Friday, October 8, 2010

DIY Spray Motosikal Sendiri. SAMURAI® paint Aerosol

Spray Cat Motosikal cap SAMURAI®
Salam rasanya agak lama tak berblogging ni.... maaf kerana kami ade banyak urusan nak selesaikan lahhh...

Kali ni nak terangkan sikit tentang cat tin aerosol Samurai brand lah bukan nak promote tapi nak ceritakan perihal spray cat tin motosikal korang sendiri... cuma nak katakan bagus tak bagus tu ... terpulanglah pada korang yang menilainya... Cuma kami hanya cerita sikit tentang cat Motosikal sendiri... kita boleh buat sendiri tak yah antar kat kedai yang memerlukan kos bukan sikit.... sendiri bikin sendiri Spray lahh... Jimat belanja...
Beli aje cat aeresol Samurai brand ni... Kalau korang berani mencuba boleh lah tray ye...

Korang pernah tak jumpa Spray tin aerosol cam kat bawah ni..
Secara Ringkasnya kami terangkan sedikit sebanyak fungsi cat tersebut
plastik primer = Memastikan cat dapat melekat pada permukaan plastik ( selalunya Cover Part plastik getah warna hitam).. penggunaan plastik primer juga dapat elakkan cat cepat tanggal atau terkopek.
undercoart= kaler base = bagi colour base tu sekata sebelum sembur warna yang di ingin kan
putty primer = Samurai primer putty untuk menutup kesan-kesan calar kecil, cat die biasanya warna kelabu . kalau nak hasil colour yang lebih cun kena spray primer putty sebelum undercoat
warna pilihan = warna yg ko nak sembur kat coverset sama ada korang nak gunakan Colour standart aje ke, Khameloen atau matellic .terpulang pada kamu.
lacquer = Sebagai clear atau pelindung lapisan cat dan kasi warna timbul, licin ,menambah kilauan.

Cat Helmet Sendiri....
Kalau korang rajin Helmet burok ni boleh jadi smart kalau pandai dan rajin nak cat balik helmet ye..
Kalau Helmet korang tu dah banyak scrach, calar balar, banyak sopak, cat terkopek-kopek dan permukaan tak rata.. tampal dulu pakai fiberglass filler.. ni kira macam plaster balik permukaan yang calar balar tu..fiberglass filler ni ada jual kat kedai hardware..
1)Gosok pakai kertas pasir paling halus sekali..kasi licin dulu permukaan tu dan pastikan rata-permukaan tu.. 2)pastu kalau korang rajin spray Samurai Putty primer..
3) pastu spray plak ngan Samurai Khameleon Undercoat
4)Spray ngan Samurai Khameleon K5 punya 3D Colour... Ni Colour kira baik punya..
5) Pastu korang gunakan plak Samurai 1K Lacquer ...Tunggu sampai kering
6)Yang Last sekali balas balik spray Samurai 1K Lacquer sampai tiga lapisan (3rd layer senang cakapla..) barulah nampak timbul colour helmet tu...
Spray GIVI Box Cat Sendiri ...
Kalau korang nak spray cat GIVI box korang tu ... ni caranya
1) Gosok Kertas pasir 800 dulu dan bersihkan dari sebarang kotoran dan habuk melekat.. Langkah pertama tu spray samurai plastik primer dulu kat permukaan..
2) Spray plak Samurai Undercoat .. biarkan kering seketika
3) Lepastu spray samurai khameleon K7 plak ye... pun tunggu kering lagi
4)Last sekali spray balik pakai samurai 1K lacquer ... kasi warnanya timbul dan berkilau..
Cat Spray coverset Motosikal sendiri ...
1)Tanggalkan dan cuci coversets bersih-bersih. Ini adalah untuk memastikan bahagian ini bersih daripada minyak dan kotoran.
2)Gosok dengan kertas pasir dengan gred 800 mesh ke atas
3)Pastu korang spray selapis SAMURAI Putty Primer disembur untuk menutup bahagian kesan-kesan calar. (KP1) ..
4)Jemur Biarkan bebenar kering...tujuan primer (kaler kelabu) selain sebagai undercoat, dia jugak boleh tutup lubang atau calar2 halus kat surface. cuma jangan sembur terlalu tebal masa mula2. kena spray ikut layer2 nipis. kalau still ada garis2 calar halus, kena gosok pkai kertas pasir dlu. baru tutup ngan simen sikit

5)Korang Sembur bahagian plastik dengan SAMURAI Plastic Primer untuk memastikan bahagian plastik ini dapat melekat dengan semburan warna dengan sempurna tapi plastic primer lebih cair dari 1k,so..hati2 bile spray..nnti meleleh...OK lah cat samurai ni kene goncang lama sket..kalo tak memang cair..haha...Lepas tu Spray Khameleon undercoat (KU1) kat coverset tersebut.... Jemur biarkan kering lahhh ye...
6) Semburkan warna SAMURAI Khameleon Spray Paint pilihan yang anda minati tak kesah warna apa asal korang suka colour apa yang korang minat.Kat sini spray guna samurai Khameleon K7 punya colour.
7)Pastu sekali lagi spray 2nd layer lagi ngan khameleon K7 satu lapisan lagi...Jemur lagi biarkan kering bebetul...

Perhatian: 1st layer bt layer nipis...tp kene rata..pas 2 layer strussnye..tebalkan sikit..next tebal kan lg..tp kene sembur rata laa...kalau x rata berbelang jd nye

8)Semburkan SAMURAI 1K lacquer untuk perlindungan berganda dan kilauan yang maksima. ...
9) Jemur lgi..yang last dah kering bebetul barulah pasang kat motosikal korang ye...
Perhatian: spray ni yg penting lg satu,tempat tu kurang atau xda habuk...tiupan angin mahupun kipas harus dielakkan...kalau tak,baru ja spray,habuk seketul melekat kat cat yg blum kering tu...memang sakit hati...Kalau boleh spray cat kat kawasan agak lapang dan keadaan cuaca panas tapi cuaca tak panas pun takpe. janji bila spray tetiap layer tu, jangan tebal sangat & tunggu betul2 kering sbelum spray satu layer lagi.
Cat ekzos Motorsikal Sendiri ...
Korang nak cat Ekzos pun boleh Gunakan SAMURAI Hi-Temperature untuk bahagian ekzos. SAMURAI Hi-Temperature boleh menahan suhu sehingga 600 degree Celcius.... Jadi kalau panas lapisan cat tak retak-retak dan pecah lah.... cat ni kira ok ... Cat Sendiri Frame Motosikal Sendiri....
Tanggalkan cat lama rangka motosikal tu tak kiralah gosok pakai kertas pasir ke atau gunakan pain remover .. Tapi Penggunaan paint remover akan meninggalkan kesan masa spray (bnyak side effect jika kalau tak benar-benar dibersihkan sempurna dan kering bebetul )
1) Start kena bersihkan rangka motosikal tu dulu bersih-bersih tak ade minyak atau kekotoran yang tertinggal..
2) Gunakan spray Frame Coats primer selapisan.
3) Pastu baru korang spray pakai Samurai Standart colour aje.
4) kalau korang rajin nak clear korang bolehlah gunakan samurai 1K leaquar nak kasi kilatkan frame tu
Meh Tengok-tengok Hasil dari guna Spray Cap SAMURAI® ni
Hah yang kat bawah ni adalah hasil dari spray cat aerosol Samurai punya brand...

Antara coverset yang di spray menggunakan samurai brand ni... ni diorang gunakan samurai khameleon punya..
Kebanyakkan colour yang diorang pakai ala-ala 3D punya stail.... pada korang ok ke colour motor diorang ni semua..
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

28 comments:

aShaBuLz said...

rajinnya spray2....mmg skill la kamu2 nih. bagus2..

Alan said...

fuyoo lawa gak kaler..berapa harga setin?

pawaka19 said...

aku nak try spray ekzos tulah..da berkarat ekzos motor aku

New Entry "Kapal Terbang Yang Terbang Seperti Burung"

afendi ariff said...

tak penah jumpa la samurai ni...
heh!

LiFe KaMi said...

stylo bro, mcm 3D..
nak beli kat mana spray ni mcm payah nk jumpa jer..

en_me said...

cunnyerr makk itteww.. ikiki

nas said...

nice la semuanya...
teringin nak cat helmet aku yang dah buruk kelihatanya,tapi xreti....n leceh :P
yelah kene beli spray la...itu la..:P

E.d.Y said...

nak spray sendiri tp takut la..xde skill


jangan lupa join contest MORTAR BOARD..

http://danielzaidi.blogspot.com/2010/10/contest-mortar-board-beauty-in-ugly.html

::FAIZ FARISH:: said...

lawa jugak lepas spray guna samurai

AngahSayang2314 said...

wah salam..ya salam hehehe

nizam canggih tul kan?? nanti angah nak suruh hubby tukar warna motor la.. hehehe

thanks for info

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

thanks bro

aku mmg igt nk spray cover set moto ni.

NICK IRFAN said...

cantik gak ko spray aku selalu spray mmg x elok! adoi...

jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

terbaik la...

zsidentity said...

fuhh.. lawa siot entry cat samurai nih,, tknhsx 4 de info.. :)

MrEmybereh said...

at hardwre ada jual spry nie

Leenda said...

bro,mana nak dpt spray nie semua....

Maslizan said...

Salam semua,

Kalau yg area KL, leh la datang ke kedai hardware sederet ngan klinik Kita berdekatan UTC Sentul.

Kat situ ada jual banyak spray can Samurai.

Kalau ada sesiapa tahu kat mana ada jual Spray Boy SB007, sila email pada saya.

Terima kasih :)

didi sutriadi said...

Untuk wilayah cirebon ane bisa beli dimana ya gan? Susah amat cari nya

didi sutriadi said...

Untuk wilayah cirebon ane bisa beli dimana ya gan? Susah amat cari nya

Danish Eyzhanc said...

assalam bro..sori menyelit,harga Samurai Putty Primer berapa satu tin ye??

Reimi said...

kat kedai hardware area puchong and shah alam tak jumpe langsung KP1...

payah sungguh nak carik..

please suggest nama kedai please..

shamz karim said...

terbaik sangat bro...dengan hasil menggunakan spray tin samurai dapat menghasilkan warna yang cantik dan kemas..terbaikkkkkkkkkk.

Mr.Gc019 said...

Halo tuan, itu rangka motosikal spray frame coat tu jenis apa spray yg kena pakai? samurai putty primer ker?

Arezlie Mohawk said...

Area bandar saujana putra. Sp8 kdai motor Genaration ad jual

Ryosuky Aizawa said...

Guna undercoat.. pas tu baru warna standard last guna clear kalau nk berkilat

Ryosuky Aizawa said...
This comment has been removed by the author.
Ji Jul said...

Kalau minta kat kedai spray coverset kira kira brapa ya kosnya ? Hehehe

TAJUL ANUAR ANUAR said...

Harga plastik premier tu brape...