Thursday, July 29, 2010

DIY Side Mirror LED Lamp dan Spray cat sendiri



Pasang Proton BLM Sidemirror LED Lamp
Kalau Sesapa yang ada kereta BLM standart aje memang tak ada pun Lampu signal LED ni kat sidemirror BLM tu.. sekarang kalau korang rajin boleh dapatkan kat kedai acsesori kereta cari cover side mirror LED tu memang ada jual.. Pastu korang bolehlah pasangkan kat kereta BLM korang tu barulah nampak kereta BLM korang cun sikit...
Cuba korang modifide sikit dengan hasil tangan korang sendiri... Rasanya nak pasang cover side mirror LED ni bukan susah manapun... Hah yang ni side mirror asal kereta BLM tu mana ada lampu signal LED tu kan... kira Side mirror standart aje cam tu aje...
Ape pun kena testing dulu mana tau tak muat ngam-ngam plak kat side mirror asal.. ok kan nampaknya...Tanggalkan LED dari cover side mirror dan gosok cover tu dengan kertas pasir yang gred paling halus plak. Tujuannya bukan apa, kitakan nak cat cover side mirror tu biar lah nampak colour dia macam original kan.. pakai cat spray tin aje pun boleh...Kalau korang nak Cat color flat black.... tak kilat sebab nak bagi nampak original standartlah kiranya....
Atau korang boleh cari warna yang sama ngan warna kereta korang... kena gi kedai bancuh cat kereta ada jualah ada cat spray yang sama ngan colour code kereta korang tu.. pastu spray plak pakai clear coat biar nampak berkilat sikit plak ...
Ni masa tengah cat cover tu.. Cat sikit-sikit jangan terlalu tebal sangat.. pastu jemurlah biar dia betul-betul kering..
Sementara tu nak tunggu kering cover tu... meh kita pasang wiring lampu LED tu plak ... kira tarik wire dari signal tepi fender BLM tu ..
Pastu baru corang lekatkan cover tu ngan double tape kat belakang dia kasi dia melekat kuat dan pastikan betul-betul tak tanggal..
Ok kan dahhh siap... cantikkan dari asal kereta ni tak ada lampu LED kat side mirror tu... kita boleh tambah lah bagi mencantikkannya dengan hasil kerja tangan kita sendiri...
Cuba buat sendiri dan Spray pakai cat tin sendiri..
Bagi Sesapa yang nak cat sidemirror , grip handle pintu kereta tu atau line plastik hitam kat pintu kereta anda tu meh sini aku bagi tip sikit.. kita boleh spray sendiri kira jimat kos lah tak payah lah hantar bengkel cat...
Korang bolehlah cari cat spray tin DPI cam ni ada jual kat kedai ngan siap colour code kereta tersebut... sebagai contoh kalau kereta korang jenis produa kancil lah warna putih colour code kereta tu W14 ... korang boleh cari colour code yang sama ngan kereta anda dalam bentuk aerosol cat spray tin cam ni ... kami syorkan cari spray tin jenis DPI cam ni sebabnya cat tak mudah merekah atau retak retak pun kalau pakai jenis ni berbanding jenis-jenis yang lain ...
Senang aje cuma kena tutup pakai surat khabar lama pada area bahagian yang nak di cat tu... sebagai contoh macam nak cat handle grip pintu tu kena tutup ngam-ngam pakai surat khabar lama tu.. sama gak getah tepi pintu kereta pun boleh buat gak... kena tutup gak cam kat bawah ni pakai surat khabar lama..
Tapi sebelum spray tu korang kenalah gosok pakai kertas pasir yang paling halus dulu ye pada permukaan part-part kereta yang korang nak cat tu...selepas itu barulah kerja-kerja spray cat tin tu dimulakan... jangan tebal-tebal sangat masa cat tu... kena ambil masa cat sikit-sikit aje pastu biarkan kering.. pastu cat lagi selapis lagi.. biarkan kering lagi... ulangilah sampai bebetul colour tu nampak rata... kemudian finishing yang last spray cat clearcoat utuk perlindungan dan kasi kilat colour tu..
Ok kita rest dulu baca-baca news paper dulu sementara nak tunggu kering cat tersebut... buat cat ni kena ada ketekunan dan kesabaran yang tinggi...
hah ini lah hasilnya bukan sahaja dari kerja tangan sendiri malah korang dapat jimat kos lagi..Mungkin korang lebih berpuas hati jika anda sendiri yang membuatnya.... Insya Allah rasanya korang boleh buat sendiri... senang ajekan...
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

18 comments:

pawaka19 said...

wah..tp kan afzainizam..cmn leh dpt spray macam tu yea

"Tutorial Kongsi atau Embed Video Facebook ke Blog"

farouq said...

he,he satu lagi artikel FIRE yang menarik dari en Afzainizam..tq selalu melawat blog anordinarymanz.

en_me said...

kancil dah jadi kaler emas.. biler nak pasang sport rim kanns.. ehehe

Lya Colours said...

weuuwww smart2

Faisal Admar said...

gti ko cat balik berapa ek?

afendi ariff said...

buruk gila spot rim...heh!

Mr.Z said...

memang smart la kalau ada LED tu..nampak lagi menyerlah..

Mazru Majid said...

tenkiu sharing bro..menarik,koi mmg minat nak mengecat-cat nih,tp tula skill kureng,msti leleh nye bro!hehehe..

ape pun koi suke aok kongsi tips2 kat sini..len dari yg len weh! hehe

E.d.Y said...

mmg smart la bro..

budak kampung said...

<>

hahahaha kreatif la geng2 ko ni....naseb la aku takde kerete....huhuhu...huhuhu...ape kate kowang wat keta old skool plak huhuhuhu....

comel said...

kepuasan yang pasti!
cantik hal ke2
kalu cantik hasil kerja tangan tu da satu hadiah untuk kerja keras kita
yeeehooo
nice entry!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tolong cat car gua sekali

jejaka anggun said...

xder keta caner nak buat?

Alan said...

aku bab keje keje diy ni memang hancus.nak pulak maen kaler kaler..tgn xde seni. cat dindingpun jadi mcm lukisan waterkaler bdk sekolah rendah hahaha.

ayunda maajis said...

alamak..aku kalo ader kete nnt sampai mati x brani nk cat kete sendiri..aku anta kt ko jer la ek..ehehe

zain_azuan said...

ahhah.. x terfikir pon nak letak sidemirror yang ada led nie... nanti aq nak try gak la.. pas tu spray spoiler aq sindrik... ehehheheheh

AngahSayang2314 said...

ermm nampak senang tapi angah tak se kretif uu la... nizam.. apa pun nak suruh hubby buat la..

CiTi@@N said...

Sakam.Nk tanya..kt mane nk dapatkan tin spray DPI autocolor nih kt area kulai & JB? Sy ingt nk spray sendiri side mirror. Dh pusing byk tmpt x jumpe la spray dpi autocolor.Kete sy warna burgandy.