Sunday, February 20, 2011

TIP2 DIY Bumper kereta Pecah

Soalan yang diajukan Shoutbox :

arel: salam..just nak tanye..bumper kete aku koyak(accident)..bleh suggest tak .ingat nak spray sndiri coz xde budget r..ade tips x?

Jawapan kami:

Thanks bertanya.Minta maaf agak lambat jawab soalan anda..Bumper kereta pecah sebab accident Nak repair kedai mau beratus2. Mau beli baru lagi lah beratus2. Budget memang takde plak tu? Saya sendiri akui kewangan memang agak membebankan...So solution nya D.I.Y je walaupun hasilnya x seberapa kemas ia tetap kukuh dan masih boleh digunakan buat sementara waktu..Apa pun cara terbaik adalah dengan menukar baru Bumper pecah tersebut... tak kiralah sama ada tukar baru punya atau second hand punya....


DIY Bumper Kereta Pecah
Tapi seperti sedia maklum mmg kos nya agak mahal .. kalau nak beli bumper baru rasanya mau RM 200.00 duit terbang wehhh .Itu belum masuk kos cat semula bumper tersebut. Apapun saya syorkan beberapa perkara untuk mengatasi masalah bumper pecah tersebut.
Cara Pertama: Simen Balik Bumper Pecah...

" Simen poly putty"

Cari kat kedai hardware " Simen poly putty" iaitu simen yang biasa orang tampal kat body keta tu. ada dua jenis, kaler merah, dan kaler kelabu. simen ni kena campur ngan hardener/catalyst (kaler kuning). kalau simen ni je tanpa hardener, takkan keras. yang kaler merah lagi keras dari kaler kelabu.

Campur Hard putty dengan hardener sehingga putty tu yang asalnya berwarna kelabu akan bertukar warna menjadi krim kuning. Caranya campurkan hardener macam letak umat gigi dekat berus gigi banyaknya pada hard putty yang diletakkan dalam penutup hard putty tu. Gaulkan sampai warna bertukar. Hardener berfungsi mengeraskan hard putty lebih cepat. Jadi, cepat-cepat, Sapukan hard putty atau simen filler menggunakan scrapper plastik atau besi..

1)Bumper Pecah Merekah
Kenal pasti tahap kerosakan bumper tersebut sama ada boleh repair atau sangat teruk, kalau sikit masih boleh kita simen ajer.. Bahagian bumper yang pevah retak terbelah kena cabut tanggalkan dulu.. Pasang skrew kat atas tempat pecah... rapatkan bekas rekahan... ikat dengan tali untuk merapatkan rekahan..Pastu korang bolehlah simen tutup bekas rekahan tersebut. lagi bagus kalau korang gunakan fiberglass putty filler tampal kat kawasan rekahan tersebut.. Tunggu simen kering, pastu gosok guna kertas pasir sampai licin..

"Polyester Glass Fibre Putty"Sekarang dah senang, Korang boleh cari Polyster fiber Glass puty filler aje dah senang dah macam simen body puty gak, tapi ade campuran fiber glass dalam simen tu.. Senangkan...

2)Bumper Pecah Berlubang
Kalau bumper pecah berlubang tapi tak berapa besar lah masih boleh diperbaiki , kalau sikit masih boleh kita simen ajer.. Bahagian bumper yang pevah berlubang kena cabut tanggalkan dulu.. first terbalikkan bumper , ambil soletape atau paper tape tutup lubang tersebut. kemudian pusing balik bahagian hadapan...Pastu korang bolehlah simen atau fiberglass putty filler tutup lubang tersebut.. Tunggu simen kering, pastu gosok guna kertas pasir sampai licin..

3)IKat Bumper pakai Cable Tight
Kalau bumper tu pecah retak dari bawah ... bahagian bumper di tanggalkan dulu.. tebuk lubang kecil bersetentang kiri dan kanan .. cantumkan rekahan dengan cable tight... tapi cable tight tu dijerut mati kat sebelah belakang bumper lahh.... jangan sebelah depan nanti tak nampak cantik plak... Potong lebihan cable biar nampak kemas....

4)Ikat Bumper guna Dawai
Selain guna cable Tight kita boleh guna dawai..first, Bahagian bumper cabut dulu lah...sama juga tebuk lubang kecil bersetentang kiri dan kanan .. ikatkan rekahan dengan dawai... buat simpulan dengan memutar dawai tu dijerut rapat kat sebelah belakang bumper lahh....diingatkan, jangan sebelah depan nanti nampak hodoh plak... Potong lebihan dawai biar nampak kemas....

Cara Kedua: Tampal Bumper gunakan Fiber glass...
Jika tampalan Fiber Glass ...Kalau Tampalan menggunakan fiber glass ianya lebih kukuh .. Terutama kalau Bumper tersebut diperbuat dari fiberglass atau fibercarbon...Bahan bahan campuran pembuatan fiberglass seperti Katalis (MEKP Liquid Catalyst), Wax ( mold Release) dan Resin dapat mencantumkan kawasan rekahan atau lubang bumper dengan lebih keras, kemas dan tegap lagi. kalau guna tampalan fiberglass macam ni boleh ikut struktur bentuk bumper tersebut samaada kawasan sudut atau celah-celah yang sukar..
Bancuh fiberglass resin dalam bekas... Sapu sedikit di celah rekahan retak dibelakang bumper.. Celup, rendam jaringan serabut benang fibber yang dipotong kecil dalam resin fiberglass..
Tampalan gunakan jaringan serabut-serabut benang fiber glass pada rekahan ...tunggu kering.. ambil sekeping lagi jaring fiberglass kemudian susun atas lubang pastu sapu campuran resin kat atas fiber glass tu... biar kering dan ianya akan mengeras .. kalau boleh buat lapisan demi lapisan... kalau rekahan tersebut amat teruk....

"Fiberglass filler"
Kalau korang pergi kedai hardware Cakap jer fiber glass filler untuk body kereta, mau yang keras punya.Fiberglass puty filler kit tu datang dalam tin kecik cam tin wax keta tu. Hardener dalam tiub .. Bukak tin, cedok sikit, letak dalam bekas. Benda alah ni dalam bentuk gel sebab resin . Titiskan hardener, gaul sampai sebati dan sapu cam kita sapu gam jer.
Rekahan bumper Bahagian hadapan gosok kertas pasir dulu.. pastu tampal permukaan dengan fiber glass filler puty.. tunggu benar-benar kering gosok kertas pasir lepas tu..
Kemudian ambil Simen tampal sekali lagi atas fiberglass puty tadi dan rata kan gunakan scrapper diatasnya.. tunggu kering.. Gosok pakai kertas asir halus sampai licin dan halus..
Cara Spray Bumper Guna Spray Tin .

Korang boleh cari cat spray tin jenis DPI yang sama color ngan coat kereta anda tu... kalau colour proton dan produa tu memang ada jual.. tapi tak 100% lah nak sama ngan colour tu..

Bungkus kat tepi-tepi bumper tu pakai old news paper.. pastu spray primer lepas tu...Dah tu barulah spray cat DPI tu... dah kering cat ngan clear coat plak... nak bagi tau clear coat guna dan kena cari yang boleh lekat kat bahan plastik punya.. dia ada selalunya tulis jenis plastik kat lebal clear coat tu...
Kalau kita guna spray tin warna yang macam kat kedai..Ok kamu pergi kedai jual cat biasanya kedai bancuh cat(bukan bengkel spray) .. kamu sebut aje colour code apa..Colour apa ajer yang korang nak..., pastu dia boleh tolong bancuh cat.

Pastu dia isi dalam tin gas macam spray yg biasa jual kt kedai. Harga dia tak berapa pasti lah mungkin dalam RM 15.00. Nak cantik lagi, lepas korang spray, terus masuk 2k. 2k pun ada jual tapi syaratnya beli hari ni, terus kene guna. Kalau tak, 2k rosak. Kalau nak clear biasa, ambik clear yg biasa 1k. Yang ni bila2 boleh spray mengikut masa lapang..

Adengan tak mau dilihat....

Uihhhh kalau wira tu langgar ponggong Ferarri wehhhh camnerr nak repair balik bumper agaknyerr... Setahun gaji pun tak lepas nak bayar tau....

Selamat mencuba....Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

25 comments:

Rush IswaraKu said...

Ilmu yg baik cumanya nak praktik kena ada sedikit kepandaian..nampak mcm boleh buat tapi bila cuba makin teruk jadinya.. ..simen ok tp bila masa cat tu dia jadi mengelembung kecil2 pula...apa pun akan cuba lagi

Fadzli Amir said...

Bagus la macam tu...dah ada ilmu ni nanti boleh la kalau ada apa2 yg boleh buat...

ayie said...

kereta banyak calar..tapi mana nak dapat tin spray tu..jenama apa ye?? kat giant ade jual ke..huhu

Fizi said...

bole try kat motor nie.....mana tau ada yg pecah gak. ^^.
tq untuk perkongsian....

A'IM said...

post bro memang terbaik..mesti lengkap...pasal ferrari tu aku rasa owner dia kena puasa setahun lah kot

Yastro said...

Gua suka layan guna fiber glass...lagi kuat dan tahan lama dr putty jerr...nice entry.

Eel said...

banyaknya kena buat. teori: okay. nak praktikkan: x reti sangat~ huuu.

ferari tu mcm x ape2 je..

mie said...

gue teringat kisah cikgu kimia...
dia bagi alasan masuk kelas lambar sebab bumper kereta jatuh..
eheheee

en_me said...

harap2 kete wira tuh ader insurann.. kehh

nas said...

isk3... aku tengok gambar kereta yang melanggar kereta ferrari merah tu terok..tp kereta ferrari tu bumper tu pulak ok pulak.. hehehe.. sadis kot bumper kereta yg dah teruk kene langggar..

AngahSayang2314 said...

hehehe leh cuba kat gagak hitam ku nie...

Mr.IX said...

tips yg bagus untuk D.I.Y... yg bab ferarri tu mau sakit jantung....

nabilah_2908 said...

oh...mcm tu..

nampak macam senang...nk buatnya...erm...makan masa gak..huhu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG REVIEW : CITRA HATI ALIESHA KIRANA

hysman said...

ilmu yg berguna...
tq bro...
kwn tgh kumpul2 maw kasi beli skirt kiri kanan...hehe...
igt nk spray sndiri folow cara spray yg dah diajar kat blog nih..
(itupn klu rajin ler)
hahaha

Ct Arina said...

bile pompuan nk buat bende2 ni mmg fail r. penyudahnye anto kedai. abes cite ;D

s h e e said...

wahhh...tips yg bagus...tp x retila nk buat sendiri...huhu...

lalink7 said...

bagus entri niee..lepas beli kete nak tanya banyak2 kat awak sampai pengsan..ahhaha

tehr said...

aku setuju dengan bro
meragut ni memang selalu ambil kesempatan terhadap wanita

tapi, susahnya wanita ni perasaan mereka terlebih-lebih
hehe

Woofer Storm said...

kala rosak,selalunya antar kedai je.heheeeee

fahmi said...

bagus blog nie....kete sy ada masalah mcm nie,leh la wat sendiri pasni...terima kasih...

Rinna Rynn said...

Tq admin.semoga panjang umur murah rezki selalu.info sngt bguna

Ozzah Ery said...

boss, kalau colour saga blm silver standard guna warna biasa or 2k? harap boss balas dengan secepat yang boleh sebab nak repair kereta parents ni

parkminyoung said...

salam nak tanya if curtain kereta mcm nk tercabut..agak2 brpa kosnya??

Floor Hardener said...

Terima kasih infonya gan.
Lumayan buat nambah elmu.

Finishing Floor Hardener
Kegunaan Floor Hardener.

----------

Siska Noviyanti said...

sangat menarik, baca juga http://www.ahlibeton.co.id/2015/09/floor-hardener.html untuk floorhardener pada lantai beton