Sunday, December 5, 2010

DIY Spray Helmet Sendiri Guna cat Aeresol

Helmet AGV Valentino Gothic MotoGP
Arai Ram-III ataupun apa-apa lagi brand helmet yang tak masuk akal harganya ..ori mcm rossi punya motoGp Helmet AGV Rossi Gothic ni kalau baru Harga mencecah lebih RM 2500... Tak mampu wehhhh....Aku sampai sekarang dok target2 jer....
Creative Helmet Designs..
Kali ni nak kongsi cara nak cantikkan helmet terpakai korang... tak usah payah-payah sangat beli helmet ARC, arai atau Shoei yang harga beribu pun..Kalau korang ada helmet tak pakai atau helmet-helmet lama ke .. korang boleh spray cat untuk mencantikkan kembali helmet usang korang... tapi korang kenalah kreatif sikit... kalau tak kreatif macam mana nak nampak cantik..
Tip Ciplak Helmet Rossi dgn cara Spray Sendiri...
Cari lah kat stor atau terbuang..mana lah tau ade helmet tak pakai.. Tanggalkan part visor helmet tu dulu... pastu Gosok pakai kertas pasir paling halus sekali..kasi licin dulu permukaan tu dan pastikan rata-permukaan tu..
Kalau Helmet korang tu dah banyak scrach, calar balar, banyak sopak, cat terkopek-kopek dan permukaan tak rata.. tampal dulu pakai fiberglass filler.. ni kira macam plaster balik permukaan yang calar balar tu..fiberglass filler ni ada jual kat kedai hardware..
Jarak semburan tu penting.. ikutlah panduan yang aku berikan tu.. ini supaya semburan tak terlalu tebal dan cat tak meleleh... lagi satu sebelum spray goncang-goncangkan cat tin tu dulu..
Goncang lebih kurang 1 minit... Teknik hayunan tangan secara perlahan dan jarak semburan kena betul....
First spray dulu part kecik kecik dengan warna hitam .... Selesai Gosok halus helmet tu spray plak ngan colour hijau pucuk pisang keseluruhannya... Jemur biar bebenar kering dulu.... Pastu baru lah mula masking tape, tutup bahagian-bahagian yang tak nak di spray nanti...
Mcam ni.... Setelah di masking tape tu tinggalkan bahagian bawah aje terdedah dulu... Tape kan tempat yang tersebut dengan masking tape rapi-rapi ... Spray warna putih kat bahagian bawah tu..
Siap Spray Putih... Kerja mencorak Helmet tersebut Pada sebelah kiri helmet tu tape kan dulu ... kemudian ambil pensil buatkan lakaran design kat sisi tersebut... Potong dengan pisau tape tersebut sampai jadi bentuk matahari kat tepi tu...
Sebelah kanan pun sama tampal tape dan old News paper untuk membentuk design bulan kat tepi... Potong secara cermat dengan pisau...
Selepas siap bentuk design tu... bolehlah spray warna hitam atas permukaan helmet tersebut... Jemur dulu sampai benar-benar kering sepenuhnya..
Buka /cabut masking tape tersebut...Tunggu dalam 5 minit bukak kesemua masking tape. hah dah nampak dah dengan jelas line hitam bulan matahari kanan dan kiri...
Dah siap spray lepas tu .... Pasang line sticker kat tepi-tepi corak hitam tersebut.... Kat sini pilih sticker warna putih.... Tak ade sticker gold...
Ok lepas siap ni boleh lah spray clear coat pada permukaan helmet tersebut.... Spray selapis demi selapis menutupi secara keseluruhan dengan sekata..semburkan lapisan cat clear bagi melindungi cat tadi dan akan menyerlahkan lagi warna cat.. clear - 2/3 layer .
Spray dengan cermat, dengan pantas bagi mengelakkan cat meleleh.. biarkan cat kering sepanuhnya, kalo tak puas hati, sembur lagi satu layer ..

Sama Tak Serupa?? Original VS Ciplak
Korang tengok dah hampir sama... Orang tak perasan punya.... yang ori ngan tak ori kalau sekali pandang nampak mmg sama lahhh... Kalau Korang Beli Original Mau Dekat RM 2500 kalau ko cat sendiri Helmet Free cuma modal dalam RM28.00 aje murahkan....

Kami Ucapkan "Salam Maal Hijrah" 1431H/2009-2010M.
MEMANTAP UKHUWAH, MEMPEKASA UMMAH.
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks"

24 comments:

Lya Colours said...

wahh kreatif btol ye
bleh buat corak bunga2 x
haha

E.d.Y said...

smart tu

Lara D'yuni said...

smart.. bleh desgn sndr cam n..
thanks tuk info n

Alan said...

Selamat Maal Hijrah bro

ayunda maajis said...

ahaha dasat sgt lah bro..

ijatnuar87 said...

ahaks..mmg kemah keming la...cuma utk komponen ats tu cmner nak bentukkn dier jadi elok camtu?

LiFe KaMi said...

memang kreatif le ko ni bro..hehe
Selamat menyambut maal hijrah bro..
semoga kita dapat berhijrah lebih baik dari sebelum..:)

mr.syazwan said...

FUUUYOOOO


gempak syeh helmet tu...

buatkan 1 boleh??

hehehe

Eazy Izzuddin said...

nice r broo

cantik3

Layans
Dunia Baru & Salam Maal Hijrah

Betta sp said...

idea yg kreatif, bagus2

NICK IRFAN said...

mmg smart dan kretif!

IMANSHAH said...

wah superb ar beb

hysman said...

perghhhh..
giler kentang la bro..
bikin satu arc kwn..
hehee

nas said...

salam maal hijrah gak nizam
tak sangka gak hampir seiras gak helmet ciplak ngan helmet ori valentino rossi..hehhe


apa motif status SPONGEBOB dan PATRICK dalam facebook??

MSOM said...

Wah hebatnya, dah boleh buka kedai besar-besar ni....!

Selamat menyambut Maal Hijrah 1432 daripada saya.

AngahSayang2314 said...

ayokkk nizam nanti angah complain kat jabatan pencegah rasuahh hehehehee

Hasrol Nizam said...

kena goncang 10 minit ke? adeh.aku dulu goncang sekejap je tin spray tu.

Pendapat anda?
blog Serol-Nizam

jejaka anggun said...

mat rempit pun main lari dlm guni?

Faarihin said...

hahaha.. merempit guna guni plak.. kelakar betul.. best2.. hahaha..

afendi ariff said...

wuyooo bro....
terbaek la keje ko ni...
kalu aku mesti tak jd...
heh!

En. Epai said...

Kretip...memang kretip..hehehe...
Takder cadangan nak juai ker helmet tu...Nahaiiiii

farouq said...

aku suka sangat tapi tada masa lak nak buat

jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

helmet tu ang yg buat ke???

black cat said...

wahh...sgt kreatif...
idea bgus ni leh tiru...
jap g mampos scoot sis i tibai hahah...