Wednesday, July 21, 2010

DIY Cara Cat Sendiri Helmet..

Hasil seni Tangan korang..
Helmet setanding Arai atau Shoei
Kali ni nak kongsi cara nak cantikkan helmet terpakai korang... tak usah payah-payah sangat beli helmet arai atau Shoei yang harga beribu pun..Kalau korang ada helmet tak pakai atau helmet-helmet lama ke .. korang boleh spray cat untuk mencantikkan kembali helmet usang korang... tapi korang kenalah kreatif sikit... kalau tak kreatif macam mana nak nampak cantik.. betul tak... apa pun belum cuba belum tau kan.. mungkin korang ada bakat seni terpendam.. Cubalah hasilkan sendiri dari kreativiti seni tangan korang ye.. Kalau Helmet korang tu dah banyak scrach, calar balar, banyak sopak, cat terkopek-kopek dan permukaan tak rata.. tampal dulu pakai fiberglass filler.. ni kira macam plaster balik permukaan yang calar balar tu..fiberglass filler ni ada jual kat kedai hardware.. Gosok pakai kertas pasir paling halus sekali..kasi licin dulu permukaan tu dan pastikan rata-permukaan tu.. pastu kalau korang rajin spray primer.. pastu spray plak ngan colour yang korang suka plak kat helmet tu...
Mari Belajar Teknik Mudah Cat Helmet Korang sendiri..
1)Teknik Tampalan Sticker..
Cara yang paling senang, simple dan amat mudah..dengan cara tampalan stiker.. Sticker boleh kita beli kat kedai jual sticker.. atau tempah aje kedai yang ada buat injection sticker ..
Dapatkan stiker bercorak api macam dalam gambar ni.. Kemudian sila tekap pada permukaan helmet.. cari corak yang mana bersesuaian dengan permukaan helmet tersebut.. kemudian potong stiker tersebut mengikut bentuk corak tersebut.. tampal pada helmet tersebut.. pastu kalau korang nak clear coat kat helmet tu pun boleh... Spray aje clear coat atas permukaan helmet tu...

2)Teknik Tampalan Kreatif Sticker..
kalau korang kreatif pun stiker love care bear budak-budak kecil pun boleh mencantikkan helmet anda.. itu pun kalau tangan korang kreatif ..
dapatkan pelekat kartun care bear budak-budak kecik punya dan beberapa jalur stiker berwarna warni... Sebuah helmet yang telah di primer putih atau di layang spray putih..
Pastu Mulakan dengan kreativiti anda... tampal dan susun jalur stiker berwarna warni .. tampal plak sitker budak-budak care bear tu... ikutlah citerasa anda...
kalau dah siap semua baru lah anda spray dengan clear coat kat permukaan helmet tersebut... cantikkan.. itulah hanya perlu hasil kreatif dah nampak helmet tu cantik...

3)Teknik Cat Jalur Pada Helmet..
Cara ni sangat simple dan mudah sangat.. Tak perlukan sangat Kreativiti pun.. Korang pun boleh buat...
Kira ikut aja aturan macam gambar kat atas tu... Cari helmet warna putih pastu .. gunakan masking tape untuk tampal sekeliling helmet tu.. Tutup pakai kertas kat bahagian dalam helmet.. kena buat dengan teliti lah sikit.. Dan cara buat Jalur pada tengah tengah helmet...Adalah dengan tampal masking tape kat tengah-tengah membentuk satu jalur lebar..
Pastu Spray lah ngan colour hitam ke atau pakai hitam mati lagi cantik...pastu terpulanglah kalau korang nak bubuh ngan clear coat plak lepas tu... hah kalau dah siap nampakkan amat ketara berubah... cantik sikit dari bentuk asal...

4)Teknik Kreatif Jalur gunakan kertas emas...
Kalau korang pergi ke kedai Jual barang barang gubahan Pengantin ada jual kertas emas ( Varigated Gold Leaf) Selalunya dia orang buat salut telur bunga pahar.. Pastu gam dia tu pakai Gold leaf size.. korang cari lah mesti ada punya..
Mula -mula gunakan kreativiti anda buat corak kat helmet anda.. Gunakan Masking tape atau pun jalur stiker kecil untuk membentuk corak yang anda kehendaki... buat simple-simple aje corak tu.. Nanti senang nak kerjakan untuk langkah seterusnya nanti..
Sapukan gam gold leaf size kat permukaan helmet tersebut..Masa sapu gam tu lakukan ngan cermat supaya gam tu tak lah comot kat bahagian lain.. Pastu ambik kertas emas tu tekap atas permukaan gam tersebut.. Ini pun lakukan dengan hati-hati..
Bila dah kering gam tu... sila buang pelekat kertas emas tu... jangan kuat-kuat sangan ketika menanggalkan kertas emas tu ye... Pastu korang ambil lah cat putih ke atau ada jual maker pen warna putih tutup garisan supaya nampak lebih kemas lagi macam dalam gambar 7 tu... Pastu korang spray clear coat untuk finishing last sekali ye..
Ini lah rupanya helmet tersebut cantik kan... senang aje.. cuma agak payahnya nak buat nampak kemas masa tampal kertas emas tu kena lebih tumpuan dan ketelitian itu aje..

5)Teknik Kreatif spray cat tin..
Cara ni pun senang hanya perlukan cat tin aje... kalau korang nak lagi cantik cari lah cat tin metallic ke atau yang ada sparkling punya colour.. nampak lagi cantik colour dia tu...
Macam cara kat atas, Gunakan kreativiti korang untuk buat lakaran corak pada helmet tu.. gunakan masking tape atau sticker tape punya untuk buat jalur corak tersebut... Pastu tampal plak guna masking tape menutupi corak tersebut macam dalam gambar 3 tu.. kat sini kena lakukan ngan cermat sikit tutup biar kemas masking tape tu kat permukaan corak helmet tu... lepas tu ambik cat mettalic atau sparkling sprane arosole cane tu.ikut suka hati korang lah nak warna apa.. spray aje kat permukaan helmet tu...
Bila dah kering baru bukak balutan masking tape tu ... hati hati ye jangan buka secara gopoh gapah... takut plak memberi effect cat terikut terkopek pada permukaan yang baru di cat tadi... Pastu buatlah kemasan akhir dengan menutup jalur tu ngan cat warna putih gunakan berus cat atau marker pen putih.. Last sekali kira finisher spray plak dengan clear coat pada helmet tersebut...
Hah dah siap... ni lah rupanya helmet tersebut... cuma nak cantikkan hanya memerlukan sentuhan tangan korang yang kreatif pun dah nampak jauh beza dari bentuk asal helmet tersebut..

6)Teknik air brush...
hah ini bagi yang meminati seni air brush.. kalau korang punya tangan-tangan seni boleh lah gunakan teknik air brush ni...
Kalau korang ada set air brush senang aje... lukis aje apa apa bentuk lukisan kat helmet korang lagi nampak macam real gempak punya gambor.. itu pun kalau tangan korang pandai lukis dan ada bakat pun... apa -apa pun boleh di adaptasi kat permukaan helmet tersebut...

Mula mula dapatkan lakaran diatas kertas.. kemudian potong sticker mengikut bentuk lakaran.. pastu tampal kat permukaan helmet tu... gambar 4 & 5 tu cara macam mana nak buat pada bahagian muka..
Gambar 6,7 & 8 tu macam mana nak buat bahagian muka tu langkah demi langkah...
Gambar 9 tu tutup pakai tape bahagian muka. Gambar 10 siapkan bahagian tepi muka tu pula
11 &12 finishing pada bahagian mata pula... hah dah siap pun .. pastu tinggal clear coat sahaja..

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

24 comments:

Alan said...

dulu time kolej aku suka spray helmet macam macam kaler..sampai kaler rainbow tompok tompokpun ada..bila bawak pergi kolej sah kena kutuk hahaha...dah lama x tengok helmet dalam stor..nanti nak spray balik ler...

AngahSayang2314 said...

cantiknyer nizam macam baru jer padahal kalau dah lama pun bole ubah suai gak kan??? i likesss

farouq said...

macam-macam maklumat ada..ibaratnya semua ada..apa2 pun memang nice information:)

nas said...

wahhh..comelnyer helmet tue...
kan berfaedah kalau kita recycle helmet yang da xleh gne tue kpd useful one...huhu
mungkin hasil tangan kita boleh dijual kpd orang lain???
huhu....:)

pawaka19 said...

uii smart la bro..leh bikin bisnes camni

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Teknologi Night Vision Pada Kereta Masa Kini"

Motokarok Blogspot

"Perodua Myvi Pink LE"

Jinkaliwa SE

"Yuna - Gadis Semasa 4shared"

afendi ariff said...

badan tough tapi kalu bulu ketiak tak trim tak guna bro...
heh!

jejaka anggun said...

chumel la helmet tuh... nak!!!

ERSHAD said...

cantik gile helmet2 tue. tapi saya takut nak cat mcm tu. rasa mcm "over" je

E.d.Y said...

mampus kene tahan jpj

Mr.Z said...

aku minat lagi air brush..lawa tuhh..
kalau airbrush motor, mesti masyuk.. hehe

Nerzhul said...

wah cun la. tapi boleh ke helmet design pelik-pelik ni kat malaysia?

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

br nk tye, nerzhul da tye dl..

haha..

aah la..blh ke?

Faisal Admar said...

nampak senang bro, tapi macam susah je! haha rumit...

kalau hantar kedai, tak payah pening nak fikir design dan macam mana kita nak buat haha...

en_me said...

pakai topi combat jerr.. ehehe

naz said...

perghhh memang sempoi gila helmet koleksi buatan sendiri

s h e e said...

wahh...cantiknyew cat helmet tu...kreatif2...nice tips...keep sharing k... (^_~) sowi da lama x datang...kite kawan smpai ble2 hokeyh...hehe...

meran_182 said...

haluuu kwn.
nice la design tuan
sy rase xda pe kaitan pn kalo pihak berkuasa nk tahan...kalo itam legam xda tanda keselamatan mmg rrr diaorg aim...
sy pn ada d.i.y 1 helmet kegunaan harian
wat tema polis german...n ala2 half fiber wat dari jaring buayan bayi hehehehe.....ciap tulis polize(betul ke ejanya tuu

meran_182 said...

tuan nk tny ckit air brush tu tuan gne cat pe...tulisnya c2 water pe ek....camne nk dapat....sb aku cam ada je tool tuk air brush tuuu

meran_182 said...

good job hasil tuan

Ara Cinderella said...

baru nak mekap helmet..ngah cri idea

ali azman said...

Mcm mana nk tanam sticker bro?
Kurg phm penjelasan tuan

ali azman said...

Mcm mana nk tanam sticker bro?
Kurg phm penjelasan tuan

izzatul akmar said...

Assalam, boleh bg no ws or ig tak? Sy ada bnda nk tnye pasal helmet

izzatul akmar said...

Assalam, boleh bg no ws or ig tak? Sy ada bnda nk tnye pasal helmet