Monday, August 24, 2009

Touch up... ape yang perlu difahami..

Kelisa touch up.. kena sondol tepi..
Kesian gak kat owner ni... kereta dia kena sondol agaknya... owner datang nak repair balik kereta dia tu scracing teruk kat tepi... ape kena, cam mana kena ...kami tak tanya pun..tak sampai hatilah... janji masuk duit poket bolehlah.. Macam biasa kami ketuk sikit baru simen lah kasi rata sikit... sebab kena kat kat bahagian ponggong tepi kereta tu.. Bungkus elok elok sikit supaya habuk cat tak kena pada cermin...Sembur lah taukey... nak touch up tutup balik....bekas tarik simen tuSpray sampai bawaah jugak ... pasal nak tarik colour tu biar sama...Taukey gosok sekali lagi .... Pastu spray selapis lagi... ngan clear...pastu biarkan kering ... kena tarik colour dari atas sampai bahagian bawah besar jugak kena tarik colour tuSama colour tu ngan body keseluruhan... sebenarnya untuk samakan colour adelah agak sukar.. pasal colour asal dah agak pudar nak dapat tepat tu terpaksalah buat cara cam ni... Ape yang perlu anda tahu?
Dengan kesempatan ini kami ingin terangkan sedikit... adakalanya apabila touch up sesuatu bahagian kereta warna agak tak sama ini disebabkan perubahan warna pada warna asal kereta itu sama ade telah pudar atau colour sudah mati dek terdedah pada cuaca... jadi bahagian yang baru di touch up nampak berbeza sedikit... walaupun bahagian yang nak di touch up tu cuma sedikit sahaja.. tetapi untuk keseragaman warna kami terpaksa menarik colour pada bahagian yang agak besar.. colour yang kita bancuh walaupun secara imbasan (scan computer) juga belum tentu dapat sama colour tersebut,nampak macam berbelang.. jadi jalan terbaik ialah tarik colour lebih sikit dari bahagian tersebut hingga luar kawasan lebih sikit...harap ade yang memahami keadaan dan situasi tersebut... itu saja masej yang kami nak sampaikan...

1 comment:

AzRi said...

wa...ini sudah bgos...hebat bro ni....bagi ape je keje...msti beres...suspek lu bro!