Wednesday, October 6, 2010

Proton Saga Fiore

Soalan dari En. Saga Lama (Facebook)
Bro boleh tak sudi kiranya bagi idea2 camna mau design proton saga lama. Mungkin ramai yang ada saga lama ni tapi tak tau nak modifide kasi cun nampak agaknya ? Macam mana kalau convert jadi saga Fiore . so apakan part yang perlu di tukar dari saga lama aku ni ke saga fiore?

Kami jawab
Proton Saga dulu-dulu kurang orang pandang. Saya sendiri pun kurang arif tentang modifide Saga ni. Tapi sejak tengok member2 convert ke Lancer Fiore atau sering disebut C12 siket sebanyak minat tu makin lama makin mendalam..Proton saga lama janganlah make up giler-giler hanya sedikit sentuhan simple sahaja memang dah nampak cantik..kalau nak cun cubalah korang convert fiore c12..cun-cun

Kalau korang nak tau sejarahnya Proton Saga ni.. Kereta Proton Saga pertama (1985) ni dibina berdasarkan model Mitsubihi Lance Fiore (generasi kedua) 1983.

Meh kita tengok kereta saga lama Convert Fiore ni...






Meh kita tengok part yang boleh masuk kat Saga ni...
Saga lama camni kalau modifide nampak cun bila masuk bodypart MMC, Side Skirt VR4, Spoiler BMW E30,Side Skirt VR4 Turbo 2.0 . Cuma dulu benda ni jadi alas pijak-pijak je kat kedai potong skarang ni jangan terkejut kalau complete harga dia boleh sampai RM 800
Kerja-kerja ubah suai luaran yaang dilakukan dengan memasang bahagian Luaran-grill-side mirror-bodypart-spoiler-side skirt .. part tersebut boleh cari kat kedai potong kereta..
Nak carik bumper depan fiore memang takde masalah, tapi nak carik bumper fiore belakang tu yg gilo babi payah.
Side mirror mirage C52/C53/C62 etc menggantikan C12 yang payah nak dpt ni lah . Side mirror dari Nissan B13 atau AD Resort Y10 atau Ford/Mazda GD semua dah di modifide oleh budak-budak masuk Saga/Iswara . Sebenarnya banyak lagi jenis side mirror yang dah budak modifide masuk antaranya Honda,Super Touring, VR4 dan macam2 lagi lah.. tapi yang atas tu kira common lah budak carik.

Cermin Cromax 6 keping yang warna coklat tu agak2 payah gile nak dpt.. Antena Callmen yang ni pon dah mula nak susah dpt sebab kalau sampai harganya mahal, dulu senang dapat sekarang ni agak payah nak cari .
Reflector berhantu paling ramai gile carik,macam Super Touring Turbo . Lain2 reflector yang boleh layan dari Mazda Clair/BF atau Mirage.

Reflector Super Touring dulu setakat RM40 - RM50 mmg senang-senang leh dapat.. tapi sekarang dah pupus agaknya lah...
Interior-door trim-dashboard-meter-console gear-console radio dan pelbagai jenis Stering MMC
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

28 comments:

budak kampung said...

korang ni mmg otai laaa......sume pasal kete kowang taw huhuhu...anyway kalo nk modi moto lame leh x???huhuhu

Alan said...

x minat ler fiore..sebab benda lama so design x smart..kalau convert toyota vios xley ke..

Naz said...

salam bro...

lama dah aku x singgah sini... hehehehe.... pekabo bro??

jiran aku ada fiore kaler oren... kdng2 brtukar kaler jd merah... cat dia mahal woo..

_perghh.. lagu rayer..

LiFe KaMi said...

style juga tu bro..
kalau vios lama plak, bole tak tunjuk yg da tmbah body kit ngan spoiler ke simple2 jer ,klu ada harga lagi bagus..:)

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

digital meter tu aku pnh tgk 1x je dpn2..mmg susah nk cari dgr citenye..huhuhu...

afendi ariff said...

terbaik bro....
heh!

Mat Kriss said...

wow..
post yang sangat berguna.
FSA sebagai model kami..tq :)

pawaka19 said...

wow..jpj approve tak ni..byk gak spare part leh masuk.

New Entry "Kini Saya Sudah Bergelar Graduan"

Radin Hairi said...

walaupon aku xminat bikin kereta, aku terhibur ngan post2 korang...teruskan usaha ni :D

e5 said...

bro rajin ko ngambik gambor ekkk!!

Pakcik aku punya adik, ada bengkel kat johor nun tapi aku tak tau celah mana...yang aku tau depa pangil dia paksu salleh, dia pakai rx4 tak salah aku...ko kenal tak???

Radin Hairi said...

tak kenal rasanya hahahaha

AngahSayang2314 said...

cantik lak kan kereta nie bila dah di back-up

farouq said...

memang layan entry-entry kau:O

Akidah Aziah Ramly said...

minat tapi nk mencari barang die...alahai...

Tekunniaga said...

Bravo !!!! aku suka blog ni.....
nak tanya pasal enjin laa...nak tahu ..enjin ni kita boleh dengan enjin apa yg sesuai dgn saga lama ni...harga dan jenis ..dan upahnya lak camna....history psl convert kalau korang ada ..citerlah kat sini....baru beli saga klama ni..tak sabar nak convert...aku ingat nak potong bumbung nya..nak buat mcm sport...boleh tutup atau buka bumbung auto...ada sesapa yg tahu ke....plsssss......

Cembo said...

testing 123...

shamtodak76 said...

kalolah leh undurkn masa 80an..ke 90an..nk je aku beli semua part2@henjen rare ni kt halfcut....kompol wat stock kaw2....peram smpi 30thn pas tu juai..perghh kayoo den..

Baru belajar said...

Slm....nk tye..bpe modal yg diperlukan utk buat mcm saga wrne merah tu?klu sye nk pkai rim 16,lpas x?pastu,mcm mne nk tutup bhgn no plat tu?ade jual x?nk buat mcm iswara.lpas x jpj?lg satu,bajet saye bwh 1k utk tukar adjustable absober.model ape yg sesuai?

Baru belajar said...

Slm....nk tye..bpe modal yg diperlukan utk buat mcm saga wrne merah tu?klu sye nk pkai rim 16,lpas x?pastu,mcm mne nk tutup bhgn no plat tu?ade jual x?nk buat mcm iswara.lpas x jpj?lg satu,bajet saye bwh 1k utk tukar adjustable absober.model ape yg sesuai?

Baru belajar said...

Slm....nk tye..bpe modal yg diperlukan utk buat mcm saga wrne merah tu?klu sye nk pkai rim 16,lpas x?pastu,mcm mne nk tutup bhgn no plat tu?ade jual x?nk buat mcm iswara.lpas x jpj?lg satu,bajet saye bwh 1k utk tukar adjustable absober.model ape yg sesuai?

Farouk Alias said...

Mane mau dpt r ini barang?? Memang sedang mncari nie... ehehe

Aladin73 said...

Der mana nak cari part mmc

Aladin73 said...

Bagi la lokasi yang senang nak cari part mmc

Shahazrin said...

kalau area usj nak cari tempat mana yang harga berpatutan... ada cadagang???

Mr Koboy said...

brpa bajet...
n jpj lps ka..??

Angel Wan said...

Nk cr bumper blkng pipi kiri kanan y murah2 ad jual x?area perak bagan serai,parit buntar

Jaefriza 1989 said...

kemas bos ..saga fiore memang kemas ..nak2 klaw buat arc belakang

Uthayaraj Krishna said...

Meter digital for iswara Ada lagi? Pls Mesej to 0162210104 (serious buyer)