Monday, November 15, 2010

DIY Tip Hood bonnet kereta karat berlubang

Soalan dari Kerol
Nak tumpang tanye, camne caranya nak kasi cun balik hud sy ni?DIY la kirenye..pasal sy tengah xde bajet nak anta kedai..pakcik sy kate mau 2.5k total kalo masuk kedai..thanks..ni gambonye..sy ingat nk try gune spray je,tp sebelum tu baik consult dengan orang yg pakar..hud die berlubang2 cam kene tembak shotgun..
Kami Jawab:
Thanks bertanya.Minta maaf agak lambat jawab soalan anda.. Rata-rata Hood kereta iswara mmg macam tu lahh.... selalunya masalah yang timbul ialah karat berlubang macam bekas kena tembak .... habis berlubang-lubang... Apa pun cara terbaik adalah dengan menukar baru hood depan tu... tak kiralah sama ada tukar baru punya atau second hand punya....
Hood bonnet kereta karat berlubang
Tapi seperti sedia maklum mmg kos nya agak mahal .. kalau nak beli hood baru rasanya mau RM 200.00 terbang wehhh... cuma risikonya , Insya Allah tak berulang
Masalahnya sekarang adalah bajet terhad...Saya sendiri akui kewangan memang agak membebankan...Apapun saya syorkan beberapa perkara untuk mengatasi masalah hood tersebut... Tapi tak jamin ianya boleh bertahan agak lama... buat sementara waktu tu boleh lahh.... makan tahun gak kalau nak karat balik...
Cara Pertama: Simen Balik tempat lubang...
Mula mula gosok hood kereta tersebut sampai tanggal catnya untuk buang karat dan tengok kat mana tempat berlubang kat atas hood tersebut... Pastu korang bolehlah simen tutup lubang lubang hood tersebut..
Gunakan Simen poly putty, iaitu simen yang biasa orang tampal kat body keta tu. ada dua jenis, kaler merah, dan kaler kelabu. simen ni kena campur ngan hardener/catalyst (kaler kuning). kalau simen ni je tanpa hardener, takkan keras. yang kaler merah lagi keras dari kaler kelabu.
Campur Hard putty dengan hardener sehingga putty tu yang asalnya berwarna kelabu akan bertukar warna menjadi krim kuning. Caranya campurkan hardener macam letak umat gigi dekat berus gigi banyaknya pada hard putty yang diletakkan dalam penutup hard putty tu. Gaulkan sampai warna bertukar. Hardener berfungsi mengeraskan hard putty lebih cepat. Jadi, cepat-cepat, Sapukan hard putty atau simen filler pada ruang-ruang yang terbuka atau celah-celah lubang menggunakan scrapper plastik atau besi.. Ratakan dan biarkan kering di bawah matahari selama 2 jam. Selepas kering, gunakan kertas pasir grade 600 untuk melicinkan permukaan kasar pada lapisan hardputty dulu. Gosok pakai air supaya terus dapat buang habuk dan tidak bersepah-sepah.

Kemudian gunakan kertas pasir grade 1000 untuk keseluruhan hood tersebut. Akhir sekali gunakan kertas pasir grade 1200 untuk menghasilkan permukaan yang betul2 licin dan sesuai. Permukaan yang paling rata dan licin adalah yang terbaik dan hasilnya amat dipengaruhi oleh faktor ini.
Dah siap gosok licin, barulah anda spray lapisan pertama primer atau undercoat. Tapi ingat! Anda perlu gunakan surat khabar untuk melindungi bahagian yang x perlu di cat . Gunakan masking tape untuk melekatkan surat khabar. pastu baru lah boleh spray cat yang dikehendaki kemudian dah siap baru spray clear plak...
Cara Kedua: Tampal Lubang gunakan Fiber glass... Jika tampalan Fiber Glass ....Tampalan menggunakan fiber glass pada bahagian karat berlubang.. Jika bocor karat tidak terlalu kritikal jalan yang lebih mudah dan jimat kos adalah dengan cara tampal fiber glass ..Bahan bahan pembuatan fiberglass seperti Katalis (MEKP Liquid Catalyst), Wax ( mold Release) dan Resin boleh menghalang resapan air pada permukaan hood kereta tersebut.... Tampalan gunakan serabut-sebut benang fiber glass... kemudian susun atas lubang pastu sapu campuran resin kat atas fiber glass tu... biar kering dan ianya akan mengeras .. kalau boleh buat lapisan demi lapisan... kalau lubang tersebut amat teruk....
Tapi sekarang dah senang Korang boleh cari Polyster fiber Glass puty filler aje dah senang dah macam simen body puty gak, tapi ade campuran fiber glass dalam simen tu.. Senangkan...
Nak beli gi kedai hardware Cakap jer fiber glass filler untuk body kereta, mau yang keras punya.Fiberglass puty filler kit tu datang dalam tin kecik cam tin wax keta tu. Hardener dalam tiub .. Bukak tin, cedok sikit, letak dalam bekas. Benda alah ni dalam bentuk gel sebab resin . Titiskan hardener, gaul sampai sebati dan sapu cam kita sapu gam jer.
Ada lagi satu korang carilah OSPHO felid kedai hardware...sapukan benda ni kt tmpat yg berkarat (bersihkan tempat berkarat dulu) ia akan mematikan karat ...dah kering bleh terus simen and cat.....
Cara Spray Hood depan Guna Spray Tin Aeresol...
Hadkan jarak spray dari botol spray adalah sepanjang ukuran sebotol tin spray tersebut. Spray dari kiri ke kanan pada tempat yang berbeza dengan cepat. Jangan sampai banyak cat bertompok pada satu tempat. Biar nipis sahaja dulu untuk lapisan pertama. Kemudian buat lapisan kedua selepas cat kering dalam 15-20 minit. Sehingga semua permukaan dilitupi primer. Pastikan anda menggoncang tin spray dengan betul sehingga bebola di dalam spray tin tu bergerak agak bebas menandakan bahan cat sudah sebati dengan gas dalam tin

Spray clear coat setelah spray warna hood anda kering sepenuhnya dalam setengah jam selepas lapisan ketiga spray warna. Jangan buat lapisan tebal untuk clear coat. Cukup dua lapisan yang sangat nipis untuk memelihara warna dan lebih tahan kepada cuaca
Apapun jangan ambil mudah tentang bonet kereta yang karat berlubang ... takut akan lebih melarat teruk lagi karang.... Kang banyak lagi duit modal nak kluar repair balik kereta tu....
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart atau coloum comment.. Thanks

14 comments:

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

salam bro
sori lama xmasuk sini
kt akademi xde internet
kl buat sndri tu agak2 modal die brp ek?
mksd aku kl beli simen tu, beli spray..sng cite kl bro leh bgtaw anggaran rege setiap brg tu lg sng.mklum la..kami xbrp taw rege brg2 cmtu kt hardware..hehe

tq bro, entry menarik!

Alan said...

bonet akupun ada gak lubang dulu..tokey kedai cakap dia tampal simen je tapi 2 3 tahun nanti maybe berlubang balik..cara paling elok tukar je baru..kalau pintu tu tukar kulit baru je.

ayunda maajis said...

kikik..ape punye rambo daa..kasi tembak org la.pasal ape tembak itu kereta..ahaha

Faisal Admar said...

haha tudia! berlubang-lubang!

husaynrazak said...

bro.. mcm lebeh kurang je kos nk filler balik ngan ganti hood br.. member ak la tuka hood iswara dia.. ade tauke g ketuk dia kot kate filler pn harga same ngan tukar hood.. mana lg berbaloi ek??

Mr.Ix said...

simen2 la dulu...sampai ada budget beli baru.....hehhe.

E.d.Y said...

kete pun ada penyakit berjangkit ek?

Nerzhul said...

wuii bagus ni..boleh wat sendiri pasni....modal barang tu mahal tak bro?

Fit said...

wahh terbaeekk rr bro..aku mmg respek gile rr kat ko ni =) org tu tanye sikit je tapi sgt detail penerangan ko ni siap ade gambo dialog2 lagi..salute~~!!

Akmal [B] said...

salam. nak dapatkan OSPHO felid tuh susah ta??

sebab sy da byk tanye kdai, diorng ta taw pe tuh.. nk ckp pe kat kdai hardware bler nk bli bende tuh t??

Dinsanek said...

salam,

blog ni mmg dah lama aku cari. mmg sgt berguna bagi org2 yg baru berjinak dlm bidang cat especially org cam aku. hehehe...

best info and hope you ll post more tips to all of us in order to DIY performing. Great job.

keep it up bro. :D

Apit89 said...

Standard la keta iswara, start dri proton saga, iswara & wira. Mmg bonet, bumbung slalu blubang @ karat, mgkin meterial pnya msalah kot, start dri proton waja dh xda dh msalah mcm 2...
Apa2 pn thanks info ni...

www.SistemJanaDuit.com said...

salam bro..
nak tny la. harga tuk fiber body filler bape hinggit?

n simen?

kalau nk anta kedai pon kena cas mhal gak....
ingt nk buat sndri...

lokman salikin said...

Salam bang saya nak tanya no plate holder belakang kereta saya saya sudah tukarkan kepada lancer punya(halfcut).kereta proton wira.bahagian hujung plate holder ori punya kene potong sbb lancer punya pendek.soalan saya nak kene pakai fiber glass ke kalau nak ka c rata dan nak lekatkn plate holder lancer tu dengan bahagian hujung plate holder yg asal selepas di potong.tq