Tuesday, April 20, 2010

Bengkel cat kereta - Persoalan Karat Pada Lantai Kenderaan



Pertanyaan dari Saudara Ramdan Halid
Dihantar kepada kami melalui e-mail

"Salam brader, tersinggah kat brader nyer site, jadi nak tanya sikit. kereta saya mitsu grandis (import uk) ada masalah karat kat bahagian bawah.... workshop brader ada cara penyelesaian tak utk masalah ni....TQ "

Jawapan Kami

Terima kasih kerana bertanya Sorry agak lambat kami jawab soalan sedikit coz kami tak perasan dengan e-mail yang dihantarkan tersebut.......Berkenaan karat pada kereta.. serba sedikit kami selitkan kat sini...

Jika karat Tersebut kecil.....
Boleh tampal lubang karat dengan campuran simen .. Tapi kena kikis dulu karat tersebut baru boleh tampal dengan simen... Cara ini juga boleh digunakan pada lantai kereta melibatkan karat yang kecil...

Jika tampalan Fiber Glass .... Tampalan menggunakan fiber glass pada bahagian karat berlubang.. Jika bocor karat tidak terlalu kritikal jalan yang lebih mudah dan safe kos adalah dengan cara tampal fiber glass ..Bahan bahan pembuatan fiberglass seperti Katalis (MEKP Liquid Catalyst), Wax ( mold Release) dan Resin boleh menghalang resapan air pada permukaan lantai tersebut....
Jika masalah lubang karat itu serius....
Penggantian bahagian yang reput berlubang. Potong dan tampal plate kemudian welding bagi menutup kebocoran tersebut... Cuma kena pastikan Welding balik plate dengan sambungan yang sempurna..sebarang kesilapan menyebabkan banyak masalah yang berbangkit kelak.... karat dah berlubang perlu rawatan segera Bahagian sambungan pada lantai....
Plate lantai yang sudah siap proses sambungan welding
Anti rust / underseal.....
Selepas itu perlulah melakukan anti rust & under seal dilakukan . Anti rust atas dan bawah lantai ...Sapu dengan Dunlop S910/S undersealant . Jangan cairkan - sapu tebal-tebal. Hasilnya - sangat baik menghalang berulangnya karat pada bawah lantai kereta...Anti rust yang di tembak dibawah kereta...
Yang ni anti rust yang di sapu di bahagian atas lantai..
Jadi anda sebagai Pengguna yang bijak fikirkanlah mana kaedah yang sesuai dan praktikal...
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

15 comments:

comel said...

kalu buat fiber glass kat bawah kereta x de risiko fiber glass pecah bile kereta jejak bongol???

saya bertanye je...

nway
thnks pade afzainizam sebab buat entry pasal minat kau pada motosikal
:)=
aku hargainye...dan insyaallah ade mase aku promot kedai korang
dan kalu ade kesempatan aku datang johor umah cik tam aku kat kota tinggi
aku try datang kulai k
:)=

Afzainizam said...

Salam pada Comel.... berkenaan dengan fiber glass tu pecah bila jejak bonggol... Insya Allah Fiber adalah amat tahan dan kukuh jika kita lapik pula dengan dawai jaring halus didalamnya... Insya Allah Tahan...

Yup aku juga amat hargai sokongan kalian semua... Terima kasih menerima baik entry blog kami.... Aku juga akan berusaha untuk memperbaiki mutu penyampaian dari semasa untuk kita kongsi pengetahuan ,pengalaman dari kita semua...

Marzukie said...

eemmmm cara demo tu mmg nampok lebih jimat .dok semestinya kena potong & welding balik.
rasanya lebih muroh lagi gunakan teknik fiber ni ye.
banyok yang demo ajar kawe ni... kalau tak dok tau pon. Selalu ingat tampal kapal atau aje. kete pun boleh gok..

Lya Colours said...

waaa mcm2 benda pasal kete sy xtau
kalo karat leh tampal heh
igt kalo karat biar je sampai kete roboh
huhu
tuh la main gasak je bwk kete

Kuchiki Baim said...

huhuh...informasi yg sgt baik
teringin plak bljr bab2 kete nih...

radzi said...

salam...mana nk dpt Dunlop S910/S undersealant...cni suruh nk cai la bro....klu der tmpt yg jual kasi la taw..tq

pencuri emas said...

pak ustaz kat klinik lama pakai spray tin je..warna body hitam.warna bumbung kuning.cantik..macam teksi.

blassom said...

Assalamualaikum...sy nk tnya...kete sy bahagian depan dekat enjin selalu kena kencing kucing...sy xperasan...bila g service bru tau dape ckp bahagian depan ada karat...sy tnya kalau buat kt toyota dia caj smpai 700 lebih...jd sy nk tnya ada tak ubat atau ape2 cat yg di sarankan...pasal dia xbelubang lg...baru karat sahaja...tapi kalau jirus bawah enjin tue air dh kuning la...

blassom said...

Assalamualaikum...sy nk tnya...kete sy bahagian depan dekat enjin selalu kena kencing kucing...sy xperasan...bila g service bru tau dape ckp bahagian depan ada karat...sy tnya kalau buat kt toyota dia caj smpai 700 lebih...jd sy nk tnya ada tak ubat atau ape2 cat yg di sarankan...pasal dia xbelubang lg...baru karat sahaja...tapi kalau jirus bawah enjin tue air dh kuning la...

Gold 2 Cash said...

Assalamualaikum tuan
saya ada sebuah kancil
tahun 1997
saya ingat nak buat balik body kancil ni...
bare anggaran kos untuk buat coating semula body kancil dengan anti rust?
btw.. lokasi saya di bangi, selangor... huhuhu

Jireh Indonesia said...

ingin memperkenalkan produk anti karat molding

salam.....http://jireh.my.id

Unknown said...

Tolong bagi contact no..saya sedang mencari bengkel yg boleh baikpulih lantai kereta@ boot yang reput dan berkarat.tq

hamzah sadik said...

Salam tuan tolong bgi lokasi atau contact....saya nak repair kereta

hamzah sadik said...

Urgent

Dee Dee Raptor said...

Bengkel kat mne bang