang parking motor simpanlah helmet dalam box belakang motor kalau skuter memang senang lah ada tempat nak simpan. Atau masuk kan dalam Bag galas Shoie... Sure tak calar. Kalau main sangkut tepi motor, tak lama mesti calar sebab kena motor orang masa parking.

kalau helmet pakai selalu memang cepat rosak terutama pada span dalam helmet.. kalau boleh, helmet yang dipakai hari hari , jemurlah bawah matahari seminggu sekali.. elakkan pakai brylcreem atau tenco kalau pakai helmet, nanti helmet berbau..helmet kite biar satu kepala aje yg pakai.. jangan kongsi kongsi dengan orang lain.. memang susah nak jaga helmet tahan lama kecuali jarang-jarang pakai. seeloknya sediakan lebih dari satu helmet. untuk pakai jalan-jalan biasa guna helmet lain. nak jalan jauh guna helmet yg lain. cara tu je boleh jaga helmet. yang pasti jangan letak helmet bersepah-sepah..

Bagi Pertanyaan lain harap bersabar yer tunggu jawapannya.. sabar yer.. next entry saya jawab satu satu dulu...harap maaf
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

26 comments:

DrSam said...

Helmet yang bercorak-corak tu memang kreatif dan unik. I like bro...!

Shamsuddin Amin said...

caye la...
creative kot...^^

ABU said...

wah lawa la helmet buat mcm tu..
aku nak buat jugak satu kekekeh

bwt, very nice info..

ayunda maajis said...

uwaaa..langsir mak ko..ko rembat yer..aku repotttttt

kira kekuri said...

Okey,sangat kretif! :D wahh aku suka >_< nasib xda helmet,kalau nak wat 1, kenalah ambik lansir pintu rumah ni.ahaa

Yastro said...

Menarik gak idea tu... mmg kretif habis bro...hehehe tahniah sbb bg idea.

Faisal Admar said...

paint brush paling best!

De'din said...

kreatif gila bro !
teruja aku tgk !
blog ni mmg bagus lah !

Miss Tira said...

Agak mencabar juga nak buat. Corak bunga kain alas meja tu memang tak boleh belah. Hehehe..

Kakzakie said...

Sayangnya alas meja dijadikan mould spary helmet. Kreatif sungguh sampai alas meja jadi mangsa. Hahaha.....

Ct Arina said...

bile helmet da meriah sgt segan plak nak pakai..haha

Farhan Zulhusmi said...

dulu ada simpan helmet-helmet macam nie..tapi entah mana..
sayanglahkan...emmm

LiFe KaMi said...

kat umah tu helmet campak merata2 je..
selalu pakai helmet cap ayam je maklum le area kl ni klu tinggal kat motor balik nanti dah hilang dah..huhu

Alan said...

aku dulu rajin spray helmet..tapi spray biasa je lah..xde corak corak semua

MataHati @ MH said...

terbaik bri terbaik.. aku baru tgh duk pikirkan cara nak repair span kat helmet aku ni..haha

YOUsoF said...

Waah guna langsir tu yang sangat² cool tu.. daripada terus dibuang baik buat mokap sprat dulu kan..




tapi kalau meriah sangat macam agak segan pulak nak pakai hahha.

De Mois said...

Terbaik la Zam..


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

NOOR FATIN said...

sgt kreatif la!

mie said...

tiba2 tali helmet gue putus..
kena beli helmet baru ni..
ehehheeee

nabilah_2908 said...

auuu....helmet corak bunga2... ;)

azakazu said...

mujur terjumpa org baiki helmet kt psr mlm
terima kasih utk jwpn
terbaik!

-fiz-

PeachesNCreamz said...

Salam, terima kasih atas tutorial yg sangat bagus ni, tapi sy sedikit konpius bahagian mengapplykan masking tape, sejujurnya sy tak penah tgk masking tape yg line tu..so tak dapat nak bayangkan mcm mane nak apply..slalu masking tapi yg tape macam kertas tuh je..hehe..kalau bley buat tutorial utk masking tape pon cara jugee..hehe..terima kasih

NALHIA MAT NAWI said...

nk tnye yg GAMBAR kedai perniaggan LTD menjual dan membaiki topi keledar
AREA MANE?

FKK Cougars said...

saya pun nak tau kedai tu kat mana?

Unknown said...

Nk tny , repair padding tu sesuai dibuat sebelum atau selepas sembur cat ?

King G said...

Nk tahu no tel kedai tu blh?