Thursday, May 19, 2011

DIY Boot Kereta Karat


Pertanyaan yang diajukan..

A) tenchu: Asalamualaikum Bro tompang tanya. Klu boot blkg wira bertakung air cmne ye?? dh cm tasik sume hidupan ble idup dlm 2.. aritu gi punggah boot blkg xde plak nmpk bocor. dh siram pn xnmpk. abis karat2 tyr spare, spana, jack dan sebgainye.psl boot bhg tepi kanan dah reput bocor nampak jalan raya. cmne nak buat tpt bocor tu.mntk bntuan??


B) Ct Arina said...nak tanye, kete sy baru pakai setahun lebih. tapi ade la 2-3 titik cat kat body boot keta yg dah tekopek. kenape ye? cane nk fix bagi elok? xkan nak cat balik 1 body?
C) Ct Arina said..saye ade tanye aritu. kat boot kete saye ade cat gelembung sket. besar die lebih kurang setitik air. nak kene cat balik 1 boot kete ke?
_______________________________
Jawapan kami..
Kepada tenchu dan Ct Arina saya mohon Maaf agak lambat jawab pertanyaan ni.. kebanyakan boot atau bonet belakang kereta proton selalu sangat masuk air, kalau hujan bertakung dalam boot. Kalau tidak dirawat dengan segera, karat mudah belaku pada tempat berkenaan.


Mungkin asalnya gelembung cat tertimbul tapi tak boleh dibiarkan. Lama kelamaan gelembung tersebut menjadi karat reput dan meninggalkan kesan lubang..

Ada kemungkinan Air hujan telah memasuki ruang boot dan lama bertakung memenuhi ruang boot tayar spare. Jadi kena perhatikan selalu kawasan berkenaan..

Sekiranya dibiarkan berlarutan kesan karat akan timbul dan boleh menyebabkan lantai body kereta reput dan peroi berlubang..


*Jawapan pertanyaan tenchu: Selalunya bila kita hantar bengkel kereta lantai peroi berlubang tu akan di buang.. kemudian dia akan tampal dengan kepingan zink lantai welding balik.. Lepastu tempat zink tersebut akan di sapu dengan tar sebagai underseal body mencegah karat berulang kembali.
_______________________________
Langkah mengesan kebocoran
_______________________________
Ada kemungkinan berlaku kebocoran menyebabkan air hujan dapat meleleh masuk ke ruang boot kereta.. Sebagai tindakan mengenal pasti kebocoran adalah dengan cara try la siram dari luar.. Pastu dok dalam keta perhatikan kat mana bocornya.


1. Ada kemungkinan ruang antara spot weld ni. kes kereta ini apabila disembur air dari luar boleh nampak air meleleh ke dalam boot melalui kawasan ini, tampal dengan silikon
2.Berkemungkinan juga air masuk melalui Nozle wipper atau wiper belakang.. ada kemungkinan silikon cermin belakang dah renggang atau kadang bocor kecik jerk
3.Cuba try buka linning door trim mungkin bocor. kemungkinan getah dia tu dah keras ataupun bocor.
4.Kalau ada tukar lampu blkng... confirm air masuk ikut situ.. jika sealant tak cukup kemas, air masuk ikut celah lampu tuh.. mungkin jugak ade crack kat lampu reverse tu so bila hujan lebat dia masuk dalam lampu
5.lubang dekat bumper belakang tu klu korang perasaan cuma bush getah aje menutupnya ..klu getah tu keras air berpotensi untuk masuk bonet
_______________________________
DIY Underbody Seal Tar
_______________________________
a) Selain dari menutup atau menampal sealer atau silikon pada tempat bocor tersebut.. Ada satu cara lagi yang yang boleh saya syorkan.. iaitu buat underbody seal tar pada keseluruhan lantai bawah kereta dan atas lantai kereta korang..


b) Dapatkan Underbody Seal Tar sama ada sapuan dengan berus atau jenis spray aeresol punya yang boleh didapati kat kedai spare part atau mana-mana hardware .. korang boleh buat sendiri kerja-kerja ni semua.. Ianya bertujuan sebagai lapisan perlindungan anti rush dan menutup ruang-ruang antara spot weld atau lubang- lubang yang tak rapat..

Anggaran harga:
Harga Underbody Seal sapuan berus ni dalam anggaran 1 liter RM 45.00
Harga Underbody Seal spray aeresol satu botol tin RM 35.00

c) First kena bukak seat depan belakang kereta pastu buka karpet .. bersihkan tempat-tempat karat dengan mengikis dengan scraper.. Seperti yang saya syorkan disini beli Underseal Body Tar aeresol (lebih senang dan mudah) spray pada keseluruhan lantai kereta korang..

d) Tunggu benar-benar kering underbody Seal tar tu terlebih dahulu barulah boleh pasang balik karpet dan seat semula.. Insya Allah dengan cara ni selain dari menutup karat pada lantai sekali gus mencegah air meresap dan melindungi ( anti Rust)..

e) * Jawapan pertanyaan CT Arina kalau cat terkopek boleh gunakan cara ni buat ajer underbody seal tar dalam ruangan boot kereta.. lepas tu kalau nak spray cat balik pun boleh satu boot atau tak payah spray cat pun tak apa..Memadailah dengan spray underbody seal tu sahaja cuma tak cun lah boot kereta tu pasal warna dia hitam legam ajer cuma jimat kos lahh..

Bagi Pertanyaan lain harap bersabar yer tunggu jawapannya.. sabar yer.. next entry saya jawab satu satu dulu...harap maaf
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

18 comments:

Ct Arina said...

thx jawab pertanyaan. ehe^^ oh spray je. tp x cantik la kan. cara lain tepakse la cat 1 body boot tu.

NOOR FATIN said...

kalau cat semuanya, mahal la harganya kan.. huhu..

ABU said...

oh nice info..
karat adalah hasil tindakbalas kimia antara air dan udara dipermukaan logam..dgn mengecat, dpt mghalang air..so tak de la karat..:D

Yastro said...

Aku tak penah tau adanya spray tin tuk underbody seal nih....thanks de info bro.

Farhan Zulhusmi said...

nak tanyalah...
colour warna apa yang cantik untuk spray set L.C??
Ada cadangan x??
kalau buat warna hijau daun pisang ok??
sbbnya cadang nak kacuk set depan laen...ada cadangan x??

De Mois said...

Woo..pernah gak terjadi perkara ni suatu ketik dahulu. Tak ingat ayah buat apa lepas tu


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

mie said...

uihh!!
gue baru tau tentang underseal ni
ingatkan yg biasa je..
eheheee

Faisal Admar said...

thanks for sharing bro. tapi susah betul nak buat ye!

ayunda maajis said...

wohoo..cenggitu..tang karat tu yg x besh kn..nk fix..susah gak ni..

Alan said...

akupun x penah check lantai keta..tapi rasanya memang dah karat kot

lalink7 said...

alahaii..hmm..kete ape tue yg cat nye cepat terkopek..

nabilah_2908 said...

bila masuk blog ni..sy rasa mcm tgh tengok cerita Overhaulin...

biasa tgk tk cerita ni..? kidnap kete org..lepas tu buat make over.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
NORA ELENA

logorithm said...

I rasa underside keter Wira I bocor sebab pernah kena banjir sampai underside jer tapi masuk air...

Mohd Ridhuan said...

kene cegah dr awal lagi ni...
tips yang berguna...

Dilla Ady said...

ari tu depan kete sy ade masalah catnye macam terkopek dan timbul bintik2 putih..

sbb takut merebak hubby cat balik keseluruhan penutup depan tu (ape namenye ye...ala, yg kite kena bukak kalu nk tgk dalam enjin tu..haishhh...tak ingat pulak org panggil ape..)

nas said...

maaf sbb lama xsinggah cini
errmm
hujan ni boleh ea jadi sampai bocor
mst kuat impak hujan kan?
huhuuuhu
xtahu nk komen ape da :P

budakkampung39 said...

huhuhu aku belom pakai kereta lagi bro...carikan aku kereta sebijik keh3....aku rase baik ko masok tv la...buat rancangan dokter kereta...ok gak kan??

rajen bace?singgah sini...
bigbom:team ala korea dari malaysia
bila artis seksi cakap pasal aurat

didie zehan said...

Klau kereta kelisa, bocor die bahagian atap kereta pastu nnti air akan msok dlam bonet. Sya dah kasi welding tpi still ade lagi. So mcm mne ye ?