Sunday, December 12, 2010

Diy Spray Coverset Motorsikal sendiri..

Salam semua ... Sorry lama tak update ni.. ok kali ni tak banyak yang saya nak terangkan cuma sedikit tip spray coverset motorsikal aje secara simple tetapi tetap menarik..

Macam biasalah kalau nak Spray Coverset Motosikal...
1. bersihkan permukaan Part sampai bersih..
2. gunakan kertas pasir halus seperti 1000 @ 800 (yg korang rs halus) untuk digosok kat objek
3. gosok objek dengan kertas tersebut sampai permukaan objek jd sedikit kasar supaya cat melekat dengan kuat. lepas digosok, bersihkan permukaan objek daripada habuk..
4. Pastu undercoat... Kemudian spray warna hitam sebagai latar belakang coverset tersebut..kemudian biar kering bebetul.

Spray Simple Design "Monster Energy" Coverset

Biasalah kalau nak save bajet korang boleh gunakan Spray tin aje tak kiralah jenama apa pun... tak kesah lah anchor ke, arrow ke, TOA ke,Pakai brand DPI, Brand samurai atau pun Autocolour pun Ok gak ...
Mula-mula spray buat strip line warna kuning dulu kat coverset tepi tu..biarkan kering sebentar…sementara tu potong tulisan sticker “Monster Energy” tampal kat Coverset.. Pastu Spray tulisan tersebut warna putih dan hijau.. cuma kena buat spray tulisan putih ni kena dua tiga lapisan layer lah baru timbul colour putih tu...
Spray dulu back ground ngan warna kuning kat bahagian bucu atas coverset tu..Potong tulisan sticker “Monster Energy” kemudian tampal kat Coverset tersebut.. Spray tulisan tersebut warna putih dan hijau.. Lakukan dengan berhati hati elakkan lelehan berlaku..
Bahagian ni plak ade leceh sikit..Potong Logo sticker “Monster Energy” kemudian tampal kat Coverset tersebut.. Spray warna kuning sedikit.. Kemudian tindih plak Spray warna hijau sedikit, nak spray ni kena slow-slow dengan jarak semburan agak jauh dari permukaan.. Baru colour dia nampak tone warna antara hijau dan kuning..
Lepas tu, spray lapisan cat clear bg melindungi cat tadi dan akan menyerlahkan lagi warna cat.Cume layer awal,kenalah dijauhkan sket semburan supaya rate sume cat tuh..Semburkan lapisan cat clear - 2/3 layer. biasanya untuk hasil yang perfect, clear ni bagus diguna menggunakan spray gun sebab ia memberi hasil yg licin dan berkilat.. nak guna tin pun bleh tapi kene pandai.. biarkan cat kering sepanuhnya, kalo tak puas hati, sembur lagi satu layer.. ..Dahsiap pun Coverset kat tepi tu
Hah Ni lah rupanya bila Coverset tepi tu dah siap... Tinggal pasang aje kat motosikal nanti...

"Simple Stripe Sticker" Design Coverset Motosikal
Lagi satu cara mudah tapi agak menarik dan popular lah design cam ni....
First bukak coverset kiri kanan motorsikal tu dulu .. Macam coverset ni spray cat balik semula warna kuning pasal ade calar sikit kat tepi .. Tapi kena gosok kertas pasir halus dulu untuk matikan colour pastu baru spray cat kuning pada back ground coverset tepi tu..
kalau lorang nak tampal sticker kat coverset.. buat dulu..Tampal sticker bg btol-btol kemas n melekat dengan rapi dan kalau boleh buat lining pakai masking tape kalo nak btol2 center bila pasang sticker tu..kalau nak tanam stiker, urut-urut bagi rata dan buang gelembung, baru sembur cat clear . time sembur clear, jangan leka juga....aku pernah kene, sebab clear ni jernih. so korang susah nak perasan klu die tak rata.
Inilah hasilnya dah siap pasang coverset tu kat motor .. tapi kenalah pastikan cat pada coverset tersebut benar-benar kering sebelum pasangnya... kalau tak nanti akan tinggalkan kesan cap jari kat coverset korang nanti...
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

15 comments:

Faarihin said...

ok apa.. ada basikal cam gitu..
baru feeling abes nak berbasikal.. hahahhaa..

AngahSayang2314 said...

gilar la... memang meletopppp beb hehehe

hysman said...

nice bro...
klu bikin monster inc pon ok gak kot..
hehehee...
btw,mamat pinky dok naek basikal tu mmg terlebih rempit..
hahahaaa

Betta sp said...

lawa lak tgk motor tue, mmg kreatif idea nie.
pssstttt.....sy xdak motor, kalo spray kat keta bole ker? :)

Alan said...

gempak perghh beskal dia

Rozali said...

Assalamualaikum Afzainizam

belum pernah tenguk basikal macam tu
pengambaran tu kat mana yer
he he

Wassalam

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O

smart beb!

kuning!

sekuk tawa said...

muahaha..cam bes je aku tengok basikal ni..naek g keje ni...kompem awek ngn mkcik jual apam balik tengok

E.d.Y said...

haha..hello kitty

MSOM said...

Boleh spraykan basikal anak saya tak?

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Hebat hasil yang ditunjukkan.
Tapi kalau bukan tangan seni, ia akan menjadi amat rumit.

Tahniah. TQ

ayunda maajis said...

kikik nizam..bg no tipon budak beskal hello kitty tu..aku dh jatuh ati..wahaha

ijatnuar87 said...

wah,semat giler la monster tu...kalu anto kdai biasa braper kena ek...pastu yg tulisan tu nak kna wat sndri atau blh beli kat kdai ek

Nazz@Purple said...

ish..ish..hello kitty tu..

nas said...

salam...sori gak sbb da lama xsinggah disini..bz lorh..hehehhe....
aku xberape minat la warna motor kuning...terlalu over kot :P