Thursday, July 29, 2010

DIY Side Mirror LED Lamp dan Spray cat sendiri



Pasang Proton BLM Sidemirror LED Lamp
Kalau Sesapa yang ada kereta BLM standart aje memang tak ada pun Lampu signal LED ni kat sidemirror BLM tu.. sekarang kalau korang rajin boleh dapatkan kat kedai acsesori kereta cari cover side mirror LED tu memang ada jual.. Pastu korang bolehlah pasangkan kat kereta BLM korang tu barulah nampak kereta BLM korang cun sikit...
Cuba korang modifide sikit dengan hasil tangan korang sendiri... Rasanya nak pasang cover side mirror LED ni bukan susah manapun... Hah yang ni side mirror asal kereta BLM tu mana ada lampu signal LED tu kan... kira Side mirror standart aje cam tu aje...
Ape pun kena testing dulu mana tau tak muat ngam-ngam plak kat side mirror asal.. ok kan nampaknya...Tanggalkan LED dari cover side mirror dan gosok cover tu dengan kertas pasir yang gred paling halus plak. Tujuannya bukan apa, kitakan nak cat cover side mirror tu biar lah nampak colour dia macam original kan.. pakai cat spray tin aje pun boleh...Kalau korang nak Cat color flat black.... tak kilat sebab nak bagi nampak original standartlah kiranya....
Atau korang boleh cari warna yang sama ngan warna kereta korang... kena gi kedai bancuh cat kereta ada jualah ada cat spray yang sama ngan colour code kereta korang tu.. pastu spray plak pakai clear coat biar nampak berkilat sikit plak ...
Ni masa tengah cat cover tu.. Cat sikit-sikit jangan terlalu tebal sangat.. pastu jemurlah biar dia betul-betul kering..
Sementara tu nak tunggu kering cover tu... meh kita pasang wiring lampu LED tu plak ... kira tarik wire dari signal tepi fender BLM tu ..
Pastu baru corang lekatkan cover tu ngan double tape kat belakang dia kasi dia melekat kuat dan pastikan betul-betul tak tanggal..
Ok kan dahhh siap... cantikkan dari asal kereta ni tak ada lampu LED kat side mirror tu... kita boleh tambah lah bagi mencantikkannya dengan hasil kerja tangan kita sendiri...
Cuba buat sendiri dan Spray pakai cat tin sendiri..
Bagi Sesapa yang nak cat sidemirror , grip handle pintu kereta tu atau line plastik hitam kat pintu kereta anda tu meh sini aku bagi tip sikit.. kita boleh spray sendiri kira jimat kos lah tak payah lah hantar bengkel cat...
Korang bolehlah cari cat spray tin DPI cam ni ada jual kat kedai ngan siap colour code kereta tersebut... sebagai contoh kalau kereta korang jenis produa kancil lah warna putih colour code kereta tu W14 ... korang boleh cari colour code yang sama ngan kereta anda dalam bentuk aerosol cat spray tin cam ni ... kami syorkan cari spray tin jenis DPI cam ni sebabnya cat tak mudah merekah atau retak retak pun kalau pakai jenis ni berbanding jenis-jenis yang lain ...
Senang aje cuma kena tutup pakai surat khabar lama pada area bahagian yang nak di cat tu... sebagai contoh macam nak cat handle grip pintu tu kena tutup ngam-ngam pakai surat khabar lama tu.. sama gak getah tepi pintu kereta pun boleh buat gak... kena tutup gak cam kat bawah ni pakai surat khabar lama..
Tapi sebelum spray tu korang kenalah gosok pakai kertas pasir yang paling halus dulu ye pada permukaan part-part kereta yang korang nak cat tu...selepas itu barulah kerja-kerja spray cat tin tu dimulakan... jangan tebal-tebal sangat masa cat tu... kena ambil masa cat sikit-sikit aje pastu biarkan kering.. pastu cat lagi selapis lagi.. biarkan kering lagi... ulangilah sampai bebetul colour tu nampak rata... kemudian finishing yang last spray cat clearcoat utuk perlindungan dan kasi kilat colour tu..
Ok kita rest dulu baca-baca news paper dulu sementara nak tunggu kering cat tersebut... buat cat ni kena ada ketekunan dan kesabaran yang tinggi...
hah ini lah hasilnya bukan sahaja dari kerja tangan sendiri malah korang dapat jimat kos lagi..Mungkin korang lebih berpuas hati jika anda sendiri yang membuatnya.... Insya Allah rasanya korang boleh buat sendiri... senang ajekan...
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

Monday, July 26, 2010

Bengkel Cat kereta- Cat Van

Kali ini, Kami dapat Satu projek sebuah Van.. Owner datang untuk cat seluruh body vannya.. Van tersebut digunakan untuk menjual makanan untuk bazar ramadan yang akan menjelang tak lama lagi.. Pada mulanya kami rasa nak tolak memandangkan kami agak kesibukan untuk menyiapkan beberapa buah kereta yang agak terbengkalai.. namun atas desakan pemilik van tersebut untuk menghidupkan permit van tersebut bagi tujuan pemeriksaan Puspakom.. Rasanya tak sedap plak nak tolak.. apa pun kami cubalah membantu...
Hah ni kut.. jualan yang nak dijual untuk jualan bazar ramadan nanti seperti yang owner tu cakapkan... itu yang terlintas kat fikiran kami... tak kisah lah niat kami hanyalah nak membantu owner van itu sahaja.. katanya setiap tahun van tersebut perlu dihantar ke puspakom untuk menghidupkan permit van bagi tujuan angkut barang perniagaan... itu yang owner tu sebuk nak suruh kami cat seeloknya agaknya..
Keadaan Hari Pertama
Ini keadaan pada mula sampai... Adoii sedih plak tengok keadaan van tersebut...Kali pertama owner tu talipon kami bertanyakan keadaan van tersebut... semalam baru aje hantar... haiii takkan hari ni dah siapkut... sabar ye owner... kami baru tahap simen aje van tuuu...
Bahagian hadapan van tersebut yang perlu kena simen tu .. bahagian depan tu pun teruk sangat..
Bahagian tepi tu body van tersebut teruk sangat... kena simen rata balik...

Keadaan Hari keduaKali kedua owner tu talipon lagi tanyakan hal yang sama .. Van dah siap ke belum.... adoiii sabarlah Encik owner pasal van anda baru aje tahap gosok pakai kertas pasir.. teruk sangat lah body van ni...
Ni bahagian dalam lantai yang perlu kami repair balik nanti...Bahagian lantai tu kena welding sikit pasal lantai banyak bocor dan reput..
Ni bahagian enjin pun rosak nak kena panggil pomen yang pandai repair enjin...
Keadaan Hari ketiga
Kali ketiga owner van tu talipon lagi asyik tanya keadaan van tersebut.. masa tu klami sedang welding lantai van tersebut.. Dan owner pesan plak cat sekali sport rim van tersebut...Ni baru aje nak start .. welding lantai ni... baru aje nak mulakan kerja mewelding... apasal plak welding ni tak Bleh nak hidup plak... isshhhh ada masalah teknikel sikit lah kat mesin welding tuu..

Keadaan Hari keempat
Kali ke empat owner tu talipon lagi ... tanya lagi keadaan van tersebut... haiiii asyik talipon aje owner van ni... Oklah.... Owner suruh publishkan keadaan van tersebut kat blog.. dia nak tengok dari komputer anak dia..
Kepada encik owner van... buat setakat malam semalam van Encik owner ni dah hampir siap kami cat...semalam Encik owner talipon kami baru aje lepas cat van tu... ni tengah tunggu kering sahaja..

Esok pagi Insya Allah kami pasang barang... Kalau tak ada masalah yang timbul harap Encik owner datang ambik besok ye....
Adoiiii.... Encik Owner jangan talipon banyak kali ye... Baru empat hari Encik owner tinggalkan van kat bengkel ni... Itu pun kami dah push buat cepat-cepat... pasal banyak benda kami nak repair.. nak repair enjin lagi.. nak repair dan welding lantai dan body pintu van lagi... Nak simen dan gosok lagi... pastu nak cat lagi satu hal...
Harap pada owner van bersabar ye.... Esok kalau tak ada apa-apa problem datang waktu petang ambil Van ye... Issshhh baru empat hari lahh kan kita jangka siap seminggu lebih macam hari tu kami cakap dan kita persetujui...
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

Friday, July 23, 2010

Sepetang bersama gelagat pekerja

Buang masa seharian..
Hari ni tak ada apa-apa.. hari cuti katakan.. kita orang pun nak rehat gak.. Dok umah aje layan movie DVD setengah hari suntuk nak habiskan tiga citer sekali gus.. Pastu layan Play Stasion plak.. ni pun melantak main giler-giler punya main game lah.. semua game dah test.. wwuuuiii dari game bola, race kereta fomular 1, War Craft, Diablo, Fight-fight dan banyak lagi sampai tak ingat lah.. yang pastinya streat fighter jadi taruhan hebat ... Rasanya tak syok dan mencabar kalau main game kalau tak beating ni... hah.. sesaja aje lah main seringet- seringet.. korang jangan hingat kita orang ni nak berjudi plak.. ni sesaja letak kecil-kecilan.. pastu pulanglah balik duit tu...
Petarungan sengit antara Vega (Phadil) dan Gouki (Taukey Azli) ... Taukey sudahhh kalah wehhh... tukey sudah K.O melayanglah duit taukey tu...Dah boring main game play stasion.. rasanya nak capai helmet plak.. capai kunci motor.. start motor.. meh kita jenjalan plak bawak motor.. Ronda-ronda satu taman perumahan dulu.. pusing-pusing habis round kat perumahaan tu... Mood tawaf cukup 7 kali.. kami blah lah.. takut saakit mata jiran tetangga tengok gelagat kami nanti..
Meh Terjah Video.. tak ade keje..
Amboi .. Ni lah kerja Kita orang Ronda-ronda.. cari kerja pasal tak ada kerja.. kerja oh kerja...

Tengah layan syok atas motor ada plak yang main-main SMS..
video
Nak ngorat awek atas motor.. pastu awek tu larilah plak..

video
Rupanya dah ada pakwe.. itu yang pakwe diorang pecut bawak motor.. takut kami kejar motor diorang ngorat awek dia... cehhhh bukan test kami lah awek ko tu..
Dapat Keje plak.. Mamat ni lah yang tipon SMS tadi masa kami dok layan syok atas motor tadi tu... Ni mesti ada apa-apa dia dok tunggu depan bengkel ni... Mamat ni datang pasal mintak tolong kami catkan cover set dia.. Sementara tu owner tu nak repair enjin motor dia ni ..
Owner motor tu cakap " ko tolong aku ye baraikan motor ni ye... kita buat sesama" kami jawab " wehh kerja kami kan cat coverset motor ajakan, apasal nak tolong ko plak".. owner jawab plak " Tolong lah aku plak, aku da bagi Job kat ko.. Ko tolong lah aku plak.." apa pun kami dah agak dah mamat ni datang pasal ni.. kena gak bukak bengkel hujung minggu ni.... dari dok lelepak baik kami bukak sekejap bengkel..masuk gak duit tepi kan.. Ohh rupanya nak minta tolong cat cover set motorsikal tu... Sementara tu dia nak bikin enjin motor yang rosak...
Hah buka sampai tak ada apa yang tinggal... boleh kerr... untuk pengetahuan korang.. kami bukan kaki rembat motor ye dan kami ni bukan mat curi motor ye plak.. ... Astagfirullah jauh lah kerja cam tu.. Kami cari kerja halal bro..
Benda Pelik telah berlaku...Tinggal nak cabut Cover Set depan tu aje... Nape nya kami tinggalkan bahagian depan aje.. Masa kami tengah barai-baraikan part motor tu tetiba mata kami tertumpu pada nombor plat motor ni...
Macam tak percaya tetiba aje tulisan nombor plat tu bertukar dari JGN 9481 menjadi "JGN BABI" biar betul mata aku ni... Motor tu seolah-olah ingin berkata-kata.. Tidak merelakan tubuh badannya dibarai-barai (di cabut-cabut) ... Sorry lah motor dah tuan ko yang nak kau kena barai cam ni... kira ko salahkan tuan ko tu ye...
Bila di tanya pada Owner.. Hah tu mata ko yang tak betul tu... Sambil kita orang ketawa bila ingatkan nombor plat motor ni...
Kami baraikan motor sebab ni hah yang rosaknya... nak kena cari kat kedai spay part motor lah... cari part motor tu... Pasal Cover set tu nanti kalau ada masa kami akan buat entry citer cat motorsikal ok...

.......Nanti kita sambung lagi citernya.......
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

Wednesday, July 21, 2010

DIY Cara Cat Sendiri Helmet..

Hasil seni Tangan korang..
Helmet setanding Arai atau Shoei
Kali ni nak kongsi cara nak cantikkan helmet terpakai korang... tak usah payah-payah sangat beli helmet arai atau Shoei yang harga beribu pun..Kalau korang ada helmet tak pakai atau helmet-helmet lama ke .. korang boleh spray cat untuk mencantikkan kembali helmet usang korang... tapi korang kenalah kreatif sikit... kalau tak kreatif macam mana nak nampak cantik.. betul tak... apa pun belum cuba belum tau kan.. mungkin korang ada bakat seni terpendam.. Cubalah hasilkan sendiri dari kreativiti seni tangan korang ye.. Kalau Helmet korang tu dah banyak scrach, calar balar, banyak sopak, cat terkopek-kopek dan permukaan tak rata.. tampal dulu pakai fiberglass filler.. ni kira macam plaster balik permukaan yang calar balar tu..fiberglass filler ni ada jual kat kedai hardware.. Gosok pakai kertas pasir paling halus sekali..kasi licin dulu permukaan tu dan pastikan rata-permukaan tu.. pastu kalau korang rajin spray primer.. pastu spray plak ngan colour yang korang suka plak kat helmet tu...
Mari Belajar Teknik Mudah Cat Helmet Korang sendiri..
1)Teknik Tampalan Sticker..
Cara yang paling senang, simple dan amat mudah..dengan cara tampalan stiker.. Sticker boleh kita beli kat kedai jual sticker.. atau tempah aje kedai yang ada buat injection sticker ..
Dapatkan stiker bercorak api macam dalam gambar ni.. Kemudian sila tekap pada permukaan helmet.. cari corak yang mana bersesuaian dengan permukaan helmet tersebut.. kemudian potong stiker tersebut mengikut bentuk corak tersebut.. tampal pada helmet tersebut.. pastu kalau korang nak clear coat kat helmet tu pun boleh... Spray aje clear coat atas permukaan helmet tu...

2)Teknik Tampalan Kreatif Sticker..
kalau korang kreatif pun stiker love care bear budak-budak kecil pun boleh mencantikkan helmet anda.. itu pun kalau tangan korang kreatif ..
dapatkan pelekat kartun care bear budak-budak kecik punya dan beberapa jalur stiker berwarna warni... Sebuah helmet yang telah di primer putih atau di layang spray putih..
Pastu Mulakan dengan kreativiti anda... tampal dan susun jalur stiker berwarna warni .. tampal plak sitker budak-budak care bear tu... ikutlah citerasa anda...
kalau dah siap semua baru lah anda spray dengan clear coat kat permukaan helmet tersebut... cantikkan.. itulah hanya perlu hasil kreatif dah nampak helmet tu cantik...

3)Teknik Cat Jalur Pada Helmet..
Cara ni sangat simple dan mudah sangat.. Tak perlukan sangat Kreativiti pun.. Korang pun boleh buat...
Kira ikut aja aturan macam gambar kat atas tu... Cari helmet warna putih pastu .. gunakan masking tape untuk tampal sekeliling helmet tu.. Tutup pakai kertas kat bahagian dalam helmet.. kena buat dengan teliti lah sikit.. Dan cara buat Jalur pada tengah tengah helmet...Adalah dengan tampal masking tape kat tengah-tengah membentuk satu jalur lebar..
Pastu Spray lah ngan colour hitam ke atau pakai hitam mati lagi cantik...pastu terpulanglah kalau korang nak bubuh ngan clear coat plak lepas tu... hah kalau dah siap nampakkan amat ketara berubah... cantik sikit dari bentuk asal...

4)Teknik Kreatif Jalur gunakan kertas emas...
Kalau korang pergi ke kedai Jual barang barang gubahan Pengantin ada jual kertas emas ( Varigated Gold Leaf) Selalunya dia orang buat salut telur bunga pahar.. Pastu gam dia tu pakai Gold leaf size.. korang cari lah mesti ada punya..
Mula -mula gunakan kreativiti anda buat corak kat helmet anda.. Gunakan Masking tape atau pun jalur stiker kecil untuk membentuk corak yang anda kehendaki... buat simple-simple aje corak tu.. Nanti senang nak kerjakan untuk langkah seterusnya nanti..
Sapukan gam gold leaf size kat permukaan helmet tersebut..Masa sapu gam tu lakukan ngan cermat supaya gam tu tak lah comot kat bahagian lain.. Pastu ambik kertas emas tu tekap atas permukaan gam tersebut.. Ini pun lakukan dengan hati-hati..
Bila dah kering gam tu... sila buang pelekat kertas emas tu... jangan kuat-kuat sangan ketika menanggalkan kertas emas tu ye... Pastu korang ambil lah cat putih ke atau ada jual maker pen warna putih tutup garisan supaya nampak lebih kemas lagi macam dalam gambar 7 tu... Pastu korang spray clear coat untuk finishing last sekali ye..
Ini lah rupanya helmet tersebut cantik kan... senang aje.. cuma agak payahnya nak buat nampak kemas masa tampal kertas emas tu kena lebih tumpuan dan ketelitian itu aje..

5)Teknik Kreatif spray cat tin..
Cara ni pun senang hanya perlukan cat tin aje... kalau korang nak lagi cantik cari lah cat tin metallic ke atau yang ada sparkling punya colour.. nampak lagi cantik colour dia tu...
Macam cara kat atas, Gunakan kreativiti korang untuk buat lakaran corak pada helmet tu.. gunakan masking tape atau sticker tape punya untuk buat jalur corak tersebut... Pastu tampal plak guna masking tape menutupi corak tersebut macam dalam gambar 3 tu.. kat sini kena lakukan ngan cermat sikit tutup biar kemas masking tape tu kat permukaan corak helmet tu... lepas tu ambik cat mettalic atau sparkling sprane arosole cane tu.ikut suka hati korang lah nak warna apa.. spray aje kat permukaan helmet tu...
Bila dah kering baru bukak balutan masking tape tu ... hati hati ye jangan buka secara gopoh gapah... takut plak memberi effect cat terikut terkopek pada permukaan yang baru di cat tadi... Pastu buatlah kemasan akhir dengan menutup jalur tu ngan cat warna putih gunakan berus cat atau marker pen putih.. Last sekali kira finisher spray plak dengan clear coat pada helmet tersebut...
Hah dah siap... ni lah rupanya helmet tersebut... cuma nak cantikkan hanya memerlukan sentuhan tangan korang yang kreatif pun dah nampak jauh beza dari bentuk asal helmet tersebut..

6)Teknik air brush...
hah ini bagi yang meminati seni air brush.. kalau korang punya tangan-tangan seni boleh lah gunakan teknik air brush ni...
Kalau korang ada set air brush senang aje... lukis aje apa apa bentuk lukisan kat helmet korang lagi nampak macam real gempak punya gambor.. itu pun kalau tangan korang pandai lukis dan ada bakat pun... apa -apa pun boleh di adaptasi kat permukaan helmet tersebut...

Mula mula dapatkan lakaran diatas kertas.. kemudian potong sticker mengikut bentuk lakaran.. pastu tampal kat permukaan helmet tu... gambar 4 & 5 tu cara macam mana nak buat pada bahagian muka..
Gambar 6,7 & 8 tu macam mana nak buat bahagian muka tu langkah demi langkah...
Gambar 9 tu tutup pakai tape bahagian muka. Gambar 10 siapkan bahagian tepi muka tu pula
11 &12 finishing pada bahagian mata pula... hah dah siap pun .. pastu tinggal clear coat sahaja..

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..