Monday, July 26, 2010

Bengkel Cat kereta- Cat Van

Kali ini, Kami dapat Satu projek sebuah Van.. Owner datang untuk cat seluruh body vannya.. Van tersebut digunakan untuk menjual makanan untuk bazar ramadan yang akan menjelang tak lama lagi.. Pada mulanya kami rasa nak tolak memandangkan kami agak kesibukan untuk menyiapkan beberapa buah kereta yang agak terbengkalai.. namun atas desakan pemilik van tersebut untuk menghidupkan permit van tersebut bagi tujuan pemeriksaan Puspakom.. Rasanya tak sedap plak nak tolak.. apa pun kami cubalah membantu...
Hah ni kut.. jualan yang nak dijual untuk jualan bazar ramadan nanti seperti yang owner tu cakapkan... itu yang terlintas kat fikiran kami... tak kisah lah niat kami hanyalah nak membantu owner van itu sahaja.. katanya setiap tahun van tersebut perlu dihantar ke puspakom untuk menghidupkan permit van bagi tujuan angkut barang perniagaan... itu yang owner tu sebuk nak suruh kami cat seeloknya agaknya..
Keadaan Hari Pertama
Ini keadaan pada mula sampai... Adoii sedih plak tengok keadaan van tersebut...Kali pertama owner tu talipon kami bertanyakan keadaan van tersebut... semalam baru aje hantar... haiii takkan hari ni dah siapkut... sabar ye owner... kami baru tahap simen aje van tuuu...
Bahagian hadapan van tersebut yang perlu kena simen tu .. bahagian depan tu pun teruk sangat..
Bahagian tepi tu body van tersebut teruk sangat... kena simen rata balik...

Keadaan Hari keduaKali kedua owner tu talipon lagi tanyakan hal yang sama .. Van dah siap ke belum.... adoiii sabarlah Encik owner pasal van anda baru aje tahap gosok pakai kertas pasir.. teruk sangat lah body van ni...
Ni bahagian dalam lantai yang perlu kami repair balik nanti...Bahagian lantai tu kena welding sikit pasal lantai banyak bocor dan reput..
Ni bahagian enjin pun rosak nak kena panggil pomen yang pandai repair enjin...
Keadaan Hari ketiga
Kali ketiga owner van tu talipon lagi asyik tanya keadaan van tersebut.. masa tu klami sedang welding lantai van tersebut.. Dan owner pesan plak cat sekali sport rim van tersebut...Ni baru aje nak start .. welding lantai ni... baru aje nak mulakan kerja mewelding... apasal plak welding ni tak Bleh nak hidup plak... isshhhh ada masalah teknikel sikit lah kat mesin welding tuu..

Keadaan Hari keempat
Kali ke empat owner tu talipon lagi ... tanya lagi keadaan van tersebut... haiiii asyik talipon aje owner van ni... Oklah.... Owner suruh publishkan keadaan van tersebut kat blog.. dia nak tengok dari komputer anak dia..
Kepada encik owner van... buat setakat malam semalam van Encik owner ni dah hampir siap kami cat...semalam Encik owner talipon kami baru aje lepas cat van tu... ni tengah tunggu kering sahaja..

Esok pagi Insya Allah kami pasang barang... Kalau tak ada masalah yang timbul harap Encik owner datang ambik besok ye....
Adoiiii.... Encik Owner jangan talipon banyak kali ye... Baru empat hari Encik owner tinggalkan van kat bengkel ni... Itu pun kami dah push buat cepat-cepat... pasal banyak benda kami nak repair.. nak repair enjin lagi.. nak repair dan welding lantai dan body pintu van lagi... Nak simen dan gosok lagi... pastu nak cat lagi satu hal...
Harap pada owner van bersabar ye.... Esok kalau tak ada apa-apa problem datang waktu petang ambil Van ye... Issshhh baru empat hari lahh kan kita jangka siap seminggu lebih macam hari tu kami cakap dan kita persetujui...
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

18 comments:

ZulHilmi said...

Wahhh kira teramat cepat lah tu jangka siap seming lebih tapi dah siap baru empat hari.. dahsyat tu

Marzukie said...

Guane demo boleh siapkan 4 hari aje cepatnya. hok owner ni pun asyik talipon susoh gok demo nak buat kerja lagu tu..owner pun kena sabor nampok tauke azli sedang berkerja bersungguh-sungguh nampok gayonya

dmx said...

salam..afzainizam
mak ai..nakk cepatnyerr siap
banyakkk laa...oti ek wahahak

en_me said...

berbaloi ke repair van tewww.. uhuhu

AngahSayang2314 said...

wah nizam kira pantas gak la kerja korang kan..ermm macam nie bola la angah hantar tapi sayang angah jauh ada di KL sebab kat sana tak ada sapa2 wawawawa

syahira ariff said...

wahhh!
dr van yg kelihatan buruk,transform menjadi cantik semula setelah dicat!

Ibrahim K said...

huhu...team korg ni mmg profesional...
ak tgok gmbo van yg first cam xde harapan jer nk jd lawa..
tp sentuhan kerja korg mmg 'class'...

Alan said...

kecoh tol owner tuh hahaha.dok rileks rileks dah ler.

fik-autoz said...

wah kena siapkn cpt ek..sabr la bro,huhu...

nas said...

singgah..
hermmm..cantik jadinyer jika kita cat van tue n baiki ngan baik....:)

pawaka19 said...

sian..kalo nak siap cepat..aku lebih suka belanja makan orang tu..bikan cakap nak cepat je..kalau org belanja..kita yg keje ni pon rasa seronok.

E.d.Y said...

untung2..g bazar ramadhan, tuan van belanja makanan..yummy..huhu

s h e e said...

ekeke...x saba nk nengok ape hasilnyew...tgk cat pon nampak perubahan drastik...teehee...

Nerzhul said...

memang menyampah nak wat keje kalau orang asyik kaco.huhuhuhu

Faisal Admar said...

hehe ni dah macam rancangan ape tah yang dalam astro tu. dorang ambil kereta buruk, modify sampai ganas! :)

nak tengok hasil nanti.

zsidentity said...

Hasil kerja yang bagus dan pantas..! Tahniah..

ayunda maajis said...

oho pakcik tu push ko suruh buat cepat2 yer..xper..sabar..pasni bl dia dtg nk amik van, ko mintak dia antar lauk pauk free seminggu..haha

AngahSayang2314 said...

angah nak tahu la kesudahan van nie?? cantik tak?? warna dia bila dah di chat?? plsss nizamm