Monday, January 18, 2010

Wira colour mettalic, Repair karat body

Wira Repair karat, tukar cat Mattalic...
Salam buat pengunjung... kali ini kami telah mendapat sebuah kereta wira dari club C-Lat Motorspot untuk bikin body keretanya yang karat.... Di mana kami cuba buat repair dan owner tersebut meminta tukar cat colour matallic.. Ape pun kami kami cuba sedaya upaya memperbaikinya...
Terlebih dahulu kami nak terangkan pasal karat pada kereta... tah kami pun tak tau kenapa body kereta wira tak tahan... selalu aje masalah karat pada body pada kebanyakan kereta wira.... Disini kami sertakan serba sedikit tentang karat pada body kereta dan cara memperbaikinya...

Pertanyaan http://greenhall50.blogspot.com/
berkenaan karat pada kereta.. serba sedikit kami selitkan kat sini...
Jenis-jenis karat pada body kereta yang selalunya berlaku
Selalunya banyak berlaku karat pada bahagian bumbung
Ade juga pada bahagian lantai , pintu frame cermin dan bahagian tulang kereta Proses repair dan penggantian body kereta karat tersebut adalah dengan cara
A) Penggantian bumbung baru. Buang bumbung lama ganti bumbung baru B) buang kulit atau bahagian karat tampal balik dengan sambungan welding C) Tampalan menggunakan fiber glass pada bahagian karat berlubang
Sambung balik cerita kereta owner tu... seperti biasa setelah kereta tersebut di repair pada bahagian yang karat kerja-kerja menyimen dilakukan.... Tampalan simen pada bahagian yang didapati tidak rata dan nampak kemek Pada bahagian bumper hadapan keretaSelalunya kita banyak dapati pada bahagian oil tank selalunya nampak karat...Begitu juga bahagian bonet belakang... simen sikitPastu kerja- kerja under code kereta tersebut...Seluruh keretalah kena undercode dulu...Pada bahagian bonet belakang belum habis lagi lah ... bagi peluang ambil gambar dulu baru sambung undercode tu... Pastu barulah kerja kerja mengecat boleh dilakukan
Bila dah selesai cam ni lah hasilnya....
bahagian hadapan tu sebelum polish ... kilatkan nampaknyaOwner mintak tolong cat pada lining pelindung hujan niSide skerting yang kami pasang pun kami cat....Ni bahagian tangki minyak tersebut dulu karat truk pastu dah kira ok lah kan....
Bonet belakang tu kami dah cat bersinar kilat kemilaukan...
Kerja-kerja akhir polish dan pasang aksesory kereta tu balik ....
Ape pun kami harap owner berpuas hati dan kami ucapkan terima kasih kerana mendapatkan perkidmatan kami ni... thanks againt ye...
Meh lihat segmen terjah kat bengkel kami ni....
Wooooohhhh sape plak ni ???
ha... ha...ha.. paparazi kami kali ini dikesan oleh mereka ni...
"kalau ye pun janganlah kerja pun pakai helmet .... korang takut kat team paparazi kami ke...."
"Korang semua tengok gelagat orang yang gosok kereta ni.... siap pakai helmet nak tutup muka dia... macamlah tak kenal ko ni sape?? tau lah korang power rengers punya team...""hah dah tahu kan sape orangnya ..... tak payahlah nak tutup muka lagi ngan helmet.... hah nilah muka kamu yang kami dah snap gambar sebenar kamu tu ..." kesian korang kerja gosok kereta pun pakai helmet untuk jaga keselamatan.... bagus tu pakailah selalu ye... kalau korang tak mau muka korang kena terjah lagi...."
Caya lah ade gak Power Renger sesat tolong kami

Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment atau Chart Room.. Tq..

9 comments:

aShaBuLz said...

kerja yang kemas!! bagus2...nak tny berapa lama masa yg diambil untuk siapkan kereta wira ni?

~0~ said...

bgus...kerja cantik...

bape kos tue kalo nak repair gitu??

Lya Colours said...

kete sy yg xcdnt ari tuh kene 600 lebih
si pelanggar bayarkan
kat pintu sekeping dgn yg kat tayar pny body tepi tuh, ketuk dan cat 600 lbh
ok ke harga cmtuh

Alan said...

ok gak kaler keta dia.

uikk dasyat rrr macam macam style orang keje kat situ kekekeke.

Kuwe said...

kalau calar bukan tempat body boleh repair dok?
macam bumper ka.

Frodo Baggins said...

tabikkkk!!!

>>____<< cool!

Abg Din said...

apala kereta m'sia ne suka karat kat bumbung...

Nurbisa1497 said...

aduhai, tolonglaaa....keta wira saya pon dah karat n mcm nak lubang2 je ni kat bumbung.....tolong respond saya, urgent..

Rinna Rynn said...

info yang amat bernilai..tq admin n the team.semoga tuhan menambahkan lagi rezeki kalian dan semoga pannjang umur..Aminnnnn...