Tuesday, December 15, 2009

Kereta Peugeot....

The Making Of Story Peugeot...
Salam takzim dari kami... Entry kali ni khas menceritakan tentang kereta Peugeot seorang member kami..En. Fadzli Zaini.. Beliau memiliki Peugeot 406....Minat mendalamnya pada kereta peugeot membuat kami kagum... Melalui beliau banyak yang kami tahu tentang Peugeot ni... sememangnya kami tak arif tentang Peugeot ni.. Bukan calang calang orang yang dapat memilikinya. kalau ikut kemampuan kami, rasanya kami belum ter mampulah... pasal tulah kami tak beli kereta ni....
Inilah kereta miliknya Peugeot 406..... Foooyooh bestnya...

Dapat rasa tumpang duduk gak.... memang best....

Garmin Nuvi 765t Car Navigator

Ape yang kami nak kongsi kat sini ialah Global Positioning System GPS ( Garmin Nuvi 765t) yang beliau gunakan...Sistem Garmin GPS sebagai alat pandu arah membolehkan penerima-penerima GPS yang mengesan satelit isyarat-isyarat dengan cepat, mengesan lokasi yang anda hendak tuju, peta lokasi sesuatu tempat, jarak kedudukan bangunan, jalan pintas dan pelbagai guna lagi dalam bentuk peta GPS. Cuma anda perlukan alamat yang hendak dituju dan memasukkannya dalam Sistem Garmin ini, anda akan menerima isyarat arah dari Garmin GPS menyampaikan hala tuju lokasi tersebut melalui panduan peta GPS. Lihat aje peta GPS dan pandu melalui cadangan arah yang di sarankan.... jimat masa .... jimat minyak... tak yah pening-pening mencari lokasi sampai sesat-sesat hilang arah.... biarkan sahaja Sistem Garmin GPS mencarinya.... isyarat akan dikeluarkan melalui bunyi suara yang keluar dari Garmin ini....

Peta GPS yang di paparkan menunjuk sesuatu lokasi dan arah anda berada... Canggihkan... Siap ade suara arahan lagi, GPS SNR dan Kalkulator ( Mesin Kira)Bercerita tentang sejarah Peugeot ni.... logo Peugeot berasal dari lambang kota Belfort, logo yang pernah digunakan sejak model Peugeot pertama 1890 sehingga sekarang...


Pernah Menonton filem TAXI ?? Kereta Peugeot ni buatan orang Prancis.. Keluarga Peugeot terdiri daripada Valentigney,Montbeliard ,Franche-Comte , France, memulakan perniagaan awal di dalam pengeluaran kopi, lada hitam dan pemprosesan garam pada tahun 1842. Pada 1926, Armand Peugeot berminat untuk menceburi bidang automotif. Lantaran itu, satu pertemuan khas telah diatur dengan Gottlieb Daimler. Justeru itu, pengeluaran pertama kereta Peugeot (a three-wheeled steam-powered car designed by Leon serpollet) telah berjaya dikeluarkan.
Dah tengok Taxi Movie ni ke??Peugeot boleh dikelaskan kenderaan Eropah (continental cars lovers) mula dibawa masuk sejak zaman penjajahan British lagi. Pengaruh kenderaan buatan Eropah bukan lagi asing cuma harganya agak mahal yang boleh di kategori kereta mewah import .

Bagaimanapun Kereta Peugeot ni terkenal dengan aspek pengendalian,pemanduan serta keselamatan merupakan perkara penting yang diutamakan oleh pengeluar jentera mekanikal Eropah

Harganya selayak jenama yang dibawanya....Jadi tepuk dada tanya selera , apa pendapat korang ??
Meh lihat model-model yang dikeluarkan sejak dulu kala hinggalah sekarang

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

10 comments:

aShaBuLz said...

pergh....peugeot 907 tu smart r. best2..

Tunjuk Bintang said...

member aq ader keter sebijik peugeot 203. tapi color krim.. dia sanggup berhabis untuk keter tu. adalah dalam 10k. aq dengar cam x cayer gak.. tapi memang betol la coz sblm diupgrade keter memang burok giler...

contilover said...

Pergh sedara Nizam.. Canggih ler ko punyer POST nieh.. Complete.. Cayakk! 5 Stars Bro..! teregzut kalo member PeugeotClubMalaysia.com tengok blog ko nie..

sukns said...

keta ni memang mewah. bos aku dulu pakai gak. tapi aku x tahu jenis mana. tayar dia saja aku rasa saiz 20. memang mewah.

jejaka anggun said...

laaa GPS kat mane2 pun dah popular. kat msia tuh jer yg x ramai pakai lagi sebab mahal kot?

--siLEnt_ 5iLh0ueEtte-- said...

ensem yg 9o7 tuh. nk kawan boley? hak hak hak *ngan kete pon nk kwn*

Abdul Wafi said...

peugeot memang terbaekk..aku pemilik 405sr dgn 406 memang perfect kereta ni...sape berani cuba la..hehe

othman said...

Salam smua...saya pemilik peugeot 3008 ...baru2 ni kete saya semput dan bergegar dan xda power...so saya nk tanya apa kh penyakit yg di alami pada kete saya ni...boleh bagi pendapat...?

othman said...

Salam smua...saya pemilik peugeot 3008 ...baru2 ni kete saya semput dan bergegar dan xda power...so saya nk tanya apa kh penyakit yg di alami pada kete saya ni...boleh bagi pendapat...?

othman said...

Salam smua...saya pemilik peugeot 3008 ...baru2 ni kete saya semput dan bergegar dan xda power...so saya nk tanya apa kh penyakit yg di alami pada kete saya ni...boleh bagi pendapat...?