Thursday, July 15, 2010

Xcident plak kawan aku ni..

Tempoh hari kami mendapat berita seorang kawan kami terlibat dalam kemalangan.. Kereta Peugeot 406 yang dipandunya itu terbabas merempuh penghadang jalan ketika menuju ke Senai airport... menurut perkhabaran dari sahabat lain Alhamdulillah beliau tidak mengalami kecederaan yang serius..Cedera di tangan kanan cume lebey 60 jahitan di tangan pipi dan tgn kiri bengkak sikit.. ..kulit koyak..MC dua minggu nampak gayanya tu.Biar dia rehat.. Syukur tak ada apa-apa dalam keadaan selamat.. Ramai gak dah datang ziarah beliau... termasuklah orang-orang dari Peugeot Club Malaysia tu...

Dari Warga Fire Starting Automobil:
Kami Mendoakan agar cepat sembuh.. cepat baik .. Bersabar atas sesuatu dugaan..
Anggaplah segala yang berlaku itu dah ditentukan.. tanpa kita duga tanpa dipinta.. Yang Buruk dari kita dan hanya Allah sahaja yang maha Kuasa.. Kehendak sesuatu..
Insya Allah memang nak ziarah dia nanti tengah cari alamat umah dia tak dapat lagi ni... BCoz hari tu nak datang masa dia dok hospital tapi dia dah kluar balik umah plak... Sebenarnya berita itu membuatkan aku tergamam seketika...

Sesuatu itu tanpa dirancang tanpa diduga berlaku..
Sebenarnya baru beberapa hari yang lalu kita orang jumpa kat tempat kerja..kita orang ni member satu tempat kerja tapi lain lain opis lah..But memang selalunya kita semua selalu jumpa salam-salam, joint makan-makan, minum-minum.. Masa tu Beliau ni siap bergurau lagi untuk joint poker kat face book... cuma aku aje tak sempat jadi pemain tegar... dan ini adalah gambar yang aku ambil sebulan yang lepas kereta beliau elok aja kat parking bawah... kira ambik gambar curi-curi lah ni tanpa kebenaran beliau..
Pernah gak naik kereta dia ni... Fuhhh kami cukup respek habis lah kat dia pasal minat mendalam dia kat kereta peugeot ni, penjagaan terhadap kereta beliau dan banyak info yang dia bagi kat kita orang semua tentang kereta ni.. pernah gak ikut cari spare part cover pintu ngan seat kulit untuk kereta beliau ni.. Dan pernah ikut dia orang makan nasi lomak ayam goreng panas-panas kat kulai yang famous tu.. best-best .. Baru beberapa bulan yang lepas plak, Beliau ada tunjukkan alat Global Positioning System GPS ( Garmin Nuvi 765t) yang beliau gunakan kat kereta peugeot dia ni.....Sistem Garmin GPS sebagai alat pandu arah membolehkan penerima-penerima GPS yang mengesan satelit isyarat-isyarat dengan cepat, mengesan lokasi yang anda hendak tuju, peta lokasi sesuatu tempat, jarak kedudukan bangunan, jalan pintas dan pelbagai guna lagi dalam bentuk peta GPS. Cuma anda perlukan alamat yang hendak dituju dan memasukkannya dalam Sistem Garmin ini, anda akan menerima isyarat arah dari Garmin GPS menyampaikan hala tuju lokasi tersebut melalui panduan peta GPS. Lihat aje peta GPS dan pandu melalui cadangan arah yang di sarankan.... jimat masa .... jimat minyak... tak yah pening-pening mencari lokasi sampai sesat-sesat hilang arah.... biarkan sahaja Sistem Garmin GPS mencarinya.... isyarat akan dikeluarkan melalui bunyi suara yang keluar dari Garmin ini....
Meh kita tengok kereta beliau Xcident tu...
Syukur selamat dari kemalangan... Take it easy bro! cuma tak mau citer punya masalah.. benda dah jadi..Menurut beliau Selama 2 setengah tahun jalan inilah yg digunakan untuk pergi ke opis di Senai Airport, nak buat camner, Allah dah tentukan segala-galanya..Menurut sumber mengatakan Kereta Peugeot beliau terlanggar divider masa nak korner kereta .. tu dia divider tu terlipat-lipat nampaknya..
kat sini nampak jelas besi divider tu terlipat tiga..Menurut beliau lagi Dah drop to gear 3 masa amik corner. but unfortunately jalan licin (maybe kesan minyak), tayar Yokohama drive C baru pakai 2 bulan x dapat grip dah, then directly berlakulah insiden x diingini nie..
Cermin kereta pecah tapi tak berderai bagus plak cermin kereta Peugeot ni... kira cermin ada sefty gak rupanya..
menurut sumber lagi pintu kereta tu terlipat masuk ke dalam... Emmm tak leh nak buat apa nampaknya..
Masya Allah.. Bila kami tengok Dashboard tu kami tengok pun ngeri lah... mungkin akibat hentaman kuat arah belakang...
Banyaknya darah tu.... memang cedera betul lah ko ni... nasib baik cepat gi hospital...

Apa pun kami ambil peluang ini untuk muhasabah diri... Tak semestinya kita ni bertuah sentiasa.. malang tak berbau.. hendaklah kita berhati hati ketika memandu dan selebihnya doa dan tawakal.. Moga Allah selamatkan perjalanan kita ketika memandu...
"Kepada Beliau kami sekali lagi mendoakan agar beliau cepat sembuh.... Amin..."
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

23 comments:

DaNieL HafIz said...

Semoga kawan ko cepat semboh beb
kim salam kat die ....

salam takziah


dunker-season.blogspot.com

Mazru Majid said...

takziah gak buat kawan ko tu..

doa koi muge dia cepat sembuh.. amin

Nerzhul said...

teruk jugak kereta tu. mujur kawan ko selamat bro.

s h e e said...

semoga kawan awk cepat sembuh...amin...huhuh...nampak gaya mcm teruk jew...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

pergh....telipat pintu tu ke dalam..

seb bek benyawa lg..huhuhu

drive safely..

malang xberbau kan..

smoga beliau cpt sembuh

Lya Colours said...

ishh takot betol2
berhati2 pon kadang2 kene jugak
selawat byk2 la masa memandu
takutt
moga cepat sembuh kawannya ye

contilover said...

Salam Zam: Terharu baca entry ko.. By the way, thanks a lot yer atas segala2nya. ADD : D-0505 Sri Impian Apt, Larkin Perdana 1, 80350 JB. 07-2361414

Alan said...

semoga cepat sembuh..nasib baik keta mahal..kalau keta proton memang sah hancur terus.

pawaka19 said...

peh ..ngerinya..berdarah2 tu....moga2 cepat sembuh

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Mak Aii! Kerusi Tajam Yang Kedekut"

fik-autoz said...

salam takziah buat kwn bro

AngahSayang2314 said...

ya allah takut tengok darah tue..seram.. nasib umur dia panjang.. angah harap mangsa tidak mengalami kecederaan yg terlalu & teramat teruk..

semoga cepat sembuh

syahira ariff said...

semoga beliau cepat pulih
ameeeen

tahan lasak betul cermin kereta tu
ayah sy pakai garmin jugak
mmg bgus sbb byk dpt jumpa jln shortcut dgn garmin ni

nas said...

Ya Allah..dasatnyer....
banyak darah tue..
harap2 dye cpt sembuh...
isk3....
sudahlah keta remuk teruk...
mmg sadis lah..

jejaka anggun said...

keseraman aku melihatnyer.... takziah.

Faisal Admar said...

aduh ngeri bro!
semoga cpt sembuh...!!

Ad Rifza said...

MasyALLAH dahsyat gak tmpt driver kan..Moga dia cepat sembuh...Tq ziarah blog AD..

E.d.Y said...

xsanggup tgk xcident...teringat time xcident dulu...terbalik kete...nasib la xde apa2...nasib umur masih panjang..alhamdulillah

zain_azuan said...

adoyai... bila ngok xcident nie teringat masa aq xcident dulu.... adesh..... menakotkan sungguh

naz said...

perghhh darah pun macam sudah tahu sakit nya ketika itu

ERSHAD said...

sayangnya kereta cantik2 kemalangan.
Apa2 pun harap kawan awk cepat sembuh, pastu beli keta baru yg lagi grant

Mr.Z said...

semoga cepat sembuh..
teruk betul tengok sebab banyak darah kelihatan..

biasalah, kemalangan tak berbau kan..

alvin takda umah harga 8juta said...

nanti info keadaan kawan lu tu k..
takziah buat dia..
semoga cepat sembuh..

Kuchiki Baim said...

takziah buat kwn sdra,,
semoga kwn sdra cpt sembuh,,,