Wednesday, December 1, 2010

DIY Spray Scooter Honda Icon guna cat aeresol..

Sorry agak lama tak berblogging...Pada Episod yang lepas-lepas kami ade terang sedikit sebanyak tentang basic spray cat motosikal sendiri.. Jadi kali ini sekali lagi kami cuba kupas tip-tip spray coverset ..
Spray Motosikal Guna Cat tin..
Dapat aje motor kerja pertama sekali adalah baraikan coverset tu satu persatu tanggalkan ...letak tepi dulu.. Simpan skrew dan nut baik-baik kalau tak hilang nanti susah plak....Pastu Buang sticker kat coverset dan gosok sampai cat clear asal tu agak-agak pudar.gosok objek dengan kertas tersebut sampai permukaan objek jadi sedikit kasar supaya cat melekat dengan kuat. lepas digosok, bersihkan permukaan objek daripada habuk....Gosok part dengan air sabun pakai kertas pasir gred halus, pakai sand paper grade 1000@800.. kena pastikan sand paper & bahagian coverset basah dengan air.. pakai kertas pasir yg waterproof...slalu aku pakai yg belakang kertas pasir tu color kelabu...gosok ape2 pun pakai air...kalo tak kertas pasir cepat haus...Macam biasa first sembur primer coat @ putty, pastu sembur undercode..Lepas aje undercoat pakai primer putty grey, undercoat - 1 layer / 2 layer.Kalau nak cat motor pakai spray cat aeresol yang biasa-biasa, pakai autocolor pun cantik dah. senang dapat. TOA susah nak carik kat sesetengah tempat.. Kalau Pakai brand DPI, anchor atau Brand samurai pun Ok gak ...
Tape kan tempat yang tertentu dengan masking tape rapi-rapi ..
Then layer plak ngn spray warna merah.. Tunggu sebentar kering..
Tape kat tempat yang Tak nak kne spray (Bahagian hitam) seterus nya Pastu spray plak warna hitam lepas tu.. Biarkan kering lagi..
Masking tape line . Pastu spray warna putih plak ... kemudian biar kering bebetul. bila dah kering, kerja2 spray ni memerlukan kesabaran yg tinggi.. buat beberapa lapisan cat yg nipis-nipis seperti yang tercatat kat tin spray.. kalau terlalu tebal, lambat kering dan akan jd craking dalam jangka masa panjang nanti..Tunggu dalam 5 minit bukak kesemua masking tape
lepas tu, semburkan lapisan cat clear bagi melindungi cat tadi dan akan menyerlahkan lagi warna cat.. clear - 2/3 layer ..Biasanya untuk hasil yg perfect, clear ni bagus diguna menggunakan spray gun sebab ia memberi hasil yg licin dan berkilat.. nak guna tin pun bleh tp kene pandai.. spray dekat skit kat objek dengan pantas bagi mengelakkan cat meleleh.. biarkan cat kering sepanuhnya, kalo tak puas hati, sembur lagi satu layer
Memang mula-mula nak belajar spray sendiri gune cat tin ni nak kene pandai control sembur dari jarak-jarak yang sepatutnyer. dekat sangat cat meleleh, jauh sangat wat membazir je. Satu lagi...cat tak leh leka...ko termenung jer jap, confirm meleleh. dah meleleh tu yang susah nak wat tuh. kene tunggu 100% kering dulu baru gosok balik. gosok kene gosok satu part, tak leh gosok kat tempat meleleh jer, nanti nampak sopak. cat sebaiknyer wat kat tempat terlindung dari matahari, wat tempat tertutup lah senang citer.
Hah begilah rupanya kalau dah siap tu..... Kalau korang lagi kreatif mungkin hasilnya lagi lah gempak...
Cari Idea nak modifikasi Scooter ni.....
Lepas ni baru boleh masukkan part acsesori plak ....
Emmm agak payah gak cari -cari part acsesori motor ni .... tapi puas cari tak banyak lah informasi tentang part tersebut..Secara basicnya kalau motorsikal scooter ni korang bolehlah try cari part-part tersebut macam kat bawah ni.... Korang kalau ada perancangan nak masuk brembo caliper cam tu..YSS suspention tu nak bubuh gak..termasuklak lah front fork tuu ... mmg cun habiss kalau ko masuk part tersebut kat motor tuuu...
Lagi satu Lapik kaki tak tau lah nak ambik merah atau silver tu.... crankcase dan brake grip tu cun gak....
Tang sport rem tu yang ni aje yang ade macam tak ade pilihan lagi lahh... cuma tertarik kat Yoshimura Ekzos fibre carbon tu... Handle grip pun nampak cun gakkk ... Pasal tempat duduk tu kedua-duanya pun menarik gak tuu .... hahhhh tang lampu LID meter tu rasanya mahal kot...

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

17 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Afzainizam

mukin tak terlambat mengucapkan selamat hari ulang tahun anda
moga anda terus maju jaya

Wassalam

DrSam said...

Salam. Satu proses yang bagi saya agak rumit tapi hasilnya amat mengkagumkan.

en_me said...

fuyoohh sonok kalo dapat awek tumpang naik moto kanns.. ehehe

E.d.Y said...

awek ko ke tu??huhu

Alan said...

fuyoo comel aweks tu oooo

s h e e said...

wahh...chanteknyew...da la scooter memang comel...bertambah2 cumeylnyew... (^__~)

AngahSayang2314 said...

bro cantik brooo motor tue bila dah ubah suai

Lara D'yuni said...

wah.. smart la

NICK IRFAN said...

wah! smart la...

Mr.Z said...

smart2 body motor tu lepas spray, ak sampai sekarang fail bab2 nak spray ni.. hehe

IMANSHAH said...

salam

kalau nak tukar kaler moto lc saya, agak2 berapa kos??tapi buat di ipoh le

Admin P@P said...

Salam.
Kalau ada kepakaran, cat tin pun boleh digunakan ekk.

Tahniah.

TQ

suffiakmal said...

hai hai, hehe

ziarah balik nie, thanks eh, sudi menjengah blog aku yang ntah ape2 tu. hehe

wow~~hebat2 ni, aiyoo. memang pandai buat semua ni eh ?

hebat !

Hasrol Nizam said...

fuh.bab nak spray2 ni.. mmg kena kesabaran tinggi lah..

Pendapat anda?
blog Serol-Nizam

Lya Colours said...

rempit
vroooommmmmmmmmmmm

nurain aziz said...

sy pakai icon jgk tp berangan nak tukar rim tu....tp agak2 brape cost untuk semua tu..minat giler tgk honda icon yg pakai rim lidi tu waaaa...xpon yg besar sikit pada saiz asal....

siapa said...

admin, sya nk tau apa perbezaan antara spray clear ngn spray 1K samurai(lacqure)?
selain tu, bleh ke klu top 1 layer guna spray clear pastu 2 layer guna 1K?