Wednesday, July 14, 2010

Colour Diamond atau Colour Pearl


Tip Pilih Cat Untuk Kereta Nampak Cantik
Susah nak kata mana colour yang paling baru coz .. dah banyak colour yang amat menarik sekarang.. Cuma sebenarnya pemilihan cat pada kereta itu bergantung pada bentuk kereta itu bersesuaian dengan cat yang kita kehendaki atau tidak..

Ada orang nak cat kereta dia dengan warna yang dia minat (warna kesukaan) kalau dia suka pink , pink lah dipilih.. Ada yang pilih atas desakkan kawan suruh pilih colour tu ikut kata kawan.. Ada yang nak tiru kawan. Kat mata dia nampak cantik, dia pun nak juga colour cam tu gak. Ada yang nak kelainan pilih warna garang, warna terang menyala, warna gelap, warna macam sesumpah, warna bling-bling dan macam-macamlah. Tetapi kadang kala apa yang kita hajati dan bayangkan tu tak semestinya sama, tak jadi tak cantik langsung.

Yang sebenarnya tak semua colour kereta yang kita hajati tu sesuai dengan bentuk atau jenis kereta kita.. Walaupun colour tu mahal camner pun kalau tak sesuai dengan body kereta tak akan nampak cantik.. contohnya warna pearl untuk kereta berbody petak akan menampakkan warna bercapok, bertompok-tompok, kusam seakan akan kereta kotor tak basuh tetapi bagi kereta berbentuk bulat ia akan memberikan effect yang menampakkan colour itu hidup.. Ada kereta yang di cat pakai Cat Hitam Mati pun nampak cantik tau.. Ada gak yang pilih warna putih kapor kasut budak sekolah (warna solid) pun cantik gak..

Tak nak menanggung risiko Salah pilih cat
Pilih aje warna yang telah disyorkan oleh pengeluar kereta tu. kalau warna Proton ambik Proton, kalau Produa ambik colour Produa. Sebab Engineer kilang kereta dia orang dah fikir habis-habis dah colour tu yang sesuai kat kereta keluaran mereka...
Cuma terpulang, up to you lahh.
Pertanyaan Dari Zyla
zyla: paint terbaru... tambah peal atau diamond... mane yg terbaru?
zyla: ada sape2 bolaeh bagi pendapat...
Kami Jawab soalan anda..
Tambah Pearl atau Diamond kedua duanya memang cantik colour tu nampak seri kecantikannya dan nampak hidup warnanya.. Tak tau nak kata camner.. Cuma boleh kami katakan kat sini Colour pearl ni dah biasa sangat orang buat.. Tapi diamond colour ni agak jarang-jarang nampak orang buat.. Pearl nampak cantik bila waktu panas dan cerah terutama pada waktu tengah hari panas terik kerana nampak colour dia timbul.. Diamond plak waktu tengah hari colour ni nampak menarik dan waktu malam pun bila di suluh cahaya nampak bling-bling kilat-kilat pada kereta tu.. kira kedua-dua ni memang cantik lah..
Diamond Effect Colour
Ade juga yang memilih colour diamond effect cam ni... Meh tengok lagi dekat Diamond tu.. Berblig-bling berkelip -kelip tu nampak timbul bila dilihat dari dekat dan di suluh pada cahaya.. Kalau nak elok cari yang bling-bling dia kasar baru nampak jelas effeck dia berkemilau... berklip-klip bersinar-sinar
Yang macam ni effect nya bling-blig tu ada 5 colour manik-manik tu.. merah, biru ,silver, gold dan hijau.. meriah nampaknya kan..
Yang ni Diamond dia jenis halus-halus.. tak berapa nampak.. kalau yang jenis halus ni kena buat taburan manik-manik tu rapat-rapat susun biar cuma nak buat nampak manik-manik dia tak bertindih tu kena bajet spray cat tu seimbang dan berselerak sekata.. Kalau yang ni jenis Diamond dia kasar-kasar yang ni elok nampak kasar-kasar manik dia tu.. kalau yang jenis ni tak apa tak payah susun manik rapat-rapat dah nampak cantik...
Jarang-jarang orang menggunakan colour itu.. Kerana proses catnya agak rumit sedikit kerana memerlukan ketelitian, ketekunan dan tumpuan penuh semasa semburan dilakukan. Kerja semburan dilakukan dengan berhati-hati dan cermat supaya serakan bling-bling tu sekata tidak bertompok-tompok, tak balance, tak terlampau padat, tak banyak, tak sikit dan susunannya teratur. Elakan cat meleleh.. susah nak repair touch up balik.. masalahnya bila kereta kita tu accident hah tu bila nak repair balik toch up payah nak sama yang asal tu..

Pearl Effect Colour
Selalunya memang banyak orang pilih colour Pearl ni cuma ia sesuai ngan kereta-kereta yang berbentuk body bulat sebagai contoh Kereta Honda, Wira dan Satria memang padan ngan colour ni.. Tetapi bukan untuk kereta berbody rata.. tak berapa sesuai untuk kereta Iswara, Kenari, Van atau lori kerana akan nampak colour dia bertompok tompok, bercapuk-capuk dan nampak kusam berbelang-belang.. Bagi saya kereta ni tak akan nampak cantik bila cuaca mendung nampak kereta ni macam kotor terutama pada warna pearl white..
Masalahnya bila cat colour ni.. kalau tak betul-betul yang mahir buat colour pearl ni tak jadi effect pearl ni.. kereta akan nampak macam colour biasa-biasa aja.. nampak macam cat matellic padahal itu warna pearl.. bukan senang nak buat colour pearl ni beb.. nak timbulkan pearl macam nampak colour tu hidup pada cat tu pun kena cari orang yang pandai buatnya.. begitu juga kalau kereta ni accident payah gak nak samakan colour tu balik..
Pertanyaan dari Mr. dmx
hii..afzanizam..sebelum raya hajat nak tuka wane...MPV wane pe sesuai gak .....waaaa
Jawapan dari kami
Wahh nak cat baru ye bagi kereta jenis MPV ni ...Cuma kami tak tau lah jenis MPV apa? Produa kenari ke, Atos ke, Avanza ke atau apa-apalah... Tak apa lah secara ringkasnya kami syorkan Pilih Colour jenis Spacial Effect Colour ..Secara basic Spacial effect ni ada 2 jenis.. Tak kisah lah dari jenis colour yang solid atau Mattelic.. Mahal sikit lah dari cat mattelic tapi pastinya kamu berpuas hati ngan colour tersebut..Ada bezanya kalau metallic ngan spacial effect ni... metellic ni dah biasa sangat orang pakai..tapi kalau tambah ngan spacial effect ni nampak warna tu lagi menyerlah.. kalau bubuh pada warna solid fuhhh warna solid tu pun nampak menyerlah gak.. tujuannya ialah menggantikan colour pearl yang tak berapa sesuai dipadankan pada bentuk body kereta MPV yang bodynya nampak rata.. warna spacial effect ni nampak hidup warna tu berubah bila waktu cerah dan gelap.. jangan pakai pearl colour tak sesuai langsung ngan kereta MPV..Warna Pearl akan akan nampak berbalam-balam comot dan bercapuk-capuk pada body MPV..
Pertanyaan AngahSayang2314
wah nizam best tue dapat cat kereta.. nizam angah nak tanya kalau nak cat kereta satria warna itam ke warna putih perl berapa ye....????? sebab next year kereta angah dah abis bayar
Jawapan dari kami
Kalau Satria warna pearl putih tu memang nampak padan colour ngan kereta tu.. cuma putih ni kena orang yang rajin lah... kena basuh dan sentiasa bersih selalu.. susah nak jaga kalau warna pearl putih ni...walau apa pun kami akui memang cantik pearl white ni dan sesuai di padankan ngan kereta kamu ni... berkenaan ngan harga tu kami berikan anggarannya METALLIC 2K/ PEARLRM 1000.00 – RM 1500.00.. tapi harga tak pasti kalau kat tempat lain.. dan harga juga kena tengok keadaan body kereta tu teruk atau tidak...

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

6 comments:

Mazru Majid said...

salam bro..

sory agak jarang ke sini,masa tak megizinkan... :)apepun aku cube buat yg termampu utk x mengecewakan kawan2 aku...

Lazyf said...

nk tnyer, kalo Myvi agak2 warna aper yg bersesuaian dgn body Myvi yg montok tuh? (selain drpd warna yg disyorkan oleh pengilang kereta tsbt)

AngahSayang2314 said...

wah nizam nama angah terpampang la.. tapi kan angah kat KL la.. macam mana nak kesana????

Marzukie said...

Salam buat demo ape pun colour diamond tu memang cantik sekali. kawe ada nampok kereta cat diamond ni. huh cantik

ZulHilmi said...

gua pun ada nampak motor Taukey Azli cat diamond tu kat blog ni memang cantiklah gua nampak

Muhammad Za'im said...

Bro tlong ajar cne na bancuh cat diamond effect ni