Wednesday, February 2, 2011

DIY Spray coverset Motorsikal Sendiri

Soalan dari Sham
sham asekom bro...nk tye cmne care nk dptkn warne y mcm spray kt kdai tp kite gune spray tin?
Kami Jawab
Kalau kita guna spray tin warna yang macam kat kedai..Ok kamu pergi kedai jual cat biasanya kedai bancuh cat(bukan bengkel spray) .. kamu sebut aje colour code apa..Colour apa ajer yang korang nak..., pastu dia boleh tolong bancuh cat.

Pastu dia isi dalam tin gas macam spray yg biasa jual kt kedai. Harga dia tak berapa pasti lah mungkin dalam RM 15.00. Nak cantik lagi, lepas korang spray, terus masuk 2k. 2k pun ada jual tapi syaratnya beli hari ni, terus kene guna. Kalau tak, 2k rosak. Kalau nak clear biasa, ambik clear yg biasa 1k. Yang ni bila2 boleh spray mengikut masa lapang
ok secara kebetulan pulak nak terangkan cuma sedikit tip spray coverset motorsikal menggunakan spray jenis tin..
DIY kalau nak Spray Coverset Motosikal...
1. bersihkan permukaan Part sampai bersih..
2. gunakan kertas pasir halus seperti 1000 @ 800 (yg korang rs halus) untuk digosok kat objek
3. gosok objek dengan kertas tersebut sampai permukaan objek jd sedikit kasar supaya cat melekat dengan kuat. lepas digosok, bersihkan permukaan objek daripada habuk..
4. Pastu undercoat...lepas tu barulah spray colour apa yang kita nak untuk background motorsikal tersebut...

Biasalah kalau nak save bajet korang boleh gunakan Spray tin aje tak kiralah jenama apa pun... tak kesah lah anchor ke, arrow ke,Pakai brand DPI, Brand samurai atau pun Autocolour ...kalau nak cuba cat brand lain, aku suggest TOA kerana semburan dia agak luas dan tak ada splatter bila masa cat dah nak habis...
Spray dulu back ground ngan warna kuning..bila benar-benar dah kering… Ambil Sticker “46” kalau boleh ade yang kecil dan ade yang besar sikit saiznya...tampal susun ikut kreativiti masing-masing lah yerr… Pastu spray hitam tindih atas permukaan sticker tersebut…

Spray hitam tak yah tebal sangat janji rata saje…. Bila dah kering lapisan cat tersebut… bolehlah tanggalkan sticker tersebut dengan berhati –hati…

Sama juga kena Spray dulu back ground ngan warna kuning.. Sama juga ambil Sticker “46” tampal susun ikut kreativiti korang Pastu spray hitam tindih atas permukaan sticker tersebut. nak spray ni kena slow-slow dengan jarak semburan agak jauh dari permukaan.. Lakukan dengan berhati hati elakkan lelehan berlaku
Bila dah kering lapisan cat tersebut… bolehlah tanggalkan sticker tersebut dengan berhati–hati…Lepas tu, spray lapisan clear bg melindungi cat tadi .. Cume layer awal,kenalah dijauhkan sket semburan supaya rate sume cat tuh..Semburkan lapisan cat clear - 2/3 layer. biasanya untuk hasil yang perfect, clear ni bagus diguna menggunakan spray gun sebab ia memberi hasil yg licin dan berkilat.. nak guna tin pun bleh tapi kene pandai...Dah siap pun Coverset kat tepi tu… time sembur clear, jangan leka juga....aku pernah kene, sebab clear ni jernih. so korang susah nak perasan klu die tak rata.

biarkan cat kering sepanuhnya ..Kemudian pasang Coverset tersebut kat motor..
inilah hasilnya dah siap pasang coverset tu kat motor .. tapi kenalah pastikan cat pada coverset tersebut benar-benar kering sebelum pasangnya... kalau tak nanti akan tinggalkan kesan cap jari kat coverset korang nanti...
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

21 comments:

faz_e said...

Wah~
Best best!!

nas said...

gong xi fat choi to chinese people in malaysia..
amboi.. seksi nye org yang pakai topi ala2 arnab tuh.. hahahhahaa
buat la gigi arnab lak :P

gambar hukuman maut zaman dulu dan kini (gambar kartun,jgn takut ea :P)

AHMAD HIZWAN said...

salam ukhwah.. ;p
wahhh.. last skli 2 xbley bla.. haha
nice infmation.. :)

iwan_dextrous said...

wah.nice info.hihi

ijatnuar87 said...

wah...terbaik la bro...ko wat gak ker bisnes cat2 nih?

MataHati @ MH said...

kat tempat aku ada beberapa kedai bancuh cat ni. ingatkan setaka jual cat dlm tin jer..rupanya boleh hasilkan warna mengikut kehendak kita

E.d.Y said...

pergghh..smart siot

hysman said...

happy cny....

ini baru betul smgat 46..
yeahh! hehee..
bravo..chantek bro..
smart giler...

mr.syazwan said...

smart giler warna kuning tu seiyes!

tpi napa 46?

mcm no ekor magnum je..

hahaha

sori bro lawak je

=_=

IMANSHAH said...

salam

ari tu gua tanya harga nak spray motol LC, saja nak tukor kaler..toke kedai cakap empat ratus lebey kurang2..ada munasabah harga tu??

Farhan Zulhusmi said...

menarik2....
thanz erk...information anda....thanz..........

lalink7 said...

canteknyeeeeeeeeeeeee....nak bg motor kat awak jugak la..hehhehe

ayunda maajis said...

ahaha ade lak maskot tuk raya cina kt blog ko kan..i loike..haha

Mohd Ridhuan said...

Gong Xi fa Chai...
smart lur...

Alid said...

spray kete pkai spray tin bley?
hahaha

De Mois said...

Chantekk2..gong xi fat choi!!
Eyh..betul ke ni??

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Dah lama niat nak spray sendiri cover plastik putih kapcai yamaha, belum capai juga hajat.

Info yang dikongsi amat bernilai sekali. TQ

Alan said...

smart woooo

fik-autoz said...

wah..d i y cat moto lak,smart tu...cayalah makin mantap broo ni,hehe...

Ina Haireina said...
This comment has been removed by the author.
sabri said...

salam bro..bleh bgtau lokasi kedai cat yg bleh isi dlm tin spray tu tak...melilau saya carik kt kl nih...x de la...mintak tolong sangat2...t.kasih