Friday, June 4, 2010

Curi Kereta....Dan Hijack Alarm sistem

Mungkin ramai di antara kita yang pernah kehilangan kenderaan yang disayangi. Tentu menyusahkan bukan. Jadi, disini kami ingin berkongsi maklumat-maklumat yang mungkin dianggap remeh tetapi sebenarnya penting sebagai peringatan.

Meh kita lihat Teknik Senang aje..
Macamne nak buka pintu kereta & Hijack Scurity Sistem..
Ni la kelemahan kita sebagai pengguna biasa, kita tak tahu apa yg pencuri tahu.... dengan maklumat ni, kita boleh la buat sesuatu untuk mempertingkatkan ciri keselamatan kereta kita.katakan aku seorg pencuri,mana-mana sistem safety keta boleh kita hack dengan cara yang sama....
1) Pakai master Key
emm kadang kala tu boleh bukak .. kadang kala tu tak leh...
2) Bila Tak leh buka pakai Master key
Gunakan teknik cam kat bawah ni.... buka getah tepi kereta jolok besi kat dalam pintu tu... kalau tertinggal kunci dalam kereta bolehlah ikut cara ni
Tapi tak semua kereta yang boleh buka cam cara ni.. ade gak yang tak leh buka..
3) Pecahkan cermin pintu kereta..
hampeh kalau tak leh buka dengan cara cam kat atas tu.. ni cara kejam dibuat..
Cara paling senang guna batu bata dan pecahkan cermin kereta utuk mengambil barang-barang aksesori berharga dalam kereta . Sapa laa yg tak terkilan...barang hilang...keter hancusss,
Jadi untuk mengatasi masalah cermin kereta di pecahkan...banyaklah kedai aksesori memperkenalkan tinted cermin khas berfungsi anti pecah..bukan tak pecah sukar dipecahkan.. Namun , sedarkah kita Tinted cermin yg ditampal dgn penapis haba khas boleh menjadi perangkap kepada diri sendiri dan penumpang lain.. Sekiranya berlaku sebarang kemalangan yg tak terduga, kebakaran, terhumban dalam sungai.. adekah kita mampu menyelamatkan diri..dalam suasana cemas fikiran panic tak mampu berfikir dengan betul.. cara terbaik selamatkan diri dengan cara pecahkan cermin untuk keluar..tapi klu tinted digunakan pada keseluruhan kenderaan.. kebarangkalian terperangkap dalam kenderaan jika kemalangan berlaku adalah tinggi.
4) Copy Alarm frekuensi
Pasang sistem Alarm keselamatan yg sangat senang untuk di hijack... Ramai orang yg dah beli merasakan yg kereta die tu kebal.. siap bangga2 lagi kat member die yg die pakai bende ni, harga mahal, komfem bagus... tarak kad takleh idup kete woooo..Pencuri akan buka pintu kereta itu menerusi teknik membuat salinan kunci kawalan jauh kereta menerusi frekuensi radio. Pencuri akan menyalin frekuensi kunci kawalan jauh menggunakan alat elektronik imbasan (scanner). Atau
5) Hijack Alat Penggera
Jika anda pemilik Honda CRV, Camry, Hilux dan lain-lain kereta mewah sila awasi kereta anda, taktik terbaru pencuri CRV dengan menebuk lubang pada kenderaan dan matikan alat penggera, hanya mengambil masa tiga minit. Pencuri akan buat tebuk lubang pada bahagian kanan kenderaan bagi mematikan alat penggera. Lubang sebesar pen kemudiannya ditampal dengan pelekat bagi mengaburi polis. Bila alat penggera dapat di hijack secara otomatik pintu lock terbuka.. Pencuri ni pun sangat profesional..
6) Hijack Wire termiation holder putih
Untuk keta biasa yg tak pasang ape2 alat, pencuri akan short kan 3 wayar kat termination putih tu... Ni adalah cara camner diorang idupkan keta dengan shortkan wayar2 tertentu kat termination putih tu...
strategy pencuri ni, mula2 die pakai jumper dah cuba hidupkan kat termination putih tu... kalo tak idup, diorang dah tau, mesti ade pasang bende2 kat dalam (alat penggera keselamatan)... diorang akan trace la kabel tu, tarik bawak kuar, ketuk dashboard bawah tu, untuk trace dan tarik kuar kabel... 3 kabel wire jer yg pakai untuk hidupkan enjin
Untuk pencuri professional, diorang garfu bengkok camni.....Lepas tu main tarik jer sume kabel2 yg pegi ke system arus eletrik tu, Cucuk pakai garfu bengkok tu yg putih ngan putih/hitam... Satu lagi kabel hitam/merah/putih tu, die main2 3 kabel tu dan keta pun bleh hidup... wah, so simple...
7) Pakai Starter Lock
starter lock ini di 'ON'kan, enjin kereta tidak boleh dihidupkan seperti biasa. dan terdapat wayer yang mengelirukan pencuri kalo pencuri bukak dalam tu kononnya... tu kekuatan produk ni menurut ape yang salesman tu kata ... tapi pencuri lagi bijak, pintu depan memang kebal, masuk la ikut pintu belakang... pencuri tu cabut buang jer kabel yg kononnya mengelirukan tu, last tinggal la wayar asal yang berwarna, tergantung tanpa sambungan.. tau ler pencuri tu ape nak buat yang penting tarik sampai jumpa wayer asal... atau pencuri boleh hidupkan kereta dengan menggunakan wayer dari hood depan kereta...hanya perlu bukak hood depan keta (tak yah pakai sebarang tool, just tarik kabel dari celah tayar keta dengan tangan kosong)....matikan alarm dan cari kabel DC dan Starter ....just 3 kabel nie, jump 3 wayar nie.
8) Pakai GPS Tracker
Jaga la keta tu bebaik... walopun canggih mane pun system keselamatan tu, jangan la mengharap sangat... GPS tracker ni memang mahal nak pasang, keta die pakai GPS Tracker... hilang.. tapi sebab ade gps, dapat trace balik kete tu... cuma banyak dah eksesori yg hilang...
Tak curi Kereta... Tapi Curi Sport Rem...
Emmm kalau dah namanya pencuri... Kereta Tak di kebas tapi sport rem yang di kebas... Ambik Sport rem dan tayar ganti dengan batu bata....
Jadi Nasihat kami pakailah Lock nut tire yang mempunyai bunga pembuka yang tak sama ngan pembuka tayar yang ade sekarang ni... yang pastinya kalau dia tak boleh buka pun sukar buka nut tayar tu...
Camner Nak elak kecurian kereta
Faktor Kecurian berlaku
emmm kita kena kaji faktor berlaku kecurian kereta ni mungkin sebab Cuai ,Meletakkan di tempat yang terpencil atau gelap pada waktu malam,Tiada kunci tambahan, Tidak dikunci dan Meninggalkan barang berharga di kenderaan.
Tempat di mana kecurian sering berlaku
Sila berhati-hati jika parking kereta di Tempat letak kereta di hotel-hotel, Tempat letak kereta awam, Di hadapan rumah, tepi jalan raya atau Kompleks membeli-belah
Bagi mereka yg blum ade ape2 alat keselamatan keta tu, beli la satu stering lock tu besar2... kalo tak pakai ape2 sistem, lagi la meleleh air liur pencuri tu... harga pun tak sampai RM100 (ade jugak yg lagi mahal)... elok la beli yg tu dari dok pakai sistem yg harga beribu ringgit, tapi sangat senang untuk di hijack.

Sila Cabut Stearing kereta...
Eeeemm mungkin ade yang menganggap bodoh perkara ni... dan Mr bean pun bodoh... tapi setelah kami dikaji, di teliti secara terperinci... Inilah satu-satu cara yang paling berkesan untuk elak kereta kena curi... Cuba korang pikir kalau pencuri tu dah dapat masuk dan hijack sistem alram scurity yang secanggih mana pun tapi kalau tak ade stearing kereta pun macam mana pencuri tu nak bawak kereta... bagus kan kalau cam tu
Sila pastikan kereta anda dilidungi insurans dan road tax
Jika pencuri memecah masuk kereta anda mengambil aksesori dalam kenderaan .. aksesori dalam kenderaan anda masih boleh dilindungi dengan insuran ganti rugi yang boleh dituntut pada bila-bila masa... dan road tax kena hidup kalau tak camner nak claim insuranskan..
Fikir dulu ini lah yang paling penting sekali ...
AMARAN DARI POLIS DI-RAJA MALAYSIA
Berhati- hati kawanku tentang masaalah ekonomi yg semakin parah, manusia terdesak melakukan berbagai cara untuk mencuri kereta kita..

Jadi, disini kami ingin berkongsi maklumat-maklumat yang mungkin dianggap remeh tetapi sebenarnya penting sebagai peringatan. Anda sebagai pembaca juga boleh memberikan pendapat mengenai langkah-langkah mencegah kehilangan kenderaan di ruangan komen kami.
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

23 comments:

fik-autoz said...

yg wat keja org kita gak..(mugkin x smua la)

..erm,klu tanggal steering tu mmg sempoi la safety gak..ikutkn nk je hayun kt kepala depa yg curi ni..xkena xpa dh kena lunyai la depa..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

bgus la info kali ni..


sape kate mr.bean bdoh?die pndai pe..tu pasal die cabut stering.haha

feelinblue said...

bagus entry nie.
mencegah lebih baik

thanx broo

Azam Shah said...

isk..macam2 care pencuri nak curik kete..
takut plak...
tips yg diberikan tu cambest gak..
thankss

Lya Colours said...

saya punya kete, ada 1 pintu tuh, kunci dia x boleh lock
dah sebulan lebih saya biar mcm tuh je
hahaha
alhamdulillah lah x kene sapu
alah kancil lama je kan
tapi x leh pakai gak
kalo org nk curi
dah berkarat 10 tahun pon org amik kan
huhu
takut2
nak p baiki kunci pintu lah !!

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

nas said...

takot pasal kecurian kete...nice info...dapat elakkan dr kete dicilok...huhu

en_me said...

moga2 negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa.. aminn

nice info bro.. keep it up

ayunda maajis said...

ko bg info mcm nk ajar cara curi kete je yg memula tu..adoi la..seb baik aku xder kete lagi..

embun d tengah malam said...

best gila entri ni

bagus punya info..

pic yg kunci pakai rantai kat pokok tu lawak la

hahahhahaha

Alan said...

betul cabut stering keta kalau xnak kena curik. takpun cabut bateri keta, bukak satu tayar keta (kalau rajin) atau kosongkan tangki minyak hahaha.

pencuripun malas nak buang masa nak check keta anda kalau buat camtu.

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

owhh...senang nya curi keta,pasni tolong ajar curi hati pula ye..

AzRi said...

haha..thu xpe....mtr 2 je yg ak ade...so ak jge la baik2..hehe..syg mtr

e5 said...

gud info...sayangilah keta anda..huuhu

ZulHilmi said...

Giler cam tru canggih rupanya senang aje kereta tu kena curi.. senang betul

Marzukie said...

Guane.. Dahsyat demo kaji doh macam pencuri profesenal pulok tengok demo .. bagus info demo ni...

s h e e said...

hurm...tu la...pencuri ni sebenanyew sgt pandai dan cilik...

ape2 po banyak2 kn doa semoga sentiasa dilindungi Allah...insyaAllah...

jejaka anggun said...

alamak... ada teknik2 mencurik keta... best lah. nak try lah jap agi...

||| PöJìé PööH ||| said...

Wow thanks for sharing..
Pojie minta izin share ngn kwn2 lain ek..

Love,
PojiePooh Abdullah

budak kampung said...

cayalah bro!!!
huhuhuhu
tp skrg mcm2 ade
kwn aku parking moto btul2 dpn pintu mesjid...pon kne gak adoi2

Anak Perelih said...

sekarang ni etika insurans mewajibkan hilux/fortuner ada GPS tracker utk memperbaharui insurans etika....

Shahrul Iqmar said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

PENTING SILA BACA KALAU ANDA ADA KERETA, SYARIKAT YANG MEMPUNYAI BANYAK KENDERAAN, SUPERBIKE, MOTORSIKAL DAN APA JUA JENIS KENDERAAN BERMOTOR.

TAJUK UTAMA - kes kereta hilang makin banyak tak percaya nie ha link berita kehilangan kereta 2015

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0516&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_02.htm

jadi untuk elakkan perkara ini terjadi pada anda semua tolong la buat seperti arahan berikut kerana maklumat penting dalam gambar dan link yang diberikan jadi nasihat saya ikutlah arahan yang diberikan untuk memudahkan anda yer.

1. klik / lihat gambar. Jika tidak jelas sila save/download dahulu
2. klik pada link yang diberikan

* https://www.katsana.com/
* PART 1 - https://www.youtube.com/watch?v=a2ylQNgA60Y
* PART 2 - https://www.youtube.com/watch?v=3Imi2kXUVzo

ok dah selesaikan jadi cepat la hubungi saya 017 - 484 7241 En Shahrul untuk elakkan anda dan keluarga dari ancaman dan kerugian dimasa akan datang. Bagi syarikat pun sama call cepat jangan tangguh bukan apa mungkin dapat kurangkan kos Operating Expense anda. Bak kata pepatah mencegah lebih baik daripada mengubati dan setiap saat bermakna.

sekian terima kasih

dianakhairi said...

Kereta kami baru hilang bbrp hari lepas.. Saksi kata nampak pencuri guna tow truck terus tarik :(((