Monday, July 5, 2010

Begkel cat kereta- Maaf kerana lambat Sebab Hujan..

Pertanyaan Saudara Guest (Shoutbox)
Guest SALAM. 2010-07-05 5:52 AM
Guest komen & pertanyaan terhadap servis fire starting...
Guest kecewa pun ad....
Guest aku ada anta kete untuk cat kat kedai ni...tapi sume indah khabar dari rupe...
Guest dah bertolak ansur jadi macam ni lak...
Guest xkan nak gunakan pihak berkuasa...
Guest au boleh xpayah..tapi kalau mendesak...minta maaf r awal2...sesame melayu pun ad ke cam ni?...
Guest teramat kecewa...
Guest tq..
Guest xpe bagi tempoh hari ni...cos dia janji ari ni...
Guest tapi kalau kesabaran ni hilang....entahlah....
Guest mai satu 2010-07-05 8:44 AM
Jawapan Dari Kami
Terima kasih atas teguran anda.. Terlebih dahulu kami mohon kemaafan atas kelewatan mahupun kesilapan yang ade terhadap ape yang berlaku.. Alhamdulillah sepertimana yang kami janjikan kereta anda telah disiapkan dan anda terima mengikut tempoh tersebut.. Ape pun kami sudah jelaskan pada anda keadaaan tidak mengizinkan kami untuk siapkan segera kereta anda kerana faktor hujan. Kami tak dapat cat kereta anda sebab pada waktu masa dan ketika itu hujan. Bukan kereta kamu sorang aje kesemua kereta yang lain terbengkalai gak, tak leh elak pun ni masalah cuaca sekarang tak menentu.. Sekejap cerah, sekejap mendung, sekejap hujan
Terima kasih kepada owner kerana mendapatkan perkhidmatan kat bengkel kami dan harap maaf pada kelewatan satu hari aje tu... Ok harap perkara ni tak payahlah diperbesarkan lagi ye..
Kenapa Hujan Tak Boleh Spray Cat..
Kalau Hujan cuaca kurang baik mendung, ade angin ribut sikit kami tak dapat lah cat kereta.. ini termasuklah kerja kerja menyimen, undercoats dan kerja-kerja topcoats terpaksa berhenti seketika.. kerana kerja-kerja tersebut perlu cuaca panas untuk biarkan proses cat, undercoat,topcoat dan menyimen di jemur kat tempat panas supaya benar-benar kering.. kalau tak kering betul-betul nanti pasti ade masalah berulang akan berlaku.. kena buat balik semula..
Macam mana nak buat kerja kalau hujan. tak boleh jemur kereta kat luar panas.. kalau cuaca sejuk cam ni payah simen nak kering dengan cepat.. kalau kerja-kerja cat, undercoat dan topcoat pun sama tak boleh suhu sejuk dan berangin.. camner nak cat kalau tak kering-kering atau nak sembur cat kalau angin ribut kat luar menggangu kelancaran spray ni.. Korang kenalah faham sikit ye..
Sebab-sebab utama kenapa tak boleh cat masa waktu sejuk terutama waktu hujan.. bila spray cat kat kereta mesti tak jadi.. banyak problem pastu kena buat balik ... siapa nak buat balik, kena repair semula.. dahlah rugi cat, rugi tenaga dan buang masa aje.. seeloknya kenalah bersabar lepas cuaca kembali Ok, kami sambunglah balik semula kerja kereta kamu tu.. Walau pun kalau nak kira ianya akan melewatkan kereta anda.. Tapi kami ada buat pertimbangan kalau kami teruskan cat kereta anda.. Apa yang akan jadi dengan kereta anda.. mungkin banyak problem yang akan kami tanggung..

Tak Mahu Tanggung Risiko
Ok kita tengok ape jadi bila cat waktu hujan ( cat ade problem bila suhu sejuk)
Inilah punca utamanya masalahnya . kalau kita berdegil dan memaksa diri teruskan mengecat.. Cat akan jadi seperti dibawah ni..
1) Cat jadi timbul bubble seakan jerawat . Bila Suhu sejuk cat akan nampak seakan melepuh..
2) Cat akan timbul warna putih..berbalam-balam. bila Suhu sejuk cat tak dapat cepat kering
3) Cat akan mengerutu macam tak lekat.Bila Suhu tak stabil sejuk sekejap aje cat jadi kerepot cam ni
4) Ni masalah Kulit limau permukaan jadi mengerutu gak macam kulit limau Sunkist. Bila Suhu sejuk cat pun payah nak kering
5) Cat lambat kering dan meleleh . Suhu sejuk ni lagi lah cat akan meleleh terutama cat pada bahagian part plastik
6) Cat ade bintil-bintil halus berlubang. tak cukup kering gak
7) Cat Bertompok-tompok kelihatan selerak dan merebak banyak tempat. Tak cukup kering macam kawah bulan.. Ini jugak disebabkan simen tak cukup kering..
8) Selalu terjadi cat kecut, menggerutu berkedut-kedut dan herot berot. Ni lah problem terbesar masa spray cat masa cuaca sejuk.. Nak repair balik teramat payah lepas tu..
9) Pada Musim hujan selalunya ada serangga beterbangan mencari cahaya lampu.. Pastu jatuh plak kat permukaan cat yang belum kering.. Aduhh ni pun teruk nak direpair balik.. Buang Masa, Buang Modal, Buang Tenaga Kena Repair Balik
Sapalah yang nak buat kerja dua kali.. kena repair balik semula.. kena gosok balik dan adakalanya kena simen balik semula... Bila dah buat balik semula lagi susah.. Lambat nak siap.. baik-baik jadi terus berulang kali tak jadi hasilnya..
1) Ni gosoklah balik bahagian yang tak jadi tu semula pakai kertas pasir..
2) Bancuh cat atau beli baru sebab nak gantikan cat yang rosak tu balik semula ..
3) Spray semula bahagian yang telah di gosok kertas pasir tu.. Itu pun kalau jadi OK.. Kalau Tak OK balik semulalah gosok sampai jadi..
Kenapa Tak Spray Cat dalam Oven (body work spray booth )
Banyak lah cantik... Tempat oven tu tak ade kat bengkel kami ni.. kalau boleh memang kami nak pakai oven ni.. tapi tak mampu plak nak menyediakan tempat oven ni.. Pastu kalau pakai Oven kami mintaklah upah mahal sikit... Ade berani ke ?... Spray Side skerting sahaja mencecah RM 700.00 lebih.. Kalau Oven ni tak ade hal waktu hujan pun boleh spray... tak kesah pun kami boleh bedal cat kereta tu..
Ada Masalah Tentang Cat Kereta Anda?
Lepas cat kereta, Mesti ada sedikit masalah yang kita tak nampak.. Dah dua tiga hari baru nampak hasilnya sama ada Cat itu jadi kusam, tak berkilat, timbul masalah seperti diatas tu.. Dua tiga hari kita pun tak perasan cat tu ada problem dan dua tiga hari tu lah boleh kita lihat simen retak, dan perkara-perkara yang tak memuaskan hati.. Oleh itu datang segera untuk kami perbaiki kesilapan tersebut... kami repair balik lah...Tapi masalah itu biarlah munasabah.. Kita sebagai manusia memang tak sempurna pun...
Ape pun Sebagai tukang cat berikan kami ruang masa yang sesuai dan bukan mendesak untuk kami tenang buat kerja.. Kami juga manusia tak lepas dari kesilapan...
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

27 comments:

ZulHilmi said...

Bro. Kesian tengok lu lewat siap satu hari pun sebab hujan. kalau gualah bro gua paham keadaan lu ni.
Respek kat lu bro gigih cari duit. Biarkan orang nak cakap ape bro. Tak ade hal pun. Gua percaya lu buat kerja ikhlas. Gua percaya sama lu bro. Sabar ye Bro

Marzukie said...

Guane costumer jadi lagu tu. kawe tahu pun hati budi mu. kawe cayo kat demo. hujankan nok buat mcm mana. hok harap demo sabo je kerinah pelanggan. biasalah pelanggan. Mu kena terangkan jelas pada dia tu. kadang tu ade org doh bagi betis nok peha

Marzukie said...

Kawe tak rasa pertimbangan demo tu salah.. biar lambat asal tak ade problem. ye mmg sekarang ni hujan aje.nak buat mcm mana kehendak pelanggan mesti di utamakan. sabar ajalah. kawe rasa lewat satu hari tak jadi masah pun.

ZulHilmi said...

betul tu klu gua pun biar lambat asal tip top tak ade problem. kalau ade pu gua akan suruh taukey azli repair balik. hujan bro takkan boleh kita tahan pakai tangan supaya tak turun.

pawaka19 said...

sabor je customer macam tu..by the way..sabarlah..kita tak leh wat pe kalo dah janji..harap dia faham sbb waktu tupon ujan..


mybe kene wat sistem..sehari awal da siap..sebelom nak anta esknya

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Manuskrip Adoft Hitler Sewaktu di Penjara , Di lelong"

jejaka anggun said...

hehehe... biasala... customer is always right!

naz said...

perghh yang penting kualiti bro :) jangan gopoh hnya kerana gelojoh

en_me said...

berniaga banyak cabaran bro.. usaha tangga kejayaan..

'kedai cina lagik murah'.. ahaha

Alan said...

rileks bro..kalau gua, suruh je dia buat sendiri..banyak cakap pulak..

syahira ariff said...

oh,rupanya keter pasir pun bleh guna kat keter yer
nice info n sample
=]

Mazru Majid said...

bior lambat asal aje kemas..bior mahal ckit asal puas ati..

alah membeli menang memakai

E.d.Y said...

susah gak nak cat rupenyer

e5 said...

kahhhh...ada gak orang camtu...tak puas hati bagtau depan2...senang org nak jawab, ini masuk dalam shoutbox padahal kenal org tu, dah sah tuan punya keta yang ko catkan tu...melayu memang melayu, tapi hati cam bangsa lain buat aper..betui tak bro....len kali tak yah amik dah kete dia...hehehe..pandangan ikhlas...

Chem5007 said...

Yup..sabor jer lah Afzanizam..kalo x pun ko cap jer kete dier bancuh ngan air ujang tu..huhu

nas said...

kalau hujan..aku spray kete aku jadi hapa eh..mesti bruk terus keta aku..keta aku???
ahahaha..xde keta lagi..ehehehe
klaka tgok dialog tuh..:P

dmx said...

hii..
afzanizam..
sebelum raya hajat nak tuka wane...MPV
wane pe sesuai gak .....waaaa

ayisy said...

Adatlah perkara mcm ni dalam perniagaan. HUhu... Kena bersabar sikit dan jangan putus asa. Go Grow Glow! Peace! :)

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

owh...

gua suke la blog lu ni

mcm2 info br gua dpt stiap kali entry br

so skg da jelas kan kepada owner kete..mgkin die xfaham

jgn amik ati ye bro

alvin takda umah harga 8juta said...

buat oven bro...

Faisal Admar said...

biz mmg selalu mcm ni.
kena byk bersabar sbb customer is always right kan.
so kena tahan telinga je...

apa2 pun... all the best ye! :)

fik-autoz said...

erm,biaslh kerenh org mcm2..sabar jelh..apapun sy respek ngn hasil kej bro...cayalah

zsidentity said...

Bro Afzainizam,

Biasalah. kekadang kastemer tak paham dengan kerja kita. Kena lah explain kat dia macam na cara kita buat kerja.

*tp x patut la kastemer tu hemtam ko kat shoutbox. apa2 masalah bincang secara baik.

ruhi_hayat said...

salam...nak tanya...macam mana nak hilangkan situasi Cat akan timbul warna putih..berbalam-balam.

Epy Jaybee said...

Semua masalah tu boleh settel,,xyah buat kerja dua kali...
Mane ade org cat kete perfect bro..

napi ganu said...

salam..nk tnya skit ni.sy ad cat caver motor skit.cat warna tak lekat di undercop,masa lekap stiker motor pastu sy nak ejas blik,cat tu trakat.knapa?

Megat Rizal said...

Susah keje2 cat ni..jgn anggap mudah..susah bila keadaan cuaca yg x menentu.

Unknown said...

Janji 3 minggu, skrg dah lewat 2 minggu. Pergi tgk td, topcoat pun x buat lg, hati ni panas semacam jew. Cuaca elok jew. Owner nmpk alim jew. Sabar.....