Saturday, June 26, 2010

Sepetang bersama Taukey ...

"lepaskan tension."
"Boss kita nak kemana ni ye...".
Hari ni nak ceriter lain-lain perkara ajerrr....ade ala-ala novel sikit....Hari ni Taukey Azlie tutup bengkel agak awal... walau pun banyak kerja lagi kerja nak dilakukan.. pastu dia tiba-tiba aje taukey suruh tutup bengkel .... Entah lah kenapalah Cepat nak tutup bengkel..
Rupanya Taukey Azlie ade rancangan nak bawak kita tenangkan fikiran dan lepaskan tension tekanan kerja.. Rupanya Taukey tension sampai tak ade mood agaknya...
Meh kita terjah... Kemana Taukey nak bawa kami
Taukey Azlie bawa gi pantai rupanya.... So ambil angin laut petang-petang, hujung minggu jalan-jalan tepi pantai... angin meniup daun telinga sepoi-sepoi penuh damai... penuh nikmat untuk dirasai.. Sambil merayau-rayau tetiba Taukey Azlie terhenti memerhatikan sesuatu... Dengan kehairanan... sambil menunjuk sesuatu...
Opppsss... ade gak sorang ni pun 2 X 5 gak... Ikut kehairanan.... sama- sama tertanya-tanya..
Rupanya seekor umang-umang berumahkan kulit siput.... binatang kecil penghuni pantai..
Ape lah badigol dia ni smua... makluk anih ini bukan asing di pinggir pantai...
Dah Zoommm gambor binatang ni... "alahai... Sapa lah diri ini menumpang dirumah orang" kata umang-umang
Pastu Taukey Azlie meneruskan perjalanannya kesuatu tempat... Mamat tu sempat plak rembat ambik umang-umang tu masuk botol nak wat balik kut...

Melihat Sunset..
Sebenarnya kita orang datang sini nak melihat matahari terbenam, dan pemandangan waktu senja.... Menikmati panorama indah ...
Hah dah nak sampai dah waktunya sunset... sikit lagi dah nampak senja nan merah mula kelihatan... dari siang bertukar malam ... Senja perantaraan keduanya..
Saat untuk kami nikmati suasana kedamaiannya... Saat yang amat hening dan memukau
Ape pun Taukey Azlie ade cakap... Kita datang sini bukan semata dok sesaja bersantai tapi belajar darinya.. hidup ade pasang surutnya macam ombak di laut.. hidup kita ni kena gak berubah setiap waktu macam siang dan malam, sekali air bah, sekali pantai akan turut berubah... Dan last yang dia cakap, kena nikmati sepenuhnya hari ini,pasal esok kita dah lakukan perkara lain tak akan sama seperti semalamnya... kenalah ikut ketentuan yang Allah bagi, jangan kita cabar takdir... Fuhhh dahsyat rupanya pemikiran Taukey Azlie ni...
Ape pun Alam Ciptaan Allah itu sungguh Indah
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

21 comments:

Mazru Majid said...

salam..

baguslah ade boss yg memahami camtu,takde la korang duk tensen je dgn kerje2 yg blom siap tu kan. :)

fik-autoz said...

salam ziarah dr fikautoz...erm,bgusnya ad bos mcm bro azli ni,cayalah.hihi

bnyak keja kt bngkel,kna gak rehatkn minda, tenangkn fikiran..

AkU said...

aduhai..Pantai2....windunya aku kt pantai...

mikelle said...

Hi, dear friend! I wish you a nice Sunday :)

nas said...

wah..besnyer main2 kat pantai...huhu...
thx for buat pop up kat komen nie..memang senang sangat pembaca blog nak write comment..:)

pawaka19 said...

best tol tempat keje ko ..leh lepak laut main umang2 lagi ..humang aih

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Pengila fan bola sepak argentina yang seksa dari china"

Lya Colours said...

lauttt
da lama x ke laut
sebab laut sini ade buaya
hohoho

e5 said...

sempoi lah tokey...bertuah dapat kerja ngan tokey yang baik hati nie...tokey up skit gaj pekerja tu....heheheh

s h e e said...

wahh...bagusla bos kamu...dalam pada dia bawak tu ade intipati berguna yg nk dia smpaikan...

syahira ariff said...

oh itulah umang umang yer?comelnyer
hahaha
baru ku kenal

*taukey anda mmg sporting bawak gi jalan jalan

naz said...

pergh cool beb gua baca ada juga boss camnie :) harap boss semua sedar tiada siapa sempurna kalau salah kata saja salah kalau betul teruskan buat benda betul :)

E.d.Y said...

wah..sunset..cantik

jejaka anggun said...

kenapa tokey tetibe feeling2 rock kapak bawak anak2 ikan semua gi tepi laut plak?

Alan said...

cam x lawo je pantai tuh hehee

en_me said...

fikiran boss yg dahsyatnyerrr.. ehehe

AngahSayang2314 said...

wah best tul tempat kerja u kan??? bole gi ngular tul

embun d tengah malam said...

best gila dpt bos mcm tu

siap bagi nasihat

lagu kat page kau ni betul layan sey

Nazz@Purple said...

la bos ajak jln tepi pantai je ke..dia belanja mkn tak tepi pantai..huhuhu

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

wah..bgus la encik boss tu..hehehe..

siap ade tazkirah petang2 lg..

Faisal Admar said...

waaaaa polish kete... :)
brp price?

tujuhhariseminggu said...

waaa... cayalah boss.... <--- apsal boss ai x cam tu yer??? :p